Haberler

Kafa Hareketiyle Çalışan Tekerlekli Sandalye Yaptılar

Güncelleme:

KTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, kollarını kullanamayan yaşlılar ve felçliler için kafa hareketiyle kontrol edilebilen tekerlekli sandalye geliştirdi.

KTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Önder Aydemir gözetiminde, son sınıf öğrencileri Emrah Özbaş, Büşra Korkmaz ve Hüseyin Celal Aydın tarafından hazırlanan proje, elini ve kolunu kullanamayan kişilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, kollarını kullanamayan yaşlılar ve felçliler için kafa hareketiyle kontrol edilebilen tekerlekli sandalye geliştirdi.

"BU ÜRÜNLERDE TÜRKİYE YURT DIŞINA BAĞIMLI"

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Emrah Özbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bu tarz ürünlerin satışı olmadığını, bu nedenle de bu ürünlerin alımının yurt dışından yapıldığını söyledi.

Bu tür ürünlerin satış fiyatının da yurt dışında fazla olduğunu belirten Özbaş, "Türkiye'de yurt dışından alım var, fakat insanların alım gücü düşük olduğu için bu tarz ürünlere ulaşabilmek oldukça güç oluyor. Biz de bunu baz alarak, bu tarz ürünleri daha düşük maliyetle nasıl üretebiliriz diye düşündük ve böyle bir proje yapmaya karar verdik." dedi.

Özbaş, konuyla ilgili birçok araştırma yaptıklarını da ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

ENGELLİLER İÇİN TASARLANDI

"Projede eli ve kolu olmayan, boynundan aşağısı felç olan, kas erimesi sebebiyle uzuvlarına yeterince hakim olamayan engelli veya hasta bireylerin, kimseye ihtiyaç duymadan kafa hareketleriyle akülü araçlarını kullanarak, kendilerini idare etmesini sağlayan yeni bir elektronik araç tasarlamayı planladık. Tasarladığımız bu sistem sayesinde, söz konusu engelli kişilerin sadece kafa hareketleriyle akülü tekerlekli sandalyelerini kullanmalarına ve sosyal hayata da katılmalarına olanak sağlamış olduk."

Sistemin geliştirilebileceğini anlatan Özbaş, kişinin kafasına yerleştirilen şapkada kontrol mekanizmasının olduğunu kaydetti.

Emrah Özbaş, buradan alınan açı bilgilerini işleyerek tekerlekli sandalyeyi hareket ettirmeyi planladıklarını ve bunu yaptıklarını ifade ederek, "Sağa sola, ileri geri kafa hareketleriyle açı değişiyor. Bu açı bilgisine göre de bluetooth modu yardımıyla, kontrol mekanizmasından gelen bilgilerle motor sürücü devresine, ileri geri, sağa sola komutunu iletiliyor. Bu tarz motor sürücü devresine de komutlar vererek, bu şekilde sandalye hareket etmiş oluyor" dedi.

6 AYDA İCAT YAPILDI

Sistemi yaklaşık 6 aylık bir çalışmanın ardından hayata geçirdiklerini de vurgulayan Özbaş, projeyi bütün araştırmaları göz önünde bulundurarak vücuda getirdiklerini belirtti.

Özbaş, "Biz Türkiye'nin ekonomik durumunu ve insanların alım gücünü düşünerek, bu tarz projelere ihtiyaç duyulduğuna karar verdik ve projeyi hayata geçirdik. Proje ile akülü araçların maliyetini en aza indirerek alım gücünün yükseltilmesini hedefledik." diye konuştu.

"ÇOK İHTİYAÇ VAR"

Emrah Özbaş, bu araca ihtiyaç duyan sayısının da azımsanamayacak oranda olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Maliyet yüksekliğinden dolayı çoğu hasta bireylerimiz böyle bir sisteme ulaşamıyor. Onun için hem insanları sosyal hayata hazırlamak hem de onlara yaşama sevinci katmak için böyle bir çalışmayı hayata geçirdik. Projenin bu açıdan çok önemli olduğunu düşünüyoruz."


Kaynak: AA / Ekonomi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Celal Aydın Türkiye Teknoloji Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

islam gercegi.:

MasAllah. .

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title