Haberler

Kahta Devlet Hastanesi'nde 'Kanser Taramaları Farkındalık Eğitimi' Verildi

Adıyaman’ın Kahta Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından ‘Kanser Taramaları ve Farkındalık Etkinlikleri’ konularında sağlık personeline eğitim verildi.

Adıyaman'ın Kahta Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından 'Kanser Taramaları ve Farkındalık Etkinlikleri' konularında sağlık personeline eğitim verildi.

Kahta Devlet Hastanesi konferans salonunda düzenlenen eğitime Kahta Devlet Hastanesi Başhekim Yrd. Dt. Ferit Ünal ve hastane yönetimi katıldı. Toplantıda Patoloji Uzm. Dr. Erhan İşler 'Kanser Taramaları Farkındalık Eğitimi' ile ilgili sunum yaptı.

Erken teşhisin önemine dikkat çeken Patoloji Uzm. Dr. Erhan İşler, "İnsanoğlunun çağlar boyu sorduğu çeşitli sorulara eklenen kanser miyim sorusu, bugün ilerlemiş olan sağlık kavramında önemli bir yer teşkil etmektedir. Kanser tek başımıza savaşıp yenemeyeceğimiz, kendiliğinden iyileşmeyen, karşısında uygun stratejiler geliştirmemiz gereken bir düşmandır. Bununla birlikte bu savaşta zamanın önemi büyüktür. Bu savaşta en büyük silahımız olan zamana daha çok sahip olmak için de erken teşhise ihtiyaç duymaktayız. Bu amaçla hastalıktan bağımsız olarak risk altındaki popülasyona tarama testleri uygulamaktayız. Ülkemizde bu görevde KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) ana rolü üstlenmektedir. Bu yapılanma kanserle ilişkili olarak klinik bulguların ortaya çıkmadan önceki aşamalarında etkenden uzaklaştırma ve tarama konusunda aktif hareket etmektedir. Bu hareket içerisinde ülkemizde de, uluslararası kabul görmüş serviks, meme, kolorektal kanserler için uygulanan tarama programları mevcuttur" dedi.

Dr. İşler, "Servis kanseri için ilk cinsel ilişki sonrasındaki ilk 3 yıl içerisinde veya en geç 21 yaşında kanser tarama testlerine başlanmalı her yıl kadın hastalıkları muayenesi ve PAP smear yapılmalıdır. Kolon kanseri için ailesinde birinci derece akrabalarında kalın barsak kanseri hikayesi bulunan kişiler ya da ailesinde 55 yaşından daha önceki bir yaşta kalın barsak kanseri görülen kişiler 40 yaşından itibaren, geri kalan herkes için 50 yaştan itibaren her 2 yılda 1 gaitada gizli kan, her 10 yılda 1 ise kolonoskopi yaptırmalıdır. Meme kanseri için 20 yaştan itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi, 20-40 yaş arası 2-3 yılda bir, 40 yaş ve üzerinde de her yıl doktor tarafından meme muayenesi yapılmalıdır. Bunlara ek olarak 40 yaştan itibaren her 2 yılda 1 mamografi (meme röntgeni)çekilmesi, gerekli görülürse meme ultrasyonu yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanlarının 'sağlıkçılar hasta olmaz' gibi bir yanılgıya düşmemesi gerektiğini vurgulayan İşler, "Toplumdaki her birey gibi sağlık çalışanlarının da bu konuda risk altında olduğunun farkında olarak vücutlarında olabilecek değişiklikler konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Erken teşhiste yardımcı olabilecek küçük bulgular konusunda hassas olmanın yanı sıra uygun periodlarla belirtilmiş sağlık taramalarını yaptırmak ihmal edilmemelidir. Sağlık çalışanlarının tümü, kanserle savaşta topluma örnek olmalı, toplumu eğiterek yol gösterici olmalıdır" ifadelerini kullandı. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kahta Devlet Hastanesi Adıyaman Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title