Haberler

Kahramanmaraş'ta 1,5 Ton Siyah Pirinç Üretildi

Güncelleme:

Eski dönemlerde sadece "yasak" diye anılan ve sadece Çin hükümdarları için üretilen siyah pirincin Kahramanmaraş'ta hasadı yapıldı. Kilosu 10 liradan satıldı.

Özel bir firmanın tarım danışmanlığını yürüten Mustafa Uludağ, yaptığı açıklamada, geçen yıl havaların sıcak olmasından dolayı siyah pirinçte hedeflenen verimin alınamadığını belirterek, "Edirne'de siyah pirinç üretildi, devlet yeteri kadar ilgi alaka göstermedi. Edirne'den sonra biz ürettik ve 5. yılımıza girdik.

"SİYAH PİRİNÇTE KİMYASAL MADDE YOK"

Bizim buradaki üretim rekoltesi oradakilerden hiçbir değişiklik yok aynı, belki bizimki daha yüksek. Bu siyah pirincin içerinde kimyasal madde yok. Tamamen ilkel yöntemlerle elde ediliyor. Üretimimizde gerekli hassasiyet gösteriliyoruz. Bunu çiğ çiğ yediğiniz zaman o aromayı alırsınız zaten.

Siyah pirincin ihtiyacı olan sudur. Fakat bunun diğer pirinçlere nazaran rekoltesi yüksek değil. İlaç kullanmadığınız için seyreltim yapıyorsunuz" dedi.

HEDEF BÜYÜTTÜLER

Geçen yıl 1,5 ton rekolte elde ettiklerini ve kilosunu 10 TL'den sattıklarını belirten Uludağ, "Önümüzdeki mart ayı içerisinde Türkoğlu'nun Şerefoğlu Mahallesi'ndeki 5 dönümlük alana yeni ürün ekimi yapacağız. Bu yeni üründen de 2,5 ton elde etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

SİYAH PİRİNÇ NEDİR?

Siyah pirinç, besin değeri yüksek, magnezyum ve demir açısından zengin bir lif ve mineral deposudur.

Besin değerinin yüksek olması nedeniyle eskiden sadece Çin hükümdarları için üretilen siyah pirinç, dünyada 'yasak pirinç' olarak da biliniyor. Bir hikayeye göre eski dönemlerde besin içeriğinin güçlü olması ve az yetiştirilmesi nedeniyle Çin'de hükümdarlar ve üst düzeyden kişilerden başkasının yemesi yasaklanmış ve bu ismi almış.

MAGNEZYUM DEPOSU

Siyah pirinç beyazına oranla daha fazla magnezyum içermesi nedeniyle özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için önemli bir kaynak oluşturuyor. Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini artırıyor, bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendiriyor.

ANTİOKSİDAN VE BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Siyah pirincin beyaz pirinçten bir diğer bir farkı antioksidan değerinin yüksek olması. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve yaşlanmanın etkilerini azaltıyor.

Rengini antosianinler, sianidin, 3-0-beta glukositten alan, aromasını da özellikle asetil pirolinden alan siyah pirinç genetiğiyle oynanmamış bir ürün olduğu bildiriliyor ve tamamen doğal ve katkısız olduğu söyleniyor.

PAHALI BİR ÜRÜN

Dünyanın en pahalı pirinçlerinden olan siyah pirinç kısıtlı miktarda üretilebilen değişik damak tatlarına hitap eden doğal aromaya sahip. Bu özellikleriyle diğer pirinçlerden farklı ve kalitesiyle değişik damak tatları arayanlar için yeni bir seçenek oluşturuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Uludağ Kahramanmaraş Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title