Haberler

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: "Yılın Son Çeyreğinde Gsyh Büyümesi Yüzde 5,4'ü Aşabilir"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yılın son çeyreğinde GSYH büyümesinin yüzde 5,4’ü aşabileceğini açıkladı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yılın son çeyreğinde GSYH büyümesinin yüzde 5,4'ü aşabileceğini açıkladı.

Bakan Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2015 Aralık ayı sanayi üretim rakamlarına ilişkin yazılı açıklamasında, TÜİK verilerine göre aylık sanayi üretim endeksinin 2015 yılı Aralık ayında piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 4,4 oranında artış kaydettiğini belirtti. Aralık ayı sanayi üretimi için piyasa tahmininin yüzde 3,9-4,1 aralığında olduğunu hatırlatan Yılmaz, bu sonucun 1 Kasım seçimleri sonrası azalan belirsizlik ortamının sanayi üretimine olumlu yansıdığının göstergesi olduğunu belirtti.

TÜİK takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 oranında arttığına dikkat çeken Bakan Yılmaz, Aralık ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 0,8 arttığına işaret etti.

"SANAYİ ÜRETİM ARTIŞI DİĞER DÖNEMLERİN ÇOK ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ"

Bakan Yılmaz, sanayi üretim endeksinin 2015 yılı son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 oranında, imalat sanayi üretim endeksinin ise yüzde 8,1 oranında arttığını belirtti. Orta Vadeli Programa (OVP) göre 2015 yılının gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) artış hızının yüzde 4, son çeyrek GSYH artış hızının ise yüzde 5,4 olarak tahmin edildiğini hatırlatan Bakan Yılmaz, bu tahminde 2015 yılı dördüncü çeyrek sanayi katma değer artışının yüzde 6,4, yıllık sanayi katma değer artış hızı ise yüzde 3,4 olarak öngörüldüğünü vurguladı.

TÜİK açıklaması sonrasında dördüncü çeyrek ortalama sanayi üretim artışının yüzde 7,4 olarak yılın diğer dönemlerinin çok üzerinde gerçekleştiğine işaret eden Yılmaz, yıllık sanayi üretim artış hızının ise ortalama yüzde 3,2 olduğunu kaydetti.

"GYSH BÜYÜMESİ YÜZDE 5,4'Ü ALABİLİR"

Buna göre yılın son çeyreğinde GSYH büyümesinin yüzde 5,4'ü aşabileceğini belirten Bakan Yılmaz, 2015 yılı GSYH büyümesinin yüzde 4 ve biraz üzerinde gerçekleşebileceğini bildirdi. Bakan Yılmaz, "Dördüncü çeyrekte ortalama kapasite kullanım oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 puan artarak yüzde 75,7 olarak gerçekleşmiştir. Reel Kesim Güven Endeksi, 107.5 olan Ekim-Aralık ortalaması da önceki çeyreğe göre 102.0 yükselmiştir. PMI Kasım'da 50,9, Aralık ayında 52,2 olarak kaydedilmiştir. Yılın dördüncü çeyreğinde elektrik üretimi yüzde 5,3, talebi yüzde 4,6 oranında artmıştır. Beyaz eşya üretimi dördüncü çeyrekte yüzde 12 oranında artmıştır. Dördüncü çeyrekte otomotiv üretimi yüzde 14,7, otomotiv ihracatı yüzde 18,6 oranında artmıştır" ifadelerini kullandı.

"ENERJİ ÜRETİMİ YÜZDE 9,5 ARTTI"

Verilerin dördüncü çeyrekte yurt içi üretim ve talep göstergelerinin sanayi ve hizmetler sektörlerinde canlanmayı ve yüzde 4 yıllık GSYH büyüme tahminini destekleyen boyutta olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Aralık ayında ara malı üretimi yüzde 2,6, dayanıklı tüketim malı üretimi yüzde 6,6, dayanıksız tüketim malı üretimi yüzde 1, enerji üretimi yüzde 9,5, sermaye malı üretimi yüzde 7,2 oranında artmıştır. İmalat sanayiinde üretim Aralık ayında yıllık yüzde 4,3 oranında, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks ise bir önceki aya göre 0,5 oranında artmıştır" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Cevdet Yılmaz Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title