Haberler

Kadınlar Yerel Yönetimleri Tartışıyor" Programı

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Hiçbir demokratik mevzimizin gasbedilmesine izin vermeden, mevzilerimizi güçlendirerek, pekiştirerek ama aynı zamanda barış ve yaşam üreterek yürümek, bu cesareti kuşanmak, bugünün şartlarında hayati bir önem taşıyor.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Hiçbir demokratik mevzimizin gasbedilmesine izin vermeden, mevzilerimizi güçlendirerek, pekiştirerek ama aynı zamanda barış ve yaşam üreterek yürümek, bu cesareti kuşanmak, bugünün şartlarında hayati bir önem taşıyor." dedi.

Yüksekdağ, "Kadınlar Yerel Yönetimleri Tartışıyor" programındaki konuşmasında, yerel yönetimler ve siyasi temsiliyette kadının elde ettiği düzeyi ve başarıyı sadece kadın hareketinin bir kazanımı değil, demokrasi mücadelesinin bir başarısı olarak değerlendirdiğini dile getirdi.

Uzun yıllar boyunca devam eden kadın özgürlük mücadelesi olmasaydı, kadınların yerel yönetimlerde, merkezi siyasette bu kadar güçlü bir temsiliyetle, eşitlik ilkesini yaşama geçiren biçimde yer alamayacağını belirten Yüksekdağ, bugün elde edilen düzeyin, milyonlarca kadının uzun yıllar boyunca verdiği mücadelenin bir ürünü ve meyvesi olduğunu söyledi.

Yüksekdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kazandığımız bütün mevziler, alanlar, bir bir elimizden alınmaya çalışılıyor. 103 HDP belediyesine kayyum atanması işte bu yaklaşımlardan birisidir. 103 belediyeye kayyum atanmasıyla aslında iki temel alana saldırı düzenlenmiş ve darbe yapılmış oluyor. Halkın demokratik temsil hakkına darbe yapılmış oluyor. Toplumsal, siyasal seçme ve seçilme hakkına darbe yapılmış oluyor. Ama darbe sadece bununla sınırlı değil, aynı zamanda kadının siyasetteki iradesine, yerel yönetimlerdeki kadın iradesine ve varlığına bir darbe yapılmış oluyor. Kayyum atanan yerlerde ilk yaptıkları şey, eş başkanlık kurumunu dağıtmak. Resmi olarak tanımadıkları, engel çıkardıkları eş başkanlık sistemini fiili bir yönetim gücü olmaktan da çıkarıyorlar. Kadının bütün yaşam alanlarına darbe indirilmiştir."

Kayyum atanan bütün yerlerde, kadının nefes aldığı, kendisine gelişme alanı bulduğu ve bulabileceği bütün yerlerin tıkandığını, tahrip edildiğini öne süren Yüksekdağ, bunun, gerek dünya gerekse Türkiye kadın hareketinin elde ettiği kazanımların tırpanlanması anlamına geldiğini savundu.

Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bir adam gibi ölmek var, bir de madam gibi ölmek var" sözlerine tepki gösterdi.

Figen Yüksekdağ, "Hiçbir demokratik mevzimizin gasbedilmesine izin vermeden, mevzilerimizi güçlendirerek, pekiştirerek ama aynı zamanda barış ve yaşam üreterek yürümek, bu cesareti kuşanmak, bugünün şartlarında hayati bir önem taşıyor." dedi.

Bu yılın sadece ilk aylarında 200'e yakın kadının, eşleri, nişanlıları, sokaktaki erkekler tarafından öldürüldüğünü kaydeden Yüksekdağ, "Bizler ölümlerden ölüm seçmek zorunda değiliz. Önemli olan onurla yaşamak. Haksızlıkların, hukuksuzlukların ve bilcümle kötülüklerin sorumlusu olarak anılacaksa birileri öldükten sonra, yaşamının da tarihte bıraktığı bir iz olmayacaktır." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title