Haberler

Kadın Çiftçilere Girişimcilik Eğitimi Verildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı, Şekerbank'ın da desteklediği "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında 8 ilde 407 kadın çiftçiye girişimcilik eğitimi verildi.

Şekerbank'tan yapılan açıklamaya göre, 62 yıl önce tarımın finansmanı amacıyla kurulan Şekerbank, tarım alanında girişimci kadın çiftçilere destek oluyor. Şekerbank'ın desteği ve İŞKUR ile KOSGEB'in katkılarıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan, "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında Kırklareli, Gaziantep, Zonguldak, Muğla, Malatya, Balıkesir, Çankırı ve Konya'da 407 kadın çiftçiye 10 gün süreyle ve 70 saat "Uygulamalı Girişimcilik" eğitimi verildi.

Eğitimlerin ardından söz konusu illerde düzenlenen törenler ile sertifikalarını alan kadın çiftçilerin girişimcilik fikri ile geliştirdiği projeler, proje pazarlarında halkın, kalkınma ajanslarının ve kamu ve özel sektörden tüm kurumların beğenisine sunuldu. 8 ilin birincilerine ilişkin yapılacak yeni değerlendirme süreci sonunda finale kalacak projeler, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nde ödüllendirilecek.

Program kapsamında, jürinin değerlendirmesi sonucu belirlenen birinciler, Şekerbank tarafından altın hesap ile ödüllendirildi. 15 Ekim'deki final töreninde birinciler içinden jüri tarafından belirlenecek Türkiye birincisi proje, Şekerbank tarafından 30 bin TL ile ödüllendirecek.

-"Tarım bankacılığı Şekerbank'ın DNA'sında var"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız,  Şekerbank'ın, kuruluş amacını yerine getirerek kırsal kalkınmaya destek olmak için başlattığı "Aile Çiftçiliği Bankacılığı" kapsamında bu projeye destek olduğunu belirtti. Tarım bankacılığının Şekerbank'ın DNA'sında olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Çiftçileri sadece müşterimiz olarak değil, çalışanlarımızın anne babası, hasadını bize emanet eden yol arkadaşı olarak görüyoruz. Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı'nın destekleyicisi olduk. Şekerbank, program kapsamında kırsalda kadın girişimciliğini desteklemenin yanı sıra sunduğu ekonomik destekle de projelerinin hayata geçmesine katkı sunuyor.

Kadın istihdamında kayıt dışılığın yaygın olduğu alanların başında tarım geliyor. Kırsaldaki kadınların istihdam olanağı çok zor. Bu eğitim programı ile amacımız kırsaldaki girişimci kadın sayısını ve proje üreten kadın çiftçi sayısını artırmak ve böylece kırsaldan kente göçü azaltarak üretimi desteklemek."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül de şu açıklamalarda bulundu:

"Ülkemizde, hedeflere ulaşmada, ekonomiyi büyütmede, sektörel çeşitlendirmeyi oluşturmada, istihdamı artırmada ve yerel kaynakları daha etkin bir şekilde değerlendirmede, kadın girişimcilerin önemli bir rol oynayabileceğinin farkındayız. Bu farkındalıkla başlattığımız eğitim programı ile tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınlarımızı KOSGEB ve İŞKUR iş birliğiyle tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmayı hedefledik.

Kendi imkanlarıyla sınırlı bütçelerini ortaya koyarak yapmış oldukları tarımsal faaliyetlerini büyütmek ve işletme kurmak isteyen çok sayıda kadın çiftçimiz bulunuyor. Eminiz ki tarımda girişimci olacak kadınların önderliğinde oluşturulacak örgütlenmelerin, kadın emeğinin görünmezliğini ortadan kaldırılmasını sağlayacağı gibi, kadınlarda büyük bir bilinç sıçramasına, toplumsal yaşamda güçlenmelerine ve tarımda kadın girişimcilerin sayısının artmasına neden olacaktır."

Kaynak: AA / Güncel

Kırklareli Zonguldak Gaziantep Şekerbank Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title