Haberler

Kadrolu Çalışma Bitiyor, Kiralık İşçi Dönemi Başlıyor

Güncelleme:

Hükümetin, doğum teşvik paketine sıkıştırıp Meclis'e sevk ettiği düzenlemeyle şirketler, işçiyi kadrolu çalıştırmak yerine kiralayabilecek.

Hükümetin, doğum teşvikleri paketine sıkıştırarak Meclis'e sevk ettiği düzenlemeyle, istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veriliyor. Böylece şirketler, işçiyi kadrolu çalıştırmak yerine kiralayabilecek. İşçi, istihdam bürosunun elemanı olacak, isteyen firmaya, 6 ayı geçmemek üzere, günlük veya saatlik kiralanacak.

ABDULLAH GÜL 2 KEZ VETO ETMİŞTİ

Emek sömürüsüne yol açacak bu sistemde bürolar, hem işçiden hem işverenden ücret alabilecek. İş güvencesini de ortadan kaldıran düzenlemeyi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül iki kez veto etmişti.

KADRO BİTECEK KİRALIK GELECEK

Torba tasarı olarak Meclis'e gönderilen yasa tasarısının 11. maddesi ile özel istihdam bürolarına 'geçici iş ilişkisi kurma' olarak ifade edilen işçi kiralama yetkisi verilecek. Böylece kiralık işçi düzenlemesi çalışma hayatına girmiş olacak.

BÜRO NEREYE GÖNDERİRSE ÇALIŞAN ORAYA GİDECEK

Bu sistemde işçi, istihdam bürosunun elemanı olacak. İsteyen firmaya, 6 ayı geçmemek üzere günlük veya saatlik kiralanacak. İlk etapta mevsimlik tarım işlerinde çalışanlar ile askere gidenlerin ve doğum yapan kadınların yerine özel istihdam bürolarından eleman kiralanacak.

BÜTÜN ÇALIŞANLARI KAPSAYACAK

Daha sonra uygulamanın bütün çalışanları kapsayacak şekilde genişletileceği belirtiliyor. Emek sömürüsüne yol açacak bu düzenlemede istihdam büroları, işçinin alın teri üzerinden kâr sağlayacak. Sendikalar, getirilmek istenen yeni düzeni 'işçi simsarlığı' ve 'kölelik düzeni' olarak niteliyor.

KADRO DİYE BİR ŞEY KALMAYACAK

Düzenleme çalışanlar açısından iş güvencesini ortadan kaldıracak. Düzenlemenin zamanla yaygınlaşarak kadrolu çalışmayı tamamen bitirmesinden endişe ediliyor. Kiralık işçi düzenlemesi, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından iki kere veto edilmişti.

ÇALIŞTIRAN FİRMANIN HİÇBİR SORUMLULUĞU OLMAYACAK

Kiralık işçi sisteminde işçinin mali ve sosyal hakları istihdam bürosunda olacak. İşçinin ücretini istihdam bürosu ödeyecek. İşçiyi kiralayıp çalıştıran firmanın ise hiçbir yükümlülüğü olmayacak. Özel istihdam bürosu, kendisinden işçi talep eden firmalara işçi servis edecek. Kiralandığı firmada süresi dolan işçi, istihdam bürosuna geri dönerek yeni bir firmaya kiralanmayı bekleyecek.

ÇALIŞANIN MAAŞINDA KESİNTİ

İşçi, beğenilmezse kiralandığı büroya geri gönderilecek. İşçi kiralama düzeninde istihdam büroları, verilen hizmet karşılığında aldıkları ücretin bir kısmı ile işçinin maaş ve sigortasını karşılarken bir bölümü kendilerine kalacak. Tasarıya göre özel istihdam büroları, işverenden hizmet bedeli adı altında para alabilecekleri gibi kiraladıkları işçiden de bu ücreti alabilecekler. İşçiden hizmet bedeli alınabilmesi, istisna tutulan meslek ve pozisyonlar için olacak. Hangi meslek ve pozisyonların istisna tutulacağı ise yönetmelikle belirlenecek.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Abdullah Gül Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (125)

yazıklar olsun:

Zorla iç savaş çıkartmaya çalışıyor bu devlet.

33
2
yanıtYanıtla
4545merkezMobil-ANDROID:

ne yapmaya çalışıyorlar anlamıyorum akp galiba kendi sonunu kendi eliyle hazırlıyor

33
1
yanıtYanıtla
ayse:

Bu duzen calisma basta hollanda almanya fransa olmak uzere tum gelismis ulkelerde senelerdir yururlukte. Isinize geldimi avrupali olmak istersiniz, gelmedimi akp yi kotulersiniz

1
31
yanıtYanıtla
Berlinli:

nasuil yani Türkiyede bu olay yenimi cikiyor ? Avrupada en az 20 senedir var. . . bende su an Kiralik calistigim yerden bu yorumu yaziyorum. . . Almanyada mühendisim ve kiralik Mühendis olarak Kadroludan daha iyiyim. . . kadrolu calisanlar uzun mesaiye kalinca ek para almiyorlar, aylik Brüt 200-300 euro fazla aliyor ama onun yerine haftada en az 5 saat fazla calisiyor. . . kalifiyeli isciler icin kiralik yöntem sayesine hizli sekilde is bulup ayligin fena degil . . . ama kalifiyesiz isciler icin durum farkli. . . tarifeleri-saat ücretleri belli olan-yönetmeligi iyi yapilirsa kiralik sirketler hicde fena degil. . . ama orasi TÜRKIYE. ilk 5 sene KÖLE sistemi gibi olabilir. . . bizim milletin ne yapacagi belli degil :-) aslinda DEVLET DAIRESINDEKILERI kiralik calistiracaksinki ADAM GIBI calissinlar. . . beni isten atamazlar diye kafalarina göre calisiyorlar

2
29
yanıtYanıtla
Ahmet BicanmobilWeb@haberler.com:

Bunlar daha iyi gunlerimiz.

30
1
yanıtYanıtla
TAŞERON İŞÇİ:

TAŞERON ARKADAŞLAR AZ KALDI SEÇİME SABREDİN KİM KİMİNLE DALGA GEÇİYOR GÖRECEKSİN AÇLIK SINIRININ ALTINDA PARA ALIYORUZ TAŞERONU ŞAMAR OĞLAN ZANNEDİYOR BUNLAR

28
0
yanıtYanıtla
sincanlı:

Alın size yeniden köle düzeni İstihtam bürosu denilen yer Köle tüccarı demektir. seni istediği kişi yada kuruma satabilecek sen 1 kazanacak san köle tüccarı 10 kazanacak bu Aklıevvel AKP liler de biz işsizliği azaltık diyecekler.

28
0
yanıtYanıtla
haydar:

Az işçi, çok iş, az ücret, sayısız hata ve kaza ve en önemlisi sınırsız yalakalık ve ahlak erozyonu.

26
0
yanıtYanıtla
YILDIRIM:

DESENE KÖLELİK DEVRİ BAŞLIYOR. ??

24
2
yanıtYanıtla
ne diyeyim:

akp iktidarda olduğu sürece satılmaya hazırlıklı olmalıyız

24
2
yanıtYanıtla
Tüm 125 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title