Haberler

Kalp Masajı Otomatik Cihazla Yapılabilecek

Trabzon'da, Teknokent çatısı altında kurulan Mearge Şirketince geliştirilen, otomatik kalp masajı ve solunum desteği sağlayacak cihazın üretimine başlandı Proje Koordinatörü Ekici: "Amacımız bu faaliyeti yerine getirebilecek sistemin Türkiye şartlarında da üretilebileceğini göstermek"

MELTEM YILMAZ- Trabzon'da Teknokent çatısı altındaki Tekno Girişimcilik Sermaye Desteğiyle kurulan Mearge Şirketince  geliştirilen, otomatik kalp masajı ve solunum desteği sağlayacak cihazın üretimine başlandı.

Proje Koordinatörü Mehmet Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirket tarafından  "Kalp Masajı ve Solunum Desteği Sağlamak Amacıyla Kullanılacak Otomatik Bir Cihazın Geliştirilmesi" projesi hazırlandığını, projeyle kalbi duran hastanın hayata döndürülmesi için otomatik kalp masajı ve solunum desteği sağlayan cihaz üretilmeye başlandığını söyledi.

kalp masajı ve solunum desteğinin zor bir işlem olduğunu belirten Ekici, "Bunu tamamen otomatik cihazla gerçekleştirebilir miyiz diye araştırdık. Araştırmalarımız sonucunda böyle sistemin yurt dışında var olduğunu gördük. Türkiye'deki pazarlara baktığımızda ise böyle bir cihazın olmadığını belirleyince bu projeyi hazırladık" dedi.

Ekici, her yıl binlerce kişinin bu işlem sayesinde hayata döndüğünü ifade ederek, "Kalp masajı ve solunum desteği sağlama işleminin manuel yapılmasında bazı zorluklar ortaya çıkıyor. Bu işlem yorucu ve zor, en önemlisi kesintisiz yapılması gereken bir uygulamadır. Örneğin 50 kiloluk bir insanın 100 kiloluk bir hastaya etkili kalp masajı ve solunum desteği sağlaması neredeyse imkansızdır. Diğer taraftan göğüs üzerine uygulanan fazla baskı nedeniyle göğüste acı olabilir veya kaburga kemikleri kırılabilir" diye konuştu.

Kalp masajı ve solunum desteği sağlamak işleminin dakikada kesintisiz 100 kompresyon şeklinde ya da 30 kompresyon iki solunum şeklinde hastaya uygulanan bir yöntem olduğunu da anlatan Ekici, şöyle devam etti:

"Bu işlem aslında hastanın kalbi durduğu andan hastaneye götürülene kadar kesintisiz yapılması gereken işlemdir. Bu kesintisiz işlemin bir insan tarafından yapılamayacağı kanaati ortaya çıktı. Özellikle ambulans içi uygulamalarda hareket halindeki ambulansta kalp masajı ve solunum desteği sağlama işleminin yapılması oldukça zor. Bizim sistemimiz sayesinde ise hastayı hastaneye götürüne kadar sürekli kompresyon yapma şansına sahipsiniz."

Ekici, bu alanda yerli bir ürün üretilmediğine de dikkati çekerek, "Biz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından aldığımız Tekno Girişimcilik Sermaye Desteğiyle bu projenin ilk modelini ortaya çıkarttık. Şu anda projemizin geliştirme aşaması devam ediyor. Amacımız bu faaliyeti yerine getirebilecek sistemin Türkiye şartlarında da üretilebileceğini göstermek" dedi.

Projeyi ticari olabilecek aşamaya getirmeye çalıştıklarına işaret eden Ekici, ürün ile ilgili hem patent hem de faydalı model hazırlıklarını bulunduğunu kaydetti.

Ekici, kalp masajı ve solunum desteğine herkesin ihtiyaç duyabileceğini, bu işlemin en doğru ve güvenli şekilde yapılması için hazırlıkları sürdürdüklerini sözlerine ekledi. - Trabzon

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Ekici Türkiye Trabzon Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title