Haberler

Kadınların Boşanma Nedeni 'Şiddet', Erkeklerinki 'Yakın Çevre'

Güncelleme:

Türkiye'de boşanma nedenlerine ilişkin yapılan araştırmaya göre, kadınlar boşanma nedeni olarak en çok 'şiddet'i, erkekler ise 'yakın çevre'yi gösteriyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Türkiye'de boşanma nedenlerine ilişkin yapılan araştırmaya göre, kadınlar boşanma nedeni olarak en çok "şiddet"i, erkekler ise "yakın çevre"yi gösteriyor.

KAMUOYUNA İLK DEFA AÇIKLANIYOR

TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığında toplandı. Toplantıda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 2006-2014 yılları arasında yürütülen "Türkiye Aile Yapısı" ve kamuoyuna ilk defa açıklandığı belirtilen "Türkiye'de Boşanma Nedenleri Araştırması" çalışmalarının sonuçları üyelerle paylaşıldı.

BOŞANMA HIZI GİDEREK ARTIYOR

Araştırma kapsamında, boşanma nedenlerine ilişkin 2014'te yasa uygulayıcıları ve 410 kişiyle görüşme yapıldı. 2003-2013 dönemi istatistiki veriler dikkate alınarak, önümüzdeki 10 yıl içerisinde boşanma oranına ilişkin tahminlerin yapıldığı araştırmaya göre, 2013'te binde 1,67 olan boşanma hızı, 2023 yılında binde 1,93 olması öngörülüyor. Boşanma oranın 2023'e kadar binde 2'yi aşması beklenmiyor.

EN GÜÇLÜ NEDEN 'YAKIN ÇEVRE MÜDAHALESİ'

Araştırmaya göre, evlilikte en çok "şiddet, kötü alışkanlıklar, yakın çevre etkisi, duygusal ve cinsel hayata" ilişkin sorunlar görülüyor. Boşanma nedenlerinde yakın çevrenin evliliğe müdahalesi yüzde 40, duygusal ilişkinin sona ermesi yüzde 38, aldatma yüzde 35, ekonomik sorunlar ve şiddet yüzde 34 oranında rol oynuyor.

KADINLARIN BOŞANMA NEDENİ 'ŞİDDET'

Ekonomik sorunlar ise her iki tarafın da öne çıkardığı gerekçeler arasında bulunuyor. Kadınlar boşanma nedeni olarak en çok "şiddet"i, erkekler ise "yakın çevre"yi gösteriyor.

ÇOĞUNLUK 'ANLAŞMALI' BOŞANIYOR

Araştırma kapsamında görüşülen bireylerin yüzde 29'u eşleriyle çekişmeli, yüzde 71'i ise anlaşmalı şekilde boşandığını ifade etti. Adalet Bakanlığının 2013 verilerine göre de boşanmayla ilgili açılan ve karara bağlanan dava türlerinin başında yüzde 59 ile nafaka geliyor.

NAFAKAYLA İLGİLİ SORUNLAR GÖZE ÇARPIYOR

Yasa uygulayıcılar, genel olarak nafaka sisteminin kadınları güvence altına alması açısından olumlu buluyor, ancak uygulamada nafaka ödeyecek tarafın maddi durumunu saklaması, kişilerin sosyoekonomik durumları dikkate alınmadan nafaka miktarının belirlenmesi gibi sorunlara da işaret ediyor.

AİLE MAHKEMELERİNİN YÜKÜ AĞIRLAŞIYOR

Öte yandan, iş yükü belirgin şekilde artan aile mahkemelerinde, 2013 yılı verilerine göre, hakim başına bin 858 dava düşüyor. Bu nedenle aile mahkemelerinin kurumsal kapasitesi açısından geliştirilmesi gerektiğine işaret ediliyor.

ARAŞTIRMADA TAVSİYELERE YER VERİLDİ

Araştırmada, boşanma süreci resmiyet kazanmadan kişilere yönelik psikolojik destek mekanizmalarının kullanılması, bireyleri ve aileleri güçlendirmek amacıyla farkındalık çalışmalarının yapılması, anlaşmalı boşanmalarda arabuluculuk sisteminin oluşturulması öneriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Ayşe Keşir AK Parti Türkiye Düzce Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (1)

AY YILDIZMobil-IOS:

Erkekler ne zaman suçunu kabul eti,,

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title