Haberler

Kadına Şiddete Tiyatro Oyunuyla Dikkat Çekildi

Kadına şiddete tiyatro oyunuyla dikkat çekildi- Muğla'da aralarında lise ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu oyuncular, sahneledikleri tiyatro oyunu ile töre cinayeti ve kadına şiddete dikkat çekti- Oyunda, öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Arslan'ın temsili tabutunun sahneye getirilerek ağıt yakılması üzerine salonda bulunanlar göz yaşlarına hakim olamadı Muğla'da, Gençlik Merkezi ve Hayalhane 2 Tiyatro Grubu öğrencileri, kadına uygulanan şiddete dikkat çekmek amacıyla "Kaktüs" isimli tiyatro oyununu sahneledi.

Kadına şiddete tiyatro oyunuyla dikkat çekildi- Muğla'da aralarında lise ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu oyuncular, sahneledikleri tiyatro oyunu ile töre cinayeti ve kadına şiddete dikkat çekti- Oyunda, öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Arslan'ın temsili tabutunun sahneye getirilerek ağıt yakılması üzerine salonda bulunanlar göz yaşlarına hakim olamadı Muğla'da, Gençlik Merkezi ve Hayalhane 2 Tiyatro Grubu öğrencileri, kadına uygulanan şiddete dikkat çekmek amacıyla "Kaktüs" isimli tiyatro oyununu sahneledi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Atatürk Kültür Merkezi'nde yönetmenliğini Mehmet Topbaş'ın yaptığı "Kaktüs" oyununda lise ve üniversite öğrencileri de sahne aldı.İşitme engelliler için öğretim görevlileri tarafından işaret diliyle de anlatılan oyunda töre cinayeti ve kadına yönelik şiddete dikkat çekildi.Senaryo gereği kadın oyuncular eş, baba, kardeş ve sevgililerinden şiddet görürken, bir kadın oyuncu da töre cinayetine kurban gitti.Psikolojik ve fiziksel şiddet gören kadınların hayatlarının nasıl karardığı anlatılan oyunda 12 yaşında evlendirilen bir kızın daha sonra 3 kez kuma gitmesi de canlandırıldı.Oyunda öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Arslan'ın temsili tabutunun kadınlar tarafından sahneye getirilerek ağıt yakılması üzerine salonda bulunanlar, göz yaşlarına hakim olamadı. Oyun sonunda sahneye siyah tişört giyerek ve parmaklarına siyah ip bağlayarak çıkan oyuncular, Arslan'ın öldürülmesini protesto etti.Salonu dolduran izleyiciler, oyun sonunda oyuncuları uzun süre ayakta alkışladı.Yönetmen Topbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, tiyatro oyunu ile kadınlara yönelik şiddet, taciz ve cinsel istismara dikkat çekmek istediklerini söyledi.Tiyatro sanatçılarının toplumun yönlendiricileri olduğunu vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu: "Özgecan Arslan'ın öldürülmesinden sonra haberleri izlediğimde, erkek olduğumdan utandım. Ülkemizde bunlar yaşanıyordu. Bundan önce de birçok kez yaşanmıştı. Ben bir tiyatro sanatçısıyım, bir tiyatro yazarıyım. Tiyatro sanatçıları toplumun yönlendiricileridir. Bugün Özgecan ve Özgecanlarımız için susmamak, susturmamak için ben ve ekibim sahnede yer aldık." Bugüne kadar kadınların yaşadığı birçok konuyu sahnede ele aldıklarını dile getiren Topbaş, şunları kaydetti: "Töre cinayetlerinden kadına şiddete, çocuk geline ve tacize, tecavüze oyunun içinde yer vermeye çalıştık. En önemlisi taciz, tecavüz sahnelerini göstermemeye çalıştık. Çünkü her 10 kadından birisi maalesef taciz veya tecavüze uğruyor. Bunu yeniden beyinlerinde canlandırmamak için perde arkasında sahneledik. Ne yazık ki en çok taciz ve tecavüz girişimine uğrayan kadınlar, işitme engelli kadınlarımız. Burada işitme engelli kadınlarımıza ses olmak için de oyunumuzu işaret diliyle anlattık." -

Kaynak: AA / Güncel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mehmet Topbaş Akm Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title