Haberler

Kalkınma Yol Haritası İçin İlçelerde Beyin Fırtınası

Güncelleme:

Burdur'da bölge planı için ilçe toplantıları tamamlandı.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA), yaklaşık 1.5. yıl sürecek 2014-2023 Bölge Planı hazırlıkları kapsamında Ağlasun ve Çeltikçi'de başladığı Burdur'un ilçelerindeki hazırlık toplantılarını Kemer ve Altınyayla'da tamamladı. Bölge planı hazırlık toplantılarına, ilçelerdeki kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, STK'lar ile özel sektör temsilcileri katıldı. Kemer ve Altınyayla'da, ilçelerin sorunları ile öncelikleri hakkında yerel paydaşlardan görüş alınan toplantılarda, gelecekte ilçelerin nerede olması gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulunuldu. Tanıtım, altyapı, ulaşım ve hayvancılık ile tarımsal üretimdeki eksiklerini gidermek isteyen Kemer ile Altınyayla, hayvancılık, yayla ve tarih turizmi potansiyelini değerlendirmeyi hedefliyor.

Görevleri arasında 'Yerel potansiyeli harekete geçirmek', 'Bölgedeki kamu kurumları, yerel yönetimler ve STK'lara planlama ve proje yapma konularında destek sağlamak' bulunan BAKA, hangi sektörlerde yatırımcılara hibe desteği, faiz desteği ve faizsiz kredi destekleri verileceğini belirleyecek, Antalya, Burdur ve Isparta'nın stratejik yol haritası olacak yeni bölge planı hazırlık çalışmalarını sürdürüyor.

Bölgesel kalkınmada yol haritası olacak 2014-2023 Bölge Planı için BAKA'nın Kemer'deki hazırlık toplantısı, Kemer İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirildi. Kemer Kaymakamı Hasan Hüseyin Vural, Belediye Başkanı Durmuş Erdem ile kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, STK'lar ile özel sektör temsilcileri katıldı. Kaymakam Vural, BAKA'ya toplantı için teşekkür ederek, bölge planı hazırlık toplantısını önemini vurguladı.

İlçenin en büyük sorununun ulaşım olduğunu ve karayolunun Kemer'de son bulduğunu ifade eden katılımcılar, orman yolu ile Kızılkaya'ya yol ayrımına bağlanmasıyla ilçenin kalkınacağını ifade etti. Kemer'in güçlü yönlerinin hayvancılık ile yayla turizmi olabileceğini söyleyen katılımcılar, organize hayvancılık, arazi toplulaştırılması, tesislerin yapılmasıyla yayla turizmde alternatif olmanın ilçeyi kalkındıracağını belirtti.

Kemer'deki yamaç paraşütü pistinin dağların konumu ve rüzgârın dengeli olması nedeniyle Türkiye'de ikinci sırada olduğu, Pınarbaşı'ndaki yaz kış 27 santigrat derecedeki kaynak suyu olduğuna dikkat çeken katılımcılar, Elmacık Köyü'nde süren kazılarda çıkartılan fillerin atası ve 5-6 milyon yıl önce yaşadıkları tahmin edilen mastadon kemiklerinin Kemer'de sergilenmesiyle ilçenin turizmde önemli merkez olacağını belirtti.

ALTINYAYLA İÇİN PROJE ÜRETMELİYİZ

İlçenin gelecekte nerede olması gerektiği konusunda değerlendirmelerin yapıldığı Bölge Planı Hazırlık Toplantısı, Altınyayla Belediyesi Çok Amaçlı Kültür Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Altınyayla Kaymakam Mehmet Ayhan, Belediye Başkanı Selahattin Şimşek, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, STK temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.

BAKA'ya toplantı için teşekkür eden Kaymakam Mehmet Ayhan, "Kalkınma ajansının varlığı bizim için büyük avantaj. Kalkınma ajansı gelir getirici projelere destek veriyor. Altınyayla'ya kazandıracak projeler üretmeliyiz. Proje üretmeden hiçbir şey alamıyorsunuz. İlçenin artıları eksileri neler bunları dile getirip beyin fırtınası yapmak için toplandık" dedi ve tüm katılımcıların görüşlerini paylaşmasını istedi.

Kültür mantarcılığının ilçede önemli olduğuna dikkat çekilen toplantıda, mantar üretildiği ancak markalaşma ve tescillenmesi, gerekli kompostun Altınyayla'da üretilmesi, paketlenmesi konusunda çalışma yapılması gerektiği vurgulandı. İsmini yaylalarından alan Altınyayla'nın avantajlarına değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken katılımcılar, bu konularda projelerin hazırlanmasında BAKA'dan destek istedi.

Av turizmi ile şişelenecek su kaynaklarının değerlendirilmesini isteyen katılımcılar, Altınyayla'nın potansiyelini değerlendiremediğine dikkat çekerek proje ekibi kurulması gerektiğini bir kez daha vurguladı. Balboura Antik Kenti de bulunan Altınyayla'da, meslek yüksek okulu binası ile hastane binalarının atıl durumda beklediğine dikkat çekilen toplantıda, camisi okulu ve alışveriş merkezleri ile ev yapan TOKİ'nin ilçede proje uygulamasının önemi belirtildi.

Sorunlar ile öncelikler hakkında Kemer ile Altınyayla'nın yerel paydaşlarından görüş alınan toplantılarda, Burdur Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Candan, Stratejik Yönetim ve Koordinasyon Birim Başkanı Lokman Pehlivan ile uzmanlar Osman Ağralı ve Yusuf Yılmaz'dan oluşan BAKA ekibi, kalkınma ajansının neden kurulduğu, sürdürdüğü faaliyetler ile hedefleri, kalkınma ajanslarına bölge planı ve yatırımlar için yetki verilmesi konularında bilgi verdi. Hazırlık çalışmalarının 2013 yılı sonuna kadar sürecek olan yeni Bölge Planı'nın amacı, ne için yapıldığı ve içeriğini anlatan BAKA ekibi, ilçelerin güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri (GZFT) analizi için anket yaptı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Altınyayla Burdur Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title