Haberler

Kale'de Çiftçi Tarla Okulları Eğitimi Yapıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014 yılından hayata geçirilen Çiftçi Tarla Okulları Projesi kapsamında Kale ilçesinde çiftçilere eğitim verildi.

Bitkisel üretimde kalıntı sorununun yaşanmaması, insan ve çevre sağlığı ile doğal dengenin korunması, tarımda sürdürülebilirlik ve güvenilir gıda üretiminin sağlanması amacıyla, Entegre Mücadele (EM) ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projeleri uygulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2014 yılından itibaren Çiftçi Tarla Okulları Projesini hayata geçirdi. Kale ilçesinde üçüncüsü düzenlenen Tarla Okulu Programına Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Zülküf Yıldırımoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Kale İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aytaç Doğruyol, proje görevlileri, ilçe müdürlüğü teknik elemanları ve üreticiler katıldı.

İl Müdür Vekili Zülküf Yıldırımoğlu, Tarla Okulları Projesinin amacının, teorik bilgi ile beraber bu bilgileri çiftçilerle birlikte bizzat sahada uygulamak, çiftçi eğitimini uygulamalı olarak sağlamak ve çiftçi ile bütünleşmek olduğunu söyledi. Yıldırımoğlu, "Üreticilerimize teorik eğitimlerin dışında yerinde uygulamalı olarak yaptığımız eğitimler daha kalıcı ve faydalı olmaktadır. Projedeki hedefimiz, üreticinin kendi bağının bahçesinin uzmanı olmasını sağlamak, üretimde kaliteyi artırmak ve yönetim becerilerini geliştirmektir. Proje, aynı yöreden aynı ürünü yetiştiren çiftçi grupları dikkate alınarak 22 kişilik guruplar halinde önceden belirlenen üreticilere uygulanmaktadır. Eğitim sürecinde izlenecek yol ve yöntemler hakkında bilgiler verilerek çözülmesi gereken sorunlar, konular ve yanlışlar ürün grupları üzerinde tespit edilmekte, bu sorunlar doğrultusunda üreticilere eğitimler verilerek doğrular paylaşılmaktadır. 2016 yılında Malatya'da kayısı, elma, ceviz, bağ, kiraz konularında 'Çiftçi Tarla Okulu Projesi' uygulaması yapılacaktır. 13 ilçemizde kayısıda, Arapgir'de bağda, Hekimhan'da cevizde, Doğanşehir'de elmada, Yeşilyurt'ta kirazda olmak üzere 5 farklı konuda toplam 17 tarla okulu programı uygulanacaktır. Malatya her ilçesinde uygulamalı eğitimler aralıksız devam edecektir" şeklinde konuştu.

Programda söz alan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci ise kayısıda kullanılan BKÜ ürünleri üzerinde açıklamalar yaparak, üreticilerimizin ilaçlarını almadan önce ilçe müdürlüklere başvurup Üretici Kayıt Defterlerini almalarını, teknik elemanlara reçetelerini yazdırmaları gerektiğini söyledi. Günci, "İlaçları zamanında ve dozunda kullanmamız gerekiyor. Aksi takdirde kayısıda ilaç kalıntısı oluşacağı için ihracatımız olumsuz yönde etkileniyor. Kültürel tedbirler ve Biyolojik mücadele konularına ağırlık vermeliyiz. Kimyasal mücadeleyi en son çare olarak düşünmeliyiz" diye konuştu.

Daha sonra proje sorumlusu Ziraat Mühendisi Şevket Fidan tarafından kayısıda budama, gübreleme, sulama ve ilaçlama konularında üreticiler bilgilendirildi. Kayısı ağaçlarında budamanın nasıl yapılacağı Ziraat Teknikeri Ali Biri tarafından uygulamalı olarak üreticilere gösterildi. Biri, "Ağaçlarımızı gençleştirmek ve kaliteli ürün elde etmek istiyorsak, her yıl mutlaka zamanında bilinçli olarak budama yapmalıyız" ifadelerini kullandı. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Malatya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title