Haberler

Kadın Nüfusun Yüzde 40'ı, Erkek Nüfusun Yüzde 20'si Obez

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, obezitenin 21. yüzyılın küresel boyutta en önemli halk sağlığı sorunu olduğunu ifade ederek, "Obezite Avrupa bölgesinde her yıl 1 milyondan fazla ölümün ve hasta olarak geçirilen 12 milyon yaşam yılının sorumlusudur. Ülkemizde kadın nüfusunun yüzde 40'ı, erkek nüfusunun ise yüzde 20'si obezdir" dedi.

Obezite ile ilgili açıklama yapan Müdür Kemik, obezitenin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi' olarak tanımlandığını söyledi. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20'sini, kadınlarda ise yüzde 25-30'unu yağ dokusunun oluşturduğunu belirten Kemik, "Erkeklerde bu oranın yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üzerine çıkması durumunda obezite söz konusudur. Obeziteyi belirlemek için Dünya Sağlık Örgütü'nün obezite sınıflandırması kullanılmakta ve genellikle Beden Kitle İndeksi (BKİ) esas alınmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. BKİ boy uzunluğuna göre vücut ağırlığını değerlendiren bir gösterge olup, vücutta yağ dağılımı hakkında bilgi vermemektedir. Tüm dünyada fazla kiloluluğun ve obezitenin sıklığı giderek artmakta olup obezite sıklığı 1980'den beri iki katından daha fazla artmıştır. Obezite 21. yüzyılın küresel boyutta en önemli halk sağlığı sorunudur" diye konuştu.

"KADIN NÜFUSUN YÜZDE 40'I, ERKEK NÜFUSUN YÜZDE 20'Sİ OBEZDİR"

Obezitenin birçok hastalığı tetiklediğini belirten Kemik, "Kalp hastalığı, felç ve şeker hastalığı riski beden kitle indeksinin artmasına bağlı olarak giderek artmaktadır. Obezite ile mücadele gerçekte pek çok hastalıkla mücadele demektir. Fazla kilolu olma Avrupa bölgesinde her yıl 1 milyondan fazla ölümün ve hasta olarak geçirilen 12 milyon yaşam yılının sorumlusudur. Fazla kilo ve obezite yüzünden her yıl en az 2,8 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. 2010 yılında Bakanlığımızca yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'na göre ülkemizde obezite prevelansı 30.3'tür. Kadın ve erkek nüfusunun sırası ile yaklaşık yüzde 40 ve yüzde 20'si obezdir" şeklinde konuştu.

Bu yüzden Mersin'de de obezite ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Kemik, "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı (2013 - 2017), Türkiye Diyabeti Önleme ve Kontrol Programı (2011-2014), Türkiye'de Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı (2011 - 2015) kapsamında farklı hedef kitlelere olmak üzere resmi kurumların üst yönetim amirleri ile çalışan personelleri, Cuma namazlarında bilgi vermek için imam-kayyım, müezzin-hatip ile Kur'an kursu öğreticilerine ve kursiyerlerine, resmi kurumlarda görev yapan mutfak personelleri ve aşçılara tuz tüketiminin azaltılması konusunda eğitim çalışmaları yapılmış olup 2013 yılında toplam 309 bin 494 kişiye eğitim verilmiştir. Toplumu fiziksel aktivite konusunda bilgilendirmek ve bilinci artırmak amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen özel gün ve haftalara ilişkin seminerler, eğitimler, radyo ve tv programları, çeşitli AVM'ler ve Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde stantlar kurularak farkındalık çalışmaları yapılmıştır. 2014 yılı Sağlık Bakanımız tarafından Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı olarak ilan edilmiş olup, her ayın son Pazar günü belirlenen farklı temalarda sahilde Mersin İdman Yurdu Meydanı'nın önünden başlayıp Barış Meydanı'nda tamamlanan yürüyüş etkinlikleri yapılmış ve yapılmaya devam edilecektir. Bunun dışında birçok yürüyüş, fiziksel aktivite, bilgilendirme etkinlikleri yapılmıştır. Ayrıca kilo vermek isteyen kişilere de pedometre cihazları aile hekimleri tarafından dağıtılmıştır" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title