Haberler

"Kadınların Eşit Olduğu Bir Toplumu Adım Adım Yaratacağız"

Güncelleme:

Sabancı Vakfı'nın desteklediği "Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı" (BMOP) kapsamında 2012 yılından bu yana yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.

"Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme", "Mor Sertifika Programı" ve "Sabancı Vakfı Hibe Programı" olmak üzere üç bileşenden oluşan Ortak Program'ın sonuçları, pilot illerden birisi olan Eskişehir'de düzenlenen toplantı ile değerlendirildi.

Toplantı, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Ingibjorg Gisladottir'in katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye'de kadın haklarını geliştirmek konusunda öncü bir rol üstlenmek üzere BMOP'un destekleyicisi olduklarını ve 2006 yılından bu yana çalıştıklarını söyleyen Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, ilk Ortak Program'da elde ettikleri başarılı sonuçların ikinci Ortak Program için itici güç olduğunu ve 2012 yılında ikinci Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı'na başladıklarını söyledi.


"Daha eşitlikçi bir bütçe için yerel yönetimlerin rolü büyük"

Güler Sabancı, kadın haklarının ülkemizde geliştirilmesini, toplumsal cinsiyet duyarlılığını artırmayı hedeflediklerini belirterek "İkinci programda, uygulama alanımızı genişlettik, il sayısını 11'e çıkardık. Hibe programı ve Mor Sertifika'nın yanı sıra programımıza Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme bileşenini ekledik. Bu, kamu bütçe, plan ve programlarının, toplumsal cinsiyet eşitliği duyarlılığıyla oluşturulması anlamına geliyor. Parklar, toplu ulaşım araçları, eğitim, sağlık, vb. gibi tüm kamu hizmetlerinden kadınların ne kadar yararlandığını, bu hizmetlere ne kadar ihtiyacı olduğunu bilmemiz gerekiyor. İşte bu konuda yerel yönetimlere çok önemli bir rol düşüyor. Yerel yönetimlerin bütçelerine, toplumsal cinsiyet eşitliği gözlüğüyle bakmaları gerekiyor. Kamu politikalarının kadınları ve erkekleri nasıl etkilediğini analiz edebilirsek, bütçelemeyi de daha eşitlikçi bir şekilde yapabiliriz" dedi.

Güler Sabancı, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in öncülüğünde Eskişehir'de başlayan toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme çalışmaları kapsamında Türkiye'nin ilk yerel bütçe izleme platformu olan Eskişehir Eşitlik Platformu'nun kurulduğunu belirtti. Platform'un, 30 Mart yerel seçimlerinde yaptığı çalışmalar konusunda bilgi veren Sabancı, bu çalışmaların, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme konusunda bir model olduğunu, bu modelin, sadece Ortak Program'ın uygulandığı illerde değil, tüm Türkiye'deki yerel yönetimler için de bir örnek teşkil etmesini dilediğini belirtti. Sabancı, "Türkiye Büyük Milliyet Meclisi'nde 550 milletvekilinin 79'unun kadın olduğuna dikkat çekerek, "Yani oran sadece yüzde 14. 30 Mart yerel seçimlerinde de farklı bir durum olmadı. Seçilen belediye başkanlarının sadece yüzde 8'i kadınlardan oluşuyor. 2015 genel seçimlerine önümüzde uzun bir yol var. Kadın adaylarımızın sayısını arttırmak için çalışmaya devam etmeliyiz." açıklamasında bulundu.

Güler Sabancı'dan Diyanet İşleri Başkanlığı'na çağrı

Ortak Program kapsamında hibe desteği verilen projelerin çok başarılı sonuçlar elde ettiğini söyleyen Güler Sabancı, Hibe Programı kapsamında destek verdikleri "Öznesi Erkek" projesine de değindi. "Kadınların hakları konusunda bilinçlendirilmesi kadar, erkeklerin de bu konudaki sorumluluklarının bilincinde olması lazım" diyen Sabancı, "Diyanet İşleri Başkanlığı yeni Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'na bağlandı. Biz bu anlamda Diyanet İşleri Başkanlığımızın Kahramanmaraş'taki proje örneğimize destek olacaklarını, teşvik edeceklerini biliyoruz. Türkiye çapında ümit veren bir proje bu ve biz de destek vermeye hazırız. Bu konuda da çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yerel yönetimlerden, sivil toplum kuruluşlarına, bakanlıklardan özel sektöre herkese sorumluluk düştüğünü belirten Güler Sabancı, "Bu duyarlılığı toplumun her kesimine yayacağız. Kadınların eşit olduğu bir toplumu adım adım yaratacağız." dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen toplantıda yaptığı konuşmada 21. yüzyılda kadınların Türkiye'de hak ettikleri yeri alamadıklarını belirterek şunları söyledi: "Kadın hakları, üzerinde çok fazla konuşulacak, tartışılacak bir konu. Ancak, Türkiye'nin artık kadın hakları konusunda yalnızca konuşarak harcayacak zamanı kalmamıştır. Çünkü toplumun yarısını oluşturan kadınlarımızın bu hali ülkemize hiç yakışmamaktadır. Bu durum devam ettiği sürece, gelişmiş ve çağdaş demokrasiye sahip ülkeleri yakalamamız ve onlarla eşit hale gelebilmemiz hiçbir zaman mümkün olmayacaktır."

Uygar ülkeler seviyesine gelmenin ve gelişmiş bir demokrasiye sahip olmanın tek şartının gelişmiş bir sanayi ve ekonomi olmadığını, kadın haklarının da önemli olduğunu belirten Büyükerşen, "Cinsiyet ayrımcılığı ile insanlarının yarısının haksızlığa uğradığı bir toplumda, hiçbir gelişmenin anlamı ve sürekliliği olmaz, olamaz. Ülkemizin artık, kendisine yakışmayan bu durumdan hızla sıyrılmasının ve kadınlarımızın hak ettikleri 'toplumsal eşitlik haklarını' almalarının zamanı gelmiştir, hatta geçmektedir." dedi.

Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme konusunda Eskişehir öncü oldu

BMOP kapsamında yürütülen "Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme" çalışmalarının ilki Eskişehir'de gerçekleştirildi. Pilot belediye olarak çalışmaya katılan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, belediyecilik konusundaki örnek çalışmalarını toplumsal cinsiyet eşitliğine de taşıdı. Eskişehir'de toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme eğitimlerine belediye çalışanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Eğitimlerin sonrasında bütçelemenin hayata geçirilmesi için bir yol haritası oluşturulurken, yapılan çalışmaları izlemek üzere Soroptimist Meslek Kadınları Derneği'nin öncülüğünde Eskişehir Eşitlik Platformu kuruldu.

Eskişehir Eşitlik Platformu, 30 Mart yerel seçimlerde aday olan yöneticileri de toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme çalışmalarına dahil etti. Yerel yöneticiler, seçimden önce toplumsal cinsiyete duyarlı olacaklarına dair protokol imzaladı.

Kadına şiddetin "Öznesi Erkek"

Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında hibe desteği alan "Öznesi Erkek" projesinin sonuçları da BMOP Değerlendirme Toplantısı'nda paylaşıldı. Kadına yönelik şiddeti engellemek amacıyla erkeklerin bilinçlendirilmesini hedefleyen proje, Türkiye Diyanet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası Maraş Şubesi tarafından Kahramanmaraş'ta hayata geçirildi. Kadına karşı şiddetle mücadelede sendikaya üye 20 kişi gönüllü oldu ve eğitici eğitimi alarak erkekleri bilinçlendirmek üzere sahaya çıktı. Eğitici imamlar, kahvehane, haller gibi mekanlarda erkeklere, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitim verdi. Proje kapsamında şu ana kadar 800 kişiye ulaşıldı.

Eskişehirli öğretmenler "Mor Sertifikalı" oldu

Eskişehir, toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin liselere de yaygınlaşması konusunda örnek oldu. Eskişehirli öğretmenler, Mor Sertifika Programı kapsamında düzenlenen "lise öğretmenlerine yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerine" katıldı. Öğretmenler, eğitim sonrasında, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının insan hakları konusunda öğrencilerini bilinçlendiren çalışmaları okullarında hayata geçirmeye başladılar. Projeler kapsamında kız öğrencilerin Öğrenci Meclisi Başkanlığı seçimlerine katılımı konusunda "Haydi Kızlar Seçime" kampanyası yürütülürken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Mor Sertifika Programı'na, 2013 ve 2014 yıllarında BMOP'un yürütüldüğü 11 ilden 500'e yakın lise öğretmeni katıldı. Program, 2015 yılında da devam edecek.


Toplantının ardından Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, TeknoSA'nın kadınlara ücretsiz bilgisayar eğitimi amacıyla başlattığı "Kadın için Teknoloji" programına katılan kadınlara başarı belgelerini takdim etti.

Kadınların bu eğitimler sayesinde bilgisayar kullanmayı öğrenerek kişisel gelişimleri için önemli bir adım attığını belirten Güler Sabancı, "Teknolojiye yakın olmak, toplumsal gelişmenin önemli göstergelerinden biri. 'Kadın için Teknoloji' projesi, kadınların teknoloji okuryazarlığını artırarak aynı zamanda çocuklarımıza ve geleceğimize de yatırım yapıyor. Teknoloji okuryazarlığı gelişen kadınlarımız, iş gücüne katılım ve girişimcilik konularında da ön plana çıkıyor." dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Birleşmiş Milletler Güler Sabancı Eskişehir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title