Haberler

Kalkınma Bakanı Elvan Mardin'de

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "İnşallah 16 Nisan'da millet olarak hep birlikte 'evet' deyip, bu sistem tartışmalarına son vermiş olacağız." dedi.

Ak Parti Mardin İl Başkanlığını ziyaretinde konuşan Elvan, yeni sistem sayesinde liyakat ve ehliyet esaslı bir yönetim anlayışının hayata geçeceğini, koalisyonlar döneminin tamamıyla tarihe karışacağını belirterek, mevcut sistemdeki yürütmede çift başlılığın da ortadan kalkacağını söyledi.

Ülkenin geçmişte çift başlılıktan kaynaklanan krizleri de gördüğünü anımsatan Elvan, şöyle konuştu:

"O meşhur anayasa kitapçığı fırlatılması olayın, belki gençlerimiz hatırlamaz ama çoğumuz iyi hatırlarız. Özellikle gençlerimizin o dönemi iyi okumalarını iyi analiz etmelerini arzu ediyoruz. Kitapçıklar fırlatıldı ve ortalık birbirine girdi. Bu da tarih olacak Allah'ın izniyle ve hepsinden önemlisi karar alma mekanizmaları hızlanacak. Yeni sistemle birlikte bürokratik gecikmeler ortadan kalkacak. Yatırımlar zamanında yapılacak, zamanında tamamlanacak. "

- "Adeta bir engelli koşu yapıyoruz"

Türkiye'nin gelişmiş ülkeleri yakalamak istediğini ancak önlerine engellerin çıktığını aktaran Elvan, bu sistemle de engellerin ortadan kalkacağını vurguladı.

"Adeta bir engelli koşu yapıyoruz. Önümüzdeki bu engelleri bu sistemle kaldıracağız ve hedeflerimize yönelik koşumuzu daha hızlı bir şekilde yapacağız." ifadesini kullanan Elvan, şunları kaydetti:

"Dünyada gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmamız, milli iradeyi ve demokrasimizi güçlendirmemiz için en iyi sistem Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemidir. Bakınız seçilme yaşını 25'ten 18'e indiriyoruz. Birileri diyor ki; '18 yaşındaki birinden milletvekili mi olur?' Bunu diyenler şunu unutmasın: O 18 yaşındaki gençlerimizin ataları o yaşlarda çağ açıp çağ kapatıyordu. O 18 yaşındaki gençler, 15 Temmuz'da tankların önünde, topların, tüfeklerin önünde sıra dağlar gibi duruyorlardı. Biz gençlerimize güveniyoruz. Onların her işin üstesinden geleceklerine, verilen her görevi layıkıyla yapacaklarına inanıyoruz. Gençlerimiz bizim en önemli gücümüzdür."

"Hesap sorulabilir bir yapıya dönüşüyor"

Bakan Lütfi Elvan, kanun yapımında Meclis iradesinin ön planda olacağını, meclisin güçleneceğini ifade eden Elvan, mevcut sistemde cumhurbaşkanının sadece vatana ihanetten yargılanabildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı hükumet sisteminde ise cumhurbaşkanı hakkında işlediği iddia edilen herhangi bir suç ile ilgili soruşturma artık açılabildiğini işaret eden Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hakkında soruşturma açılan cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamıyor. Şu anda hesap sorulamayan cumhurbaşkanlığı makamı, artık hesap sorulabilir bir yapıya dönüşüyor. Yeni sistemde cumhurbaşkanı Meclise ve millete karşı sorumlu oluyor. Değişiklik ile cumhurbaşkanının tüm iş ve işlemleri yargı denetimine açılıyor. Şimdi bunun neresi tek adamlık. Hesap sorulabilir bir mekanizmayı ortaya koyuyoruz."

"Gereken çabayı göstereceğiz"

Cumhurbaşkanlığı hükumet sisteminin artık Türkiye için zaruri haline geldiğini vurgulayan Elvan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Milletimizin refahı, mutluluğu ve güvenliği, daha hızlı büyümemiz ve kalkınmamız için artık bu zaruridir. Bunu içinde hep birlikte artık gereken çabayı göstereceğiz. 16 Nisan'da milletimiz bu anayasa değişikliğine güçlü bir şekilde 'evet' diyecek ve yine yeniden Türkiye'nin önündeki bir engeli daha kaldırmış olacak. İnşallah 16 Nisan'da millet olarak hep birlikte 'evet' deyip, bu sistem tartışmalarına son vermiş olacağız."

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

AK Parti Türkiye Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title