Haberler

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Aksaray'da

Yılmaz: "Gerçek anlamda kalkınmış bir ülke olmak istiyorsak demokrasimizi daha ileri standartlara taşımak zorundayız. Hukuk devletini çok güçlü bir şekilde tesis etmek durumundayız. Temel hak ve özgürlükleri en geniş manada yaşamak zorundayız" "(Öğretim üyelerinin özlük hakları) Akademik dünyanın uzun süredir beklentisi olan çok önemli bir adım da atıldı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Gerçek anlamda kalkınmış bir ülke olmak istiyorsak demokrasimizi daha ileri standartlara taşımak zorundayız. Hukuk devletini çok güçlü bir şekilde tesis etmek durumundayız. Temel hak ve özgürlükleri en geniş manada yaşamak zorundayız" dedi.

Aksaray Üniversitesinin akademik yıl açılışına katılan Yılmaz, burada "İnsani Kalkınma" konulu ilk dersi verdi. Yeni açılan üniversitelerin büyük başarılara imza attığını belirten Yılmaz, yeni üniversiteler açılırken eleştiri yapanların, Aksaray Üniversitesindeki gelişmeyi görmesi gerektiğini söyledi.

Kalkınmada fırsat eşitliğinin önemine işaret eden Yılmaz, hükümetlerin oluşturacağı fırsatları değerlendirip değerlendirmemenin insanların kendi inisiyatifinde olduğunu vurguladı.

Kalkınmada hukuk düzeni, demokrasi ve özgürlüğün de çok önemli olduğuna ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bir ülke ekonomik olarak iyi durumda olabilir. Ekonominin nimetlerini topluma iyi kötü dağıtıyor olabilir. Çevreyi de gelecek nesillere belli standartlarda koruyarak devredebilir. Ancak bu ülkede özgürlük yoksa, insanlar kendilerini rahat ifade edemiyorlarsa, hukuk düzeni güçlü değilse bu ülkeye kalkınmış bir ülke diyemeyiz. Özgürlük çok önemli. Özgürlükle kalkınmanın ilişkisi üzerinde hep birlikte düşünmemiz gerekiyor. Özellikle de kalkınmanın belli bir aşamasından sonra."

İnsan odaklı kalkınmanın, adalet ve özgürlük kavramlarından bağımsız düşünülemeyeceğini aktaran Yılmaz, "Bir taraftan ekinlik ve verimlilik, bir taraftan adalet, bir taraftan da özgürlük gerekiyor. Gerçek anlamda kalkınmış bir ülke olmak istiyorsak demokrasimizi daha ileri standartlara taşımak zorundayız. Hukuk devletini çok güçlü bir şekilde tesis etmek durumundayız. Temel hak ve özgürlükleri en geniş manada yaşamak zorundayız" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, ileri demokrasi olup da ileri ekonomisi olmayan bir ülkenin bulunmadığını dile getirdi.

" Türkiye'nin ikinci bir sıçrama dönemine ihtiyacı var"

Türkiye'nin önünde her alanda kritik bir eşik olduğunun altını çizen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Ekonomide de sosyal politikalarda da çevresel tartışmalarda da diğer konularda da kritik bir eşiğe gelmiş durumdayız. Dünyada düşük seviyeden orta üstü seviyeye çıkmış durumdayız. Bütün alanlarda daha üst seviyeyi hedeflememiz gerekiyor. Bu anlayışla 10'uncu 5 yıllık kalkınma planımızı yaptık. Türkiye'nin ikinci bir sıçrama dönemine ihtiyacı var. Bir atılımı, bir sıçramayı gerçekleştirdik. Bir rekor dönemini tamamladık. Ama bu bizi rehavete sevk etmemeli. 'Aman ne kadar büyük başarılar elde ettik' deyip rahatlarsak, reform yapmayı bırakırsak, ter dökmeyi, koşturmayı bırakırsak işte bu hedeflerimize ulaşamayız. Dolayısıyla her alanda Türkiye'nin önünde ikinci bir atılım dönemine ihtiyaç var."

"Türkiye'nin geleceğine yapılmış bir yatırımdır"

Yılmaz, her yerde "girişimci" ve "yeni nesil üniversite" kavramlarını kullandığını, hükümetin üniversitelerdeki yatırımlara büyük ödenekler ayırdığını anlattı.

Bu yıl üniversitelere ayırdıkları yatırım ödeneğinin 3,9 milyar lira olduğuna değinen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Personel ve cari harcamaları söylemiyorum. Sadece yatırım için ayırdığımız ödenek. Bu arada, sayın Başbakanımıza da şükranlarımızı sunuyoruz. Akademik dünyanın uzun süredir beklentisi olan çok önemli bir adım da atıldı. Özellikle asistan olan arkadaşlarımızın çok ciddi problemleri vardı. Her kademede bir artış gerçekleşiyor. Yaptığımız artışın bütçeye bir yıllık maliyeti 1,1 milyar lira. Sayın Başbakanımız, 'Bu küresel ortamda belli sıkıntılarımız olsa da mali disipline önem versek de burada fedakarlık yapmalıyız' dedi. Bu aynı zamanda Türkiye'nin geleceğine yapılmış bir yatırımdır."

Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar ise Türkiye'nin en hızlı büyüyen ve kendi alanında akademik performansı en yüksek üniversitesi olduklarını söyledi.

Bugün itibariyle üniversitede 18 bin 202 öğrenci olduğunu belirten Acar, "Bunlardan 450'si yabancı öğrenci. Fakülte sayımız 9'a, akademisyen sayısı da 299'a ulaştı. Gerçek anlamda özgürlüklerin olduğu bir üniversiteyiz" ifadesini kullandı.

Törende, profesör, doçent ve yardımcı doçentliğe yükselenlere cübbeleri giydirilerek, fakülte ve yüksekokulları en yüksek puanla tercih edenlere hediye verildi.

Törene, Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti Aksaray Milletvekili Ruhi Açıkgöz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. - Aksaray

Kaynak: AA / Politika

Cevdet Yılmaz Mustafa Acar Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title