Haberler

Kahramanmaraş'ta Toplu Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bundan sonra milletimiz, Türkiye'nin yönetimini sadece ülkesi için kendisinin ve evlatlarının geleceği için projesi, programı, hazırlığı olana, hizmet için aşkı, sevdası, niyeti olana teslim edecektir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bundan sonra milletimiz, Türkiye'nin yönetimini sadece ülkesi için kendisinin ve evlatlarının geleceği için projesi, programı, hazırlığı olana, hizmet için aşkı, sevdası, niyeti olana teslim edecektir. Meclisteki zayıf dengelere, vesayet güçlerine dayanarak ülkenin ve milletin başına musallat olanlar bu sistemde kendilerine yer bulamayacaklar." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müftülük Meydanı'nda Kahramanmaraş'ta yapımı tamamlanan eserlerin toplu açılış töreninde, kapı kapı dolaşıp cumhurbaşkanlığı sistemini engellemeye çalışanların, ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde, "ülkeyi biz yönetelim" diye milletten destek isteyeceğini söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Sizden ve tüm milletimden ricam o gün geldiğinde kendilerine Mecliste yaptıklarını, meydanlarda söylediklerini hatırlatınız. Ama emin olun yüzleri kızarmayacak. Marmaray'ı yaparken demedik laf bırakmadılar. Yavuz Sultan Selim'de söylenmedik laf bırakmadılar hatta motorlarla gidip gösteri yaptılar. Her yola başvurdular. Şimdi orayı en çok onlar kullanıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde Avrasya tünelinde daha pek çok hizmette aynı riyakarlığı görmek mümkün. Ellerinden gelse Göksun tünellerini de engellerlerdi ama şimdi Maraş'a hızlı ve güvenli bir şekilde o tüneli kullanarak geliyorlar."

Türk milletinin, "her şeye karşı, her şeye olumsuz bakmayı hayırlı bir iş sananlara" itibar etmediğini vurgulayan Erdoğan, "Gökte Uçan Huma Kuşu" türküsünün, "Ne bilir dalın kıymetin, gargayı kondurman dala ne bilir gülün kıymetin. Çift sürüp ekin ekmeyen, meydana sofra dökmeyen, arının kahrın çekmeyen, ne bilir balın kıymetin. Meclisten söz atanlar, gerçeğe yalan katarlar, sonra beyliğe yetenler, ne bilir elin kıymetin." sözlerini aktardı.

"Ömürlerinde bu ülke ve millet için hiçbir şey yapmamış olanların", cumhurbaşkanlığı sisteminin ne olduğunu ve kıymetini de bilmediklerini ifade eden Erdoğan, "Bundan sonra milletimiz Türkiye'nin yönetimini sadece ülkesi için kendisinin ve evlatlarının geleceği için projesi, programı, hazırlığı olana, hizmet için aşkı, sevdası, niyeti olana teslim edecektir. Meclisteki zayıf dengelere, vesayet güçlerine dayanarak ülkenin ve milletin başına musallat olanlar bu sistemde kendilerine yer bulamayacaklar." şeklinde konuştu.

"Cumhurbaşkanlığı sistemi bir mucize değildir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet için bir, diri, kardeş olmanın önemini hatırlatarak, "Elbette cumhurbaşkanlığı sistemi bir mucize değildir. Değdiği her şeyi, her yeri bir anda değiştirecek sihirli değnek de değildir. Bu sistemin en net özelliği ülkemizin ekonomisi ve demokrasisi için lazım olan güven ve istikrar ortamını eskisine göre daha güçlü şekilde tesis edilecek olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin eski sistemin zayıflıkları sebebiyle sık sık siyasi ve ekonomik krizlere maruz kaldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistemde yürütmeyi tamamen cumhurbaşkanına bağlayarak, 5 yıllık bir icraat dönemini garanti altına alacaklarını belirtti.

Erdoğan, "Yürütme ile yasama arasındaki sınırları iyice netleştirerek herkesin kendi işine odaklanmasına imkan sağlıyoruz. Yani cumhurbaşkanı ülkeyi yönetecek, Meclis kanunları çıkartacak, yargı hukukun işlemesini sağlayacak. Bu sistemde hiçbir güç diğerinin üzerinde tasallut oluşturamayacağı için eski Türkiye'de sık sık şahit olduğumuz kavgaları, çekişmeleri, yetki aşımlarını inşallah artık yaşamayacağız." diye konuştu.

Ekonomide ya da terörle mücadelede atılması gereken adımlar olduğu zaman cumhurbaşkanının milletten aldığı güçle bu adımları atacağına işaret eden Erdoğan, dış politikadan, yatırımlara kadar her konuda süratli ve etkili bir yönetim mekanizmasının işleyeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütçe dışındaki tüm kanunların teklif etme, görüşme ve kabul etme yetkisinin Meclise ve milletvekillerine ait olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Ne diyor Cumhuriyet Partisi ve diğer 'hayır'cılar, çok enteresandır, dedikleri şu; 'parlamento artık yetkisini kaybediyor.' Böyle bir şey yok. Eski sistemde hükümet kanun tasarılarını hazırlar, meclise gönderir, Mecliste bunları görüşüp yasalaştırır. Yasama organı olan meclis bir bakıma yürütme organı olan hükümetin muhasarası altındadır. Yeni sistemde bu çarpıklığı ortadan kaldırıyoruz. Herkes kendi işini yapacak. Yargının son yıllarda epeyce yıpranan prestiji de bu dönemde inşallah yeniden yükselişe geçecektir."

"600 olması niye yadırganıyor?"

Kahramanmaraş'ın 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 71,5'le kendisine destek verdiğini hatırlatan Erdoğan, "Ben inanıyorum ki 16 Nisan'da gerek MHP'ye gönül veren kardeşlerim, gerek AK Parti'ye gönül veren kardeşlerim, CHP'ye gönül veren kardeşlerim hepsi bir ve beraber olarak çok daha yüksek bir 'evet' demeye hazır mı? Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daim etsin." dedi.

Erdoğan, açılışını yaptıkları eser ve hizmetlerin hayırlı olması temennisinde bulundu.

"Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkıyor, buna ne gerek var" şeklinde söylemler olduğunu anlatan Erdoğan, "Parlamento çift kamaralı olduğu zaman yani senato ve meclis olduğu zaman sayısı neydi biliyor musunuz? 600, şimdi tek kamara olacak 600 olması niye yadırganıyor? O zaman nüfusumuz neydi, bugün nüfusumuz ne? Rahatlıkla 600 milletvekili ki şu anda Almanya'nın neredeyse sayısı 600'dür. Bunlar yadırganacak şeyler değil. Şimdi 550'den nereye çıkıyoruz, 600'e." diye konuştu.

Anayasa değişikliğiyle seçilme yaşının da 18 olacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah o günleri de görürüz, parlamento değil, kabinede bakarsınız, tabii dışarıdan atamayla gelecek, 18-20-25 yaşlarında bakanlar da atanabilir mi atanabilir. Bugün dünyada dev firmaların başında 25 yaşında CEO'lar var. Niye güvenmiyorsun? Mesele nedir? Yetişme meselesidir. Eğer iyi yetiştiriyorsanız teslim edersiniz." ifadelerini kullandı.

Fatih Sultan Mehmet'in 21 yaşında bir çağ kapayıp bir çağ açtığını vurgulayan Erdoğan, 13-14 yaşındayken babası tarafından devletin başına getirildiğini ancak Fatih'in yaşını neden göstererek bunu istemediğini, babasının ısrarı üzerine ise "Madem ki ben Devleti Aliyeyi Osmaniye'nin başındayım, şu anda ben size emrediyorum, gelin Devleti Aliyeyi Osmaniye'nin başında görevinize devam edin." dediğini anlattı.

Erdoğan, "Şu kıvrak zekayı görüyor musunuz? Nerede neyin nasıl olacağını biliyor. İşte biz de inşallah böyle yetişmiş bir nesille böyle güçlü bir nesille Allah'ın izniyle Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

Seçimlerin 5 yılda bir yapılacak olmasının da yeni bir avantaj getireceğini belirten Erdoğan, bir ülkenin kalkınmasında en önemli unsurların istikrar ve güven olduğunu, sık sık yapılan seçimlerle istikrar sağlanamayacağını söyledi. Erdoğan, istikrar ve güvenin cumhurbaşkanlığı sistemiyle daha da ileri taşınacağını kaydetti.

Yeni sistemin cumhurbaşkanına parlamento dışından bakanlar kuruluna üye alma yetkisini getirdiğini de aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Meclis, bakanlar kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilmesi iptal ediliyor, güven oylaması kalkıyor. Gensoru, neler çektirdi bize bu gensorular? Şimdi bu gensoru kalkacak. Niye? Güven oylamasının en büyük yetkisi kimde? Millette. 5 yılda bir millet gensoruyu da güven oylamasını da yapar. Beğenirse 'devam' der, beğenmiyorsa alaşağı eder. Milli irade en büyük güç. Bu uygulamalarla beraber yeni bir dönemi hep birlikte yaşayacağız. 100 bin seçmen isterse Cumhurbaşkanı adayı çıkarabilir. Böyle bir yetki var. Vatana ihanetten Cumhurbaşkanı yargılanabiliyordu, şimdi her suç sebebiyle önerge ve sonra Yüce Divan'a gönderilme gibi bu süreçte yetkiyi aynı şekilde parlamento alıyor.

Bütün bunlarla beraber mesele özellikle buradaki birlikteliğimiz, dayanışmamız inşallah Türkiye'ye yeni bir sınıf atlatacaktır. Ben bu çalışmalarda emeği geçen herkesi tekraren tebrik ediyorum. Kahramanmaraşımıza sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. Ama diyorum ki şu kalan süre içerisinde 16 Nisan'a kadar sizler de inanıyorum ki kapı kapı dolaşacaksınız. MHP'li kardeşlerimiz de inanıyorum ki dayanışma içerisinde, parlamentoda güvenoyu almasını sağlayan tüm arkadaşlar olarak el ele çalışacağınıza inanıyorum. 16 Nisan, Türkiye'de bir reformun gerçekleştiği akşam olacaktır."

Törenden notlar

Açılış töreninin yapıldığı alanda lise 3. sınıf öğrencisi Merve Baykız, çizdiği kara kalem portresini Erdoğan'a hediye etti.

İş isteyen Emine Akın Bingöl isimli genç kızı yanına çağıran Erdoğan, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan'a, sorunu çözmesi için talimat verdi.

Törenin yapıldığı Müftülük Meydanı'nda "İstiklalden istikbale, istikbalden istikrara kahramanlar diyarı Kahramanmaraş'a hoş geldiniz", "Milli birlik ve kardeşlik şehrimize hoş geldiniz", "Yeni anayasamız uğurlu kademli olsun" yazılı afişler dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından, balkonuna "Acı kahve içmeye evet" yazısı asılan eve giderek kahve içti.

Kahve ikramının ardından bir süre meydanda yürüyen Erdoğan'a vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Kahramanmaraş Marmaray Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title