Haberler

Kalkınmada Girişimci Kadınlar ve Sosyal Etkileşim Konferansı

Ankara Kalkınma Ajansı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Suriye Dostluk Derneği işbirliğiyle “Kalkınmada Girişimci Kadınlar ve Sosyal Etkileşim Konferansı” düzenlendi.

Ankara Kalkınma Ajansı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Suriye Dostluk Derneği işbirliğiyle "Kalkınmada Girişimci Kadınlar ve Sosyal Etkileşim Konferansı" düzenlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu'nun katılımları ile gerçekleştirilen konferansta ülkemizde kendi işini kuran, hem ekonomik hem de sosyal hayatta sosyal etkileşim yaklaşımını benimsemiş kadın girişimciler, başarılı rol model örnekleri olarak bilgi ve deneyimlerini paylaştı. 16 Şubat Salı günü Ankara Meyra Palace Otel'de gerçekleşen etkinliğe kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve özel sektörden çok sayıda temsilci ilgi gösterdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu, konuşmasında misafir olarak ağırlanan Suriyeli mültecilerin sayısının 2,5 milyonu aştığını söyledi. Suriye'deki savaşın devam etmesinden dolayı Suriyeli mültecilerin yakın zamanda ülkelerine dönme ihtimallerinin bulunmadığını vurgulayan Ramazanoğlu, politikaların bu gerçek üzerine kurulması gerektiğini ifade etti.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ise, Ajansın kadın girişimcilerin nitelik ve nicelik olarak güçlendirilmesi için çalışmaları olduğunu söyledi. Şayık, "Bu çerçevede ajansımız Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi işbirliği ile Kadın Girişimciliği Yol Haritası Kitabı'nı hazırladık. Bu çalışmayla Ankara merkez ve çevre ilçelerinde 41 kadın girişimci ile derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilerek kadın girişimciliğinin sosyal, kültürel ve ekonomik yönleri ortaya kondu. Bu proje kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla kadın girişimciliği çalıştayı gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

KADIN GİRİŞİMCİ DANIŞMA MERKEZİ KURULDU

Şayık, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından 2014 yılı mali destek programı kapsamında Polatlı'da kadınlara yönelik İş Kurma Merkezi Projesi'nin hayata geçirildiğini hatırlattı. Şayık, "2015 yılı mali destek programı kapsamında Ankara Sanayi Odası ile birlikte iş fikrini eyleme dönüştürmek isteyen kadınlara doğru bilgi sunmayı hedefleyen Alo Kadın Girişimci Danışma Merkezi ajans tarafından desteklendi" şeklinde konuştu.

Şayık, Suriyeli mültecilere yönelik projelerinin olduğunu da hatırlattı. "Ankara Kalkınma Ajansı olarak savaştan ve zulümden kaçarak ülkemize göç etmek zorunda kalan Suriyeli kardeşlerimizi de unutmadık" diyen Şayık, "Esnaf ve Sanatkarlar Derneği ile birlikte Sitelerde bu kardeşlerimize yönelik meslek edindirme merkezini kurduk. İnşallah yakın bir gelecekte bu merkezin ekonomik bir katma değer oluşturmada nasıl kilit bir rol oynayacağına hep birlikte şahit olacağız" dedi.

Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu ise, "İnsan kaynağı açısından potansiyel iş gücünü oluşturan kadın nüfusunun bilgi, yetenek ve tecrübelerinden yeteri kadar yararlanmamak dünya için ciddi bir kayıptır" ifadelerini kullandı.

Ustaoğlu, "Kadınların ekonomik hayatta, gerek çalışan ve gerekse işveren girişimci statüsünde yer almaları ülkelerin ekonomik refahına sunacağı katkılar noktasında son derece değerlidir" değerlendirmesinde bulunarak, "Kadınların çalışma hayatına büyük oranda katılması ve daha aktif girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaları gelişen ekonomiler için stratejik öneme sahiptir. Ülkemizin sosyal, ekonomik gelişmesine katkı sağlamak için ekonomik değer yaratan kadın girişimci sayısını arttırmak, var olan kadın girişimcileri güçlendirmek ve onları dünya ile bütünleştirmek amacıyla daha fazla gayret sarf etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Suriye Dostluk Derneği Başkanı Kadriye Esra Aygün, kadınların içinde bulunmadığı ekonomik ve sosyal gelişme sürecinin eksik ve dengeden yoksun olacağını söyledi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR AĞ İLİŞKİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Etkinlik, protokol konuşmalarının ardından oturumlarla devam etti. Konferansta girişimcilikte bireylerin ve grupların birlikte ve ortak amaçlar doğrultusunda hareket etme becerilerinin yükseltilmesi, sürdürülebilir ağ ilişkilerinin geliştirilmesi hedeflendi. Bu çerçevede tecrübe paylaşımında bulunulurken, ortaklıklar geliştirilmesi için görüş alışverişinde bulunuldu. Güral Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sevim Güral Olgun'un da konuk konuşmacı olarak katıldığı konferansta "Suriyeli Göçmen Girişimci Kadınların Sosyal Etkileşimi" ve " Türkiye'de Girişimci Kadınların Sosyal Etkileşimi" olmak üzere iki ayrı panel de gerçekleşti. Doç. Dr. Murat Erdoğan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen ilk oturumda Erdoğan tarafından Suriyeli göçmenler konusunda yapılan yasal düzenlemeler ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ardından sosyal ve ekonomik hayata katılım sağlamış Suriyeli girişimci kadınlar tecrübe paylaşımında bulundu. Sunucu ve gazeteci Pelin Çift'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda ise Türkiye'deki farklı illerden girişimci kadınlar bilgi ve deneyimlerini aktardı. Konferans, kamu, sivil toplum kuruluşu ve üniversiteler ile özel sektör temsilcilerinin yoğun ilgisi altında gerçekleşti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Suriye Meyra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title