Haberler

Kalp Hastalarını Yaşama Döndüren Tedavi

Güncelleme:


Aktif Yaşama Nasıl Döndüm

20 yıldır şeker hastası olan, 9 yıl önce kalp krizi geçiren, sonrasında göğüs ağrısı ve nefes darlığı yakınmaları neticesinde bypass olan, ameliyat olmasına rağmen şikayetleri devam eden, 56 yaşında ki Bilgin Ünlüer şuan aktif bir yaşam sürüyor.

Bilgin Ünlüer, yaşama dönüş hikayesini, öncesinde ne kadar güçsüz olduğunu ve şimdi ne derecede aktif bir yaşam sürdüğünü sorularımızı yanıtlayarak açıkladı.

SORU: Bilgin Hanım, kaç yaşındasınız? Kalp hastalığınız ne zaman ortaya çıktı?

BİLGİN ÜNLÜER: Şimdi 56 yaşındayım. 20 yıldır şeker hastasıyım. 9 yıl önce kalp krizi geçirdim. 4 yıl önce göğüs ağrısı ve nefes darlığı yakınmalarım başladı ve bypass ameliyatı yapıldı.

SORU : Bypass ameliyatından sonra düzeldiniz mi?
BİLGİN ÜNLÜER: Ameliyatım iyi geçmişti ancak uzun yıllardır şeker hastası olmam nedeniyle damarlarım kısa sürede tekrar daraldı ve tıkandı. Ameliyatımdan 45 gün sonra kalp yetersizliği nedeniyle, bütün vücudum su toplamış halde hastaneye kaldırıldım. Sonraki günlerde, her on günde bir kalp yetersizliği şikayeti ile hastanelerin acil bölümlerini ziyaret eder duruma geldim. Vücudumdan sekiz on kilo su çekilip evime gönderiliyordum. Hastaneye her yatışımda 7 – 10 gün süre ile yoğun bakım ünitesinde kalmam gerekiyordu. Bu kesintisiz dört-beş ay böyle devam etti. Ailem benim için tekrar bypass ameliyatı ya da stent gibi bir tedavinin mümkün olmadığını öğrenmişti.

SORU: Çok ciddi ve çaresizlik belirten bir tablo çizdiniz. Ama şimdi son derecede sağlıklı görünüyorsunuz?

BİLGİN ÜNLÜER : Evet öyleyim ve bunu Prof.Dr. Günsel Şurdum Avcı tarafından uygulanan EECP tedavisine borçlıyum. 3.5 yıl önce, oda içinde bile yürüyecek gücümün olmadığı ve taburcu edilemeyerek bir aya yakın süredir hastanede bulunduğun sırada Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı EECP tedavisine başladı. Doktor ve hemşire başımda olarak, özenle ve günde 1-2 saat uygulanan tedavinin ilk saatlerinden itibaren yakınmalarım giderek azaldı. 15 saat EECP tedavisi aldıktan sonra evime taburcu edilebilecek duruma geldim. Evimden her gün gelerek 70 saat tedaviyi tamamladığımda, vücudumdaki şişlikler kaybolmuş, kol ve göğüs ağrılarım tamamen geçmiş, geceleri yatarak rahatça uyuyabilir, ev dışında yürüyüşlere çıkabilir, alışverilerimi yapabilir duruma geldim. Hastanede yatarken nişanlı kızımın düğününü göremeyeceğim endişesinde iken, tedaviden 2.5 ay sonra düğünde konukları ayakta karşılayışım herkesi şaşırttı. Tedaviden 2 yıl sonra doğan torunumun aşı, vs. ihtiyaçları için kızım ile birlikte koşturabiliyordum.

SORU: EECP tedavisine devam ediyor musunuz?
BİLGİN ÜNLÜER: Ediyorum elbette. EECP tedavisi, kasılma gücü azalmış ve yetersizliğe girmiş kalbe, vücudun belden aşağısına yapılan ritmik masaj ile destek veriyormuş. Bu nedenle 3.5 yıldır, durumuma göre aralıklı olarak EECP desteği alarak, aktif yaşantımı yakınmasız sürdürüyorum. Diyetimi bozar, tuzu kaçırırsam ya da kendimi çok yorarsam, haftada 2-3 saat alıyorum. Kendime dikkat ettiğim zamanlarda 10-20 gün EECP tedavisi almadığım oluyor.

SORU: EECP tedavisi almamış olsaydınız bugün ne durumda olurdunuz? EECP tedavisinin sizi yeniden aktif yaşama döndürdüğünü düşünüyor musunuz?

BİLGİN ÜNLÜER: Elbette düşünüyorum. EECP tedavisi görmeseydim bugün belki hayatta olmazdım. Ya da benim durumumda olan hastalara uygulanan yapay kalp gibi, kalp nakli gibi tedaviler uygulanmış olurdu. Bunlar, oldukça büyük ameliyatlar gerektiren ve ciddi riskleri olan tedavilermiş. Yapay kalp takıldıktan sonra, insan, hayat boyu, her an, otururken, yatarken, banyoda bile, çanta ile yanında kalp motorunu taşımak zorunda kalıyormuş. Ne kadar zahmetli bir yaşam. Halbuki EECP tedavisine haftada 2-3 gün, masaj salonuna gider gibi gelip, tedaviden sonra normal yaşantıma devam ebiliyorum. Ayrıca, yapay kalp takılan ya da kalp nakli yapılan hastalar, ameliyatlarından sonra da, çeşitli ciddi komplikasyonlara karşı, ömür boyu, sürekli hastane kontrolunda olmak zorunda kalıyorlar. EECP tedavisi, bu yöntemlere göre oldukça rahat bir tedavi yöntemi.

SORU: Durumunuzu bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyor, yakınmasız ve mutlu olarak yaşantınıza devam etmenizi diliyoruz.

BİLGİN ÜNLÜER: Ben de size teşekkür ederim. Belki de bu söyleşi sayesinde kalp yetersizliği olan birçok hasta EECP tedavisinden haberdar olur da benim gibi yeniden yaşama döner.

Ayrıca doktorum Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı'ya ve Hemşiresi Şefika Mollaahmet Hanım'a şükranlarımı sunmak istiyorum.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title