Haberler

Kadınlardan İmece Usulü Kalkınma

Hatay'ın Samandağ ilçesinde yer alan Türkiye'de Ermeni asıllı Türk vatandaşların yaşadığı tek köy olarak adını duyuran Vakıflı'da kadınlar, dayanışma içerisinde hem ürünlerinin tanıtımı, hem de köylerinin kalkınması için çalışıyor.

İSMİHAN ÖZGÜVEN - Hatay'ın Samandağ ilçesinde yer alan Türkiye'de Ermeni asıllı Türk vatandaşların yaşadığı tek köy olarak adını duyuran Vakıflı'da kadınlar, dayanışma içerisinde hem ürünlerinin tanıtımı, hem de köylerinin kalkınması için çalışıyor.

Hatay'ın büyükşehir statüsüne alınmasıyla mahalle olan bir dönem organik tarımın da yapıldığı Vakıflı da 2005'te 5 kadınla başlayan Vakıflı Köyü Kadınlar Kolu, imece usulü yaptığı yöresel ürünleri ziyaretçilere satarak, gelir elde ediyor.

Reçelden, nar ekşisine sabundan meyve suyu ve zeytinyağına kadar birçok ürün yapan kadınlar, gelirleriyle aile bütçelerine hem mahallelerinin kalkınmasına katkı sunarken üniversite de okuyan öğrencilere burs imkanı sağlıyor.

Vakıflı Köyü Kadınlar Kolu Sorumlusu Kuhar Kartun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005'te 5 kadınla başladıklarını ve bugün 28 kadınla çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Anneannelerinden öğrendikleri yöntemlerle bölgede yetişen ürünleri değerlendirdiklerini ifade eden Kartun, kadın kolunda yer alan her kadının bir numarasının bulunduğunu ve ürünlerin üzerinde bunların yer aldığını kaydetti.

Üniversite öğrencilerine burs

Ürünler üzerinde yer alan numaralarla hem denetimi sağladıklarını, hem de herkesten eşit şekilde ürün almaya gayret gösterdiklerini vurgulayan Kartun, şöyle devam etti:

"Ürettiklerimizle köyümüze katkı sağlıyoruz. Burada yetişen ürünleri değerlendirip. aile bütçesine katkı sağlıyoruz. Elde ettiğimiz gelirin yüzde 80'i kadın kolundaki kadınlara, yüzde 20'si ise köy kooperatifine kalıyor. Köy adına kazanıp, Vakıflı'yı kalkındırıyoruz. Elde edilen ve kooperatife aktarılan parayla üniversitede okuyan 15 gencimize de burs sağlıyoruz."

Kartun, yakın bir zamanda üretim belgesi alacaklarını da belirterek, "Bu iş daha da ciddileşecek, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerden bizim ürünlerimizi satmak isteyen kurumlar var. Üretim belgesi sayesinde buralara da ürünümüzü göndereceğiz. Bu iş daha ciddileşirse iş imkanı sağlanacak ve gençlerimiz burada kalabilecek." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Samandağ Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title