Haberler

Kadın Sünneti Vahşeti ve Korkunç Gerçekler

Güncelleme:

33 yaşındaki Mariya Taher henüz 7 yaşındayken Mumbai, Hindistan'da kendisine zorla uygulanan "khatna" yani kadın sünnetiyle ilgili yaşadıklarını paylaştı.

33 yaşındaki Mariya Taher henüz 7 yaşındayken Mumbai, Hindistan'da kendisine zorla uygulanan "khatna" yani kadın sünnetiyle ilgili yaşadıklarını paylaştı. Daha önce yaşadıklarını ailesinden intikam alınmak ister ve toplumdan dışlanırlar diye bir rumuz ile açıklayan mücadeleci Mariya, bu kez dünyadaki binlerce kadının neler yaşadığına daha çok dikkat çekmek için kimliğini gizlemeden ABC News'e konuştu.

''YERE YATIRIP ELBİSEMİ KALDIRDILAR''

Şuan Cambridge, Massachusetts'te yaşayan Mariya, 7 yaşındayken Mumbai, Hindistan'da başına gelenleri şu sözlerle anlattı: "Hindistan'daki akrabalarımı ziyaret ettiğimizde bir sabah annem ve teyzem beni eski bir binanın içindeki bir apartman dairesine götürdü. Gülüyorlar ve sohbet ediyorlardı.Beni yere yatırdılar ve elbisemi kaldırdlar. Keskin bir aletle beni kestiklerini hatırlıyorum. Acı hissediyordum, ağlıyorum. Çok korkmuştum çünkü çok acımıştı."

''KÖKENLERE SADIK KALMAK''

Mariya'nın kız kardeşine de aynı işkence ABD'deyken uygulanmış. Daha önceden Sarah rumuzuyla yaşadığını anlatsa da cesur Mariya, kadın sünnetinin ABD sınırları içerisinde "kökenlere sadık kalmak" için yapılmaya devam ettiğine daha çok dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için bu kez kimliğini gizlemeden mücadelesine devam etme kararı aldı.

Mariya mücadelesi kapsamında Sahiyo isminde bir organizasyon da kurmuş ve kadın sünnetinin eyalet yasalarınca yasak kabul edilmesi için savaş veriyor.

''GENİTAL SAKATLAMA''

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre sadece ABD'de her yıl 500 binden fazla kadın, kadın sünnetiyle karşı karşıya kalıyor. Bu uygulama Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli devletler tarafından genital sakatlama olarak adlandırılıyor.

Dünya genelinde her yıl 3 milyon civarında kız çocuğu risk altında.

Kadın sünneti özellikle batı, doğu ve kuzeydoğu Afrika'da, Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde ve Asya'da görülüyor. Ancak dünyanın dört bir yanında çeşitli etnik gruplar yüzyıllardır devam eden bu çağ dışı uygulamayı sürdürüyor.

4 ÇEŞİT KADIN SÜNNETİ VAR

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 4 çeşit kadın sünneti uygulanıyor. 1. tipte klitorisin bir kısmı veya tamamı ve klitorisin etrafındaki deri kesiliyor. 2. tipte hem klitoris hem de iç dudaklar kısmen veya tamamen kesiliyor. 3. tipte vajinanın daraltılması için dikiş kullanılıyorken 4. tip ise genital bölgeye uygulanan her türlü tıbbi olmayan uygulamaları kapsıyor.

Kadın sünnetinin tahmin edilebileceği gibi yaşattığı travmanın yanı sıra sünnet esnasında enfeksiyon ve kanama riski çok yüksek. Çağ dışı bu uygulama steril olmayan aletler ve mekanlarda yapıldığından fiziksel etkileri çok çeşitli olabiliyor. Kadın sünneti doğum sorunlarına ve ölü doğumlara da neden olabiliyor.

Kadın sünneti, yaygın olduğu topluluklarda sorgulanmadan uygulanıyor ve kadına şiddet kapsamında değerlendiriliyor.

Kaynak: Pembenar / Gizem Aydoğan


Kaynak: Haberler.com / Dünya

Massachusetts Cambridge Mumbai Yaşam Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (37)

une minute une minute:

Hayde Akkoyunlarim Namus Seriat Namina Hüllloooooog Askina Disi Akkoyunlarimizin ön Disini Cektirelim

28
76
yanıtYanıtla
ADA,YA CVP:

ADACIĞIM SİZE YAĞMIŞ ZATEN. . HARAM ZIKKIM YEMEKTEN GARİBAN ETİ YEMEKTEN TÜM DÜNYA TİKSİNDİ SİZDEN. . . PARDON MÜSLÜMAN DÜŞMANI İSRAİL HARİÇ

yanıt2
yanıt2
Zihni :

İslamdan soğuttunuz insanları. . . . .

25
59
yanıtYanıtla
Osman aga:

Erkek sünnetine laf atan beyni aşırı çalışmaktan yanmış su kaynatmış kişiler. Erkek Sünneti yahudilerde de var hristiyanlarda da var. Müslümanlar icat etmedi erkek sünnetini. Tüm dinler ilk orjinal halinde Allahın kelamını emirlerini yasaklarını içerdigi için ilk halleri birbirine benzer lakin zaman içerisinde değişti diger dinler. Beyniniz o kadar çok çalışıyor ki her çamuru müslümanlığa atıyorsunuz. Ve de ayrıca erkek sünneti zararlı degil yararlıdır tıp dünyasında kanıtlanmıştır.

45
9
yanıtYanıtla
2121:

@2120: neden o zaman yahudi erkekler sünnet oluyor? Neden bundan bir zaman öncesine kadar ABD''de hastanede dogan cocuklara (yahudi, hiristiyan ayirmadan) sünnet yapiliyor du?

yanıt2
yanıt0
tarık:

islamda yok böyle uygulama eskilerin adetlerimidir nedir cahilce

43
2
yanıtYanıtla
xxx:

araplar cinliler hintliler olmasa dunya ne mukemmel bir yer olurdu dimi ama

14
11
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

birincisi burası hindistan hindistan müslüman bir ülke değil. ikicisi kadın sünneti diye bişe yoktur müslüman ülkelerde. Burdaki bazı yorumcuların amacı islama düşmanlık

24
1
yanıtYanıtla
egeli:

Hindistan nüfusu 1 milyar yüzde onu Müslüman yani 100 milyon Müslüman türkiyedeki Müslümandan fazla. araştır bi. .

yanıt0
yanıt0
...........:

ERKEK VEYA KADIN AYNI ŞEY. . İKİSİDE MÜKEMMEL, OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ YARATILMLŞTIR. . . KESİLMEZ

14
8
yanıtYanıtla
Tüm 37 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title