Haberler

Kadınlar Medyada da Cinsiyet Ayrımcılığına Uğruyor

Dünyada basın sektöründe kadınların, erkeklere oranla daha az göz önünde olduğu bildirildi.

Dünyada basın sektöründe kadınların, erkeklere oranla daha az göz önünde olduğu bildirildi.

"Küresel Medya İzleme Projesi 2015"in (GMMP) yaptığı araştırma, kadınların medyada erkeklerden daha az yer aldığını, haberleri sunan kişilerin yalnızca yüzde 24'ünü kadınların oluşturduğunu gösterdi.

"Küresel Medya İzleme Projesi 2015"in koordinatörü Sarah Macharia, medya sektöründeki cinsiyet ayrımcılığının, araştırmanın başladığı 20 yıl önce de hemen hemen aynı durumda olduğunu belirterek, eşitliğin en az 75 yıl sonra sağlanabileceğini kaydetti. Macharia, "Medyada haber konusu olan ya da söyleşi yapılan kadınların oranı 1995'te yüzde 17'ydi. Bugün bu oran yalnızca yüzde 24" dedi.

Araştırma, dijital medyada da benzer bir uçurumun var olduğunu, kadınların, dünya çapında internet haberlerinin sadece dörtte birinde rol aldığını gösterdi.

Öte yandan, kadınların siyasetten ziyade bilim ve sağlık gibi bazı alan haberlerinin önemli bir ögesi olabildiği kaydedildi. Rapora göre, kadınlar siyasi haberlerin yüzde 16'sında, daha az önem atfedilen ve tüm haberlerin yüzde 8'ini oluşturan bilim ve sağlık haberlerinin ise yüzde 35'inde ön plana çıkıyor.

Küresel Medya İzleme Projesi'ne göre, kadınlar en çok Kuzey Amerika, en az Ortadoğu basınında kendilerine yer buluyor.

Raporda, Latin Amerika'da basın sektöründe çalışan kadın muhabir ve sunucuların oranının, 2000 yılında bu yana yüzde 15'lik bir artışla yüzde 43'e yükseldiğine de dikkat çekildi. Macharia, bu gelişmede kültürel etkilerin rol oynadığını, Latin Amerika'nın dünyanın kadın devlet başkanı oranı en yüksek bölgesi olduğuna ve coşkun feminist hareketlere ev sahipliği yaptığına dikkati çekti.

Bunun yanı sıra Kuzey Amerika'da medyada çalışan kadınların sayısının son on yılda azaldığına, ABD ve Kanada'da 2005 yılında yüzde 48 olan kadın haberci ve sunucu oranının, günümüzde yüzde 38'e düştüğüne işaret edildi. Araştırmacılar, Amerikan gazetelerinde toplu işten çıkarmaların, erkekleri internet haber üretiminde baskın bir pozisyona getirerek, kadınlara darbe vurduğunu belirtiyor.

Araştırmada, dünya çapında kadın habercilerin oranı on yıl önceki gibi yüzde 37 olduğu kaydedildi.

Aynı zamanda araştırmada, doğrudan gözleme dayalı tanıklık eden kadınların oranının da on yıl önce olduğu gibi yüzde 30'da kaldığı belirtildi.

Kişisel deneyimlerini aktaranların yüzde 38'ini kadınların oluşturduğunun vurgulandığı raporda, bu oranın 2005 yılında yüzde 31 olduğu ifade edildi.

"Who makes the news" internet sitesinde yayınlanan raporda, kadınların, aile içi şiddet mağduru olarak tasvir edilme oranı on yıl önce yüzde 6 iken, bu oranın günümüzde dört kattan fazla arttığı ve yüzde 27 seviyesine ulaştığı görüldü.

Raporda, kadın gazeteciler tarafından yapılan haberlerin yüzde 29'unun, erkek gazetecilerinkinin yüzde 26'sının kadınla ilgili olduğu belirtildi.

Kadın gazetecilere ait haberlerinin yüzde 14'ü kadınlara odaklanırken, erkek gazetecilerin haberlerinin yalnızca yüzde 9'u kadınları merkeze alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Latin Amerika Kuzey Amerika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title