Haberler

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Bingöl'de

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "İnanç hürriyetinin olmadığı, düşünce hürriyetinin olmadığı bir yerde insanların kendilerini geliştirmeleri, potansiyellerini tam olarak ortaya koymaları mümkün değil. Mutlu olmaları da mümkün değil" dedi.

Bakan Yılmaz ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Bingöl Üniversitesi yerleşkesinde yapımı tamamlanan Üniversite Camisi'nin açılışını yapmak üzere kente geldi.

Bakan Yılmaz, açılış sonrası rektörlük salonunda yaptığı konuşmada, üniversite ve kalkınmanın önemine değindi.

Kalkınma denilen kavramın basit niteliksiz bir büyümeden ibaret olmadığını vurgulayan Yılmaz, özellikle insan odaklı kalkınma denilen kavramın çok boyutlu bir hadise olduğunu belirtti.

Yılmaz, toplumun bütün ihtiyacını dikkate alan, geliştirmeye, iyileştirmeye çalışan bir süreç olan kalkınmanın sağlanabilmesi için temel özgürlüklerin sağlanması gerekliliğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Üniversitelerde hem inanç özgürlüğünün hem de ifade ve düşünce hürriyetinin olması lazım. İnanç hürriyetinin olmadığı, düşünce hürriyetinin olmadığı bir yerde insanların kendilerini geliştirmeleri, potansiyellerini tam olarak ortaya koymaları mümkün değil. Mutlu olmaları da mümkün değil. Dolayısıyla üniversite ortamında yeni fikirler, yeni bilgiler üretilsin istiyorsak, gerçekten toplumun sorunlarına meselelerine cevap oluşturacak gelişmeler sağlansın istiyorsak, insana hem inanç hem düşünce hürriyetini en son sınıra kadar tanımak durumundayız."

Son dönemlerde özgürlükler konusunda çok önemli mesafeler alındığına dikkat çeken Yılmaz, şiddete kategorik olarak karşı çıkılması gerektiğine işaret etti.

"İnanç ve düşünce hürriyetinin olduğu bir ortamda birileri şiddete başvuruyorsa, kendi fikrini karşısındaki insana zorla dayatmaya çalışıyorsa ona karşı hep birlikte durmamız gerekiyor" diyen Yılmaz, "Fikrimiz, inancımız, siyasi duruşumuz ne olursa olsun hiçbir insanın bir başka insana şiddetle zorla bir fikri, düşünceyi, bir davranışı dayatmaya hakkı yok diye de düşünüyorum. Bu konuda ilkesel bir tavır ortaya koymamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Çözüm süreci

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin demokratikleşme konusunda attığı adımlarla temel hak ve özgürlükler konusunda sağladığı gelişmelerin, son dönemlerdeki çözüm süreci ve o kapsamda geliştirilen çeşitli yeniliklerin, açılımların sadece Türkiye için değil, Türkiye'nin etrafındaki çok daha geniş bir coğrafyada örnek tecrübe olduğunu kaydetti.

Çözüm sürecinin tam anlamıyla başarılmasının herkesi mutlu edeceğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bütün bunları tam olarak başarabilirsek, özgürlükleri tam anlamıyla yaşarsak, değişik mezheplerin, dinlerin ve siyasi görüşlerin huzur içinde bir arada olabildiği, düşünce ve inanç özgürlüğü içinde herkes neye inanıyorsa, samimi olarak onu yaşadığı, onu ifade ettiği bir ortamda hem fertler tek tek daha mutlu olacak hem de toplumuz dünyada çok daha iyi bir konumda olacak. Başka ülkelere de örnek olacak."

Daha sonra Görmez, "İman, Akıl, Bilgi ve Üniversite" konulu konferansta yaptığı konuşmada, bilginin güç olarak kullanılmasının sakıncalarına değindi.

Görmez, şu ifadelere yer verdi:

"Bilgi Güçtür. Bu cümlenin üzerinde çok çok durmamız lazım. İlk baktığınız zaman cümle çok güzel görünür. Eğer siz bilgiyi güç olarak sadece kabul ederseniz ki bugün üzülerek belirteyim, buradaki güç insanın maddesiyle manasıyla kuvveti ifade etmiyor. Buradaki güç hegemonyayı ifade ediyor. Buradaki güç sömürgeleştirmeyi, tutkuyu ifade ediyor ve zulmü içeriyor."

Bingöl Üniversitesindeki programını tamamlayan Bakan Yılmaz ve Görmez, bir hayırsever tarafından Genç yolunda yaptırılan Şeyh Ahmet Kur'an kursunu hizmete açtı. - Bingöl

Kaynak: AA / Yerel

Yılmaz Bingöl Mehmet Görmez Cevdet Yılmaz Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title