Haberler

Kadınların Şekil Verdiği Mermerler Avrupa'ya İhraç Ediliyor

Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki bir mermer fabrikasında çalışan 20 kadın işçi, titiz bir çalışmayla işledikleri mermerlerin yurt dışına da ihracını sağlıyor.

Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki bir mermer fabrikasında çalışan 20 kadın işçi, titiz bir çalışmayla işledikleri mermerlerin yurt dışına da ihracını sağlıyor.

Dünya Kadınlar Günü'nde mermer atölyelerinde toz ve dumanın içinde çalışan kadınlar bir yandan ekmek kazanmaya çalışırken diğer yandan da ülkeye döviz kazandırıyor.

Seydikemer'deki bir mermer fabrikasının kadın işçileri erkeklerden daha disiplinli ve titiz çalışınca fabrikanın değişmez işçileri oldular. 20 kadın işçi sabah erken saatlerden itibaren toz ve dumana aldırmadan ihracat bölümünde mermere şekil vererek Türkiye'ye döviz kazandırırken aile bütçelerine de katkı sağlıyorlar. Zorlar Mahallesi'ndeki Akademi mermer fabrikası yöneticileri, ihracat bölümünde kadın işçileri istihdam ederek hassas ölçüm standartlarını dikkate alıp, kadınların işlediği ihracata uygun ölçütlerde olan mermeri yurt dışına ihraç ederek ülkeye döviz kazandırıyor. Fabrikadaki kadın işçiler mermer yıkama, ayıklama, temizleme ve paketleme bölümlerinde erkeklerle beraber çalışırken, ihracata hazırlanan bölümdeki mermerin özenli ve titiz şekilde şekillenmesi için büyük özen gösterirlerken bu bölümde kadınların gayretli çalışmaları sonucu her geçen gün daha fazla talep sağlanmasına neden oluyor.

20 kadının yanı sıra 8 yeni eğitilmekte olan kadınla birlikte 28 kadının mermeri kesip, patlatıp, mozaik ve kasalama haline getirmesi, taşı süsleyip ölçülendirmede bulunma işlemlerini hep kadınların yaptığı bildirildi. Tüm işlemleri oje olmayan parmakları ile yapan kadınlar, "Bu işi sadece erkekler yapamaz. Bunu kanıtladık. Çünkü bazı ince ve detaylı işler kadının işidir" diye konuştular. çalışanlardan 20 yaşındaki Sultan Çalbay, 32 yaşındaki Seher Güngör, 35 yaşındaki Fatma Solak, 32 yaşındaki Hülya Metreş mermeri bölüp parçalara ayırıp, mozaik haline getirip, süsledikten sonra da ölçülendirme yaptıklarını günde yaklaşık 80 ile 300 adet parçayı satışa hazır hale getirdiklerini söylediler. Aile bütçelerine katkı sağladıklarını söyleyen Sultan Çalbay, Seher Güngör, Fatma Solak ve Hülya Metreş, "Parmaklarımızda oje olmaması hayatın bir gerçeği. Tüm kadınlar yeter ki istesinler. Bu ülkenin üretimine en iyi şekilde katkıda bulunurlar. Çalışmak güzel bir duygu. Azim olduğu sürece her kadın en zor işi bile yapabilir" ifadelerini kullandılar.

Fabrika sahibi Mehmet Türkmen ise kadınların çok disiplinli ve titiz çalıştıklarını söyleyerek, "Her geçen yıl kadın işçi istihdamını bu yüzden arttırıyorum. Gerçi erkekler fazla iş için gelmiyor. Şu anda 20 kadın çalışırken 8 kadın da eğitim görüyor. Kadınların şekillendirdiği mermeri başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Amerika, Kanada, Yeni Zelanda ve Afrika ülkelerine gönderiyoruz" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Seydikemer Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title