Haberler

Kahvaltıda Yumurtanın Yanında Çay İçmeyin!

Güncelleme:

Prof. Dr. Yücecan "Kahvaltılarda yumurtanın yanında çay içilmesini önermiyoruz. İlla içilecekse açık limonlu çay tercih edilmeli." dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, kahvaltıda yumurta tüketilirken çay içilmesini önermediklerini belirterek, "Çaydaki tanen maddesi, kan yapıcı özelliği bulunan yumurtadaki demiri bağlıyor, emilmeden atılmasına yol açıyor." dedi.

YUMURTA VİTAMİN DEPOSU

Fakültenin Beslenme ve Diyetetik Bölümü Kurucu Başkanı da olan Yücecan, yaptığı açıklamada, yumurtanın başta demir olmak üzere vitamin ve mineraller yönünden zenginliğine işaret etti.

DÜZENLİ TÜKETİLMESİ LAZIM

Özellikle çocuklar için protein ve demir kaynağı bu ürünün sağlıklı beslenme çerçevesinde düzenli tüketilmesini öneren Yücecan, yumurtanın pişirilmesi ve tüketimi sırasında bazı noktalara dikkat edilmesini istedi.

UZUN SÜRE PİŞİRİLMEMELİ

Yumurtanın çocukların damak tadına uygunluğu için uzun süre pişirilmemesi gerektiğini anlatan Yücecan, "Fazla miktarda haşlarsanız sarısının etrafında yeşil halka oluşur. Bu durum lezzetini etkiler ya da bayatlığının göstergesi olabilir. Yumurtanın damak tadına uygunluğu için haşlanmasına dikkat etmeli." diye konuştu.

Kahvaltılarda yumurtanın yanında çay içilmesini önermediklerini ifade eden Prof. Dr. Yücecan, şunları kaydetti:

"YUMURTANIN YANINDA LİMONLU ÇAY İÇİLMELİ"

"İlla içilecekse açık limonlu çay tercih edilmeli. Çaydaki tanen maddesi, kan yapıcı özelliği bulunan yumurtadaki demiri bağlıyor, emilmeden atılmasına yol açıyor. Demir içerikli diğer gıda ürünleriyle de çay tüketilmemeli. Bir saat sonra istenilen demde çay içilebilir. Çocuk, yaşlı ve hamilelerin içecekleri çayın açık ve limonlu olması, demir emilimi açısından önemli."

"DUDAK YARALARI İÇİN SÜT ve ÜRÜNLERİNİ KULLANIN"

Yücecan, sağlıklı beslenme konusunda da bazı önerilerde bulundu.

Makarnanın haşlama suyunun dökülmesinin vitaminlerin kaybedilmesine yol açacağını vurgulayan Yücecan, "Kuru baklagiller de haşlanıp suyu dökülüyor. Bu da yanlış çünkü vitamin ve mineral kaybı fazla oluyor. Sütteki riboflavin (B2 vitamini) çok önemli. Dudak kenarlarında yara sorunu bulunanlar, süt ve ürünlerini tüketebilir. Genellikle bu yaralar riboflavin eksikliğinden kaynaklanıyor" dedi.

GÜNEŞ IŞINLARINA DİKKAT EDİN

Prof. Dr. Yücecan, havuç salatasının üzerine limon suyu döküldükten sonra bekletilmesi durumunda da A vitamini kaybının yüzde 75'e çıktığı bilgisini verdi. Yeşil kalması için sebze yemeklerine soda atılmasının B grubu vitaminlerinde kayıplara neden olacağını anlatan Yücecan, "Tarhananın güneşte kurutulmaması lazım. Güneş ışınları riboflavin kaybına yol açıyor." ifadesini kullandı.

Kaynak: Haberler.Com / Yaşam

Sağlık Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (36)

Abdul Mobil-IOS:

Şu akp gitsin eşşek eti yemeye razıyız

9
15
yanıtYanıtla
SOPA LAZIMMobil-IOS:

40 senedir içiyorum dedemler babamlar her kes içti,ya sana profosorluk ünvanını kim vermişse yada sen yolda buldun sanırım bu ünvanı sırf gündem olusturmak ve insanların gözü önünde olmak için sacma sapan seyler yazarsınız,yarında peynirin yanında zeytinide yazında zaralı olduğunu o zaman belki size inanırım

8
5
yanıtYanıtla
BRUKSEL:

bence sacmaliyorsunuz

9
3
yanıtYanıtla
fethullah:

ne kadar zararlı olursa olsun cumhurbaşkanını fb li emreyi volkanı gördüğümde psikolojimin bozulması kadar zarar veremez. en zararlı yiyecek makarnadır profa duyrulur

4
7
yanıtYanıtla
batmanli 72:

yenimi haber veriyosunuz 30 senedir yiyip içiyoruz lan ölek o zaman :)

8
3
yanıtYanıtla
mikropMobil-ANDROID:

salla gitsin.her kes uzman olmuş. yeniyetmeler

9
1
yanıtYanıtla
gülşahMobil-ANDROID:

hadi ya kahvaltıda çay içilmezmi ya ben yapamam ozaman ya önceden yoktu da şimdimi çıktı bu saçma ilk daha ne duycaz bakalım :)

8
2
yanıtYanıtla
MalamınımobilWeb@haberler.com:

Oylar tabii ki HDP ye

3
6
yanıtYanıtla
Ali Veli:

Yok artık seni prof yapanın

6
2
yanıtYanıtla
Ali CİNAR.mobilWeb@haberler.com:

Biri yiyin diyor biri yemeyin.Biz kime inanalim...

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 36 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title