Haberler

Kadınlar Ekmek Parası İçin Dağları Aştı

Güncelleme:

Batmanda kadınlar, ailelerinin geçimlerine katkıda bulunmak amacıyla dağları aştılar.

Kadınlar dağlarda "ekmek parası" peşinde

Batmanın Sason ilçesinde bahar mevsimi ile beraber ailelerinin geçimlerine katkıda bulunmak isteyen kadınlar, dağlarda topladıkları otları Sason merkez ve Batmanda satarak para kazanıyorlar.

Yılın 2 ayı boyunca dağları karış karış gezerek ot toplayan kadınlar, kendi deyimleriyle "Dağlarda bahar mevsimi ile beraber ekmek parasını kazanmaya çalışıyoruz" dediler.

Sason kırsalında bir yandan operasyonlar sürerken, bir yandan da günlük hayat devam ediyor. Baharın gelişiyle birlikte kadınlar dağlara çıkarak peynir yapmak için ot topluyor.

Sason, Kozluk ve kırsal kesimlerde bir yandan tehlike sürerken, havaların ısınması ve dağların eteklerinde karların erimesiyle kadınlar peynirde kullandıkları otları toplamak için araziye çıktı.

Kadınlar ve çocuklar köylerine yakın bölgelere çıkıp ot topladıklarını, yüksek kesimlere kar ve güvenlik nedeniyle çıkamadıklarını söylediler.

"DAĞLARDA OT TOPLAMAK BİZİ HAYATA BAĞLIYOR"

Sason kırsalında sivillere yasak olmayan Aydınlık Dağları, Yücebağ, Kaşyayla gibi alanlarda ot toplayan kadınlar, bu işi yılardır yaptıklarını belirterek, "Ot toplamak bzim anne ve ninelerimizin geleneği, bu iş bizi hayata bağlıyor" şeklinde konuştular.

Olayların, çatışma ve operasyonların kendilerini kaygılandırdığını ifade eden Sasonlu kadınlar, yeniden çözüm sürecinin hayata geçirilmesini istediler.

Yıllardır kan ve gözyaşı ile bölgenin geride bırakıldığını söyleyen kadınlar "Gönül isterdi ki çatışmalar ve olaylar olmasaydı. Keşke analar ağlamasaydı. Bu olaylar yüzünden bölgemiz geri kaldı ve memleketin hali bizi üzmekte ve hem de kaygılandırmakta" dediler.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Batman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title