Haberler

Kadıköy'de "Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü" Sergisi Açıldı

Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 91'inci yılında İnönü Vakfı, Lozan'ın imzalanmasından Cumhuriyet'in ilanına, iç ve dış politikadan İsmet İnönü'nün özel hayatına kadar belge ve fotoğrafları barındıran bir sergi açtı.

Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 91'inci yılında İnönü Vakfı, Lozan'ın imzalanmasından Cumhuriyet'in ilanına, iç ve dış politikadan İsmet İnönü'nün özel hayatına kadar belge ve fotoğrafları barındıran bir sergi açtı. " Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü" konulu sergiyi gezen İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker, "Amacımız bizim yaşadıklarımızı, gördüklerimizi ve bizim elimizde olanları yeni kuşaklarla paylaşmak" dedi.

Caddebostan Kültür Merkezi'nde dün saat 18.00'de gerçekleştirilen açılışa Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker, emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, " Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü. İsmet İnönü deyince tabii şu anda yaşadığımız şartlarda çevremizin her tarafından savaş olurken, bizi İkinci Dünya Savaşı'na sokmayan o zaman ki bir siyaset adamı bir komutandı. Lozan sınırlarımızın çizildiği büyük alan ve bu alanı da hatırlattıkları için İnönü ailesine ve vakfına çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ise "Çok eğlenceli ve güzel bir sergi hem de eğitici. Hem sizler gelin hem çocuklarınızı getirin hem okullar gelsin yararlansın. Çok güzel bir sergi " şeklinde konuştu.

İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker, sergiyle ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi:

"Sergi fikri bizden çıktı. Prof. Zafer Toprak'ın çok yardımı oldu. Biz ona vakfımızı açtık ve ona elimizdeki bütün belgeleri verdik. Amacımız bizim yaşadıklarımızı, gördüklerimizi ve bizim elimizde olanları yeni kuşaklarla paylaşmak. Bunları kendimize saklama hakkımız olmadığını düşündük. Asıl gerçek yakın tarihimizin gençler tarafından doğru şekilde bilinmesi. Sergiyi çok büyük heyecan içinde hazırladık. Düşünsel ortamda olması ve gençlerin ilgisini çekmek için, gençlerin merak etmeleri ve gelip burada merak ettikleri soruların cevaplarını bulmaları için arkadaşlarımız çok emek sarf etti. 6 bin fotoğraf tarandı. Ondan sonra onları değerli bir şekilde kullandılar. Annemin ve babamın topladığı muhafaza ettiği belgeleri, mektupları, Kurtuluş Savaşı, sonra Lozan yani çok ilginç şeyler var. Onların hepsini saklamışlar"

"ZAMAN TÜNELİNDEN GEÇMİŞ GİBİ OLUYORUM"

Konuşmaların ardından davetliler sergiyi gezdi. Prof. Dr. Zafer Toprak'ın küratörlüğünü yaptığı ve yeni medya teknolojileriyle düzenlenmiş sergide ziyaretçiler, dokunmatik ekranlar, video enstalasyonlar aracılığıyla interaktif olarak belge ve fotoğrafları inceledi. Sergide Lozan'a katılan tüm temsilcilerin kartvizitleri, Lozan'a gönderilen ve bilinmeyen meclis tutanaklarının yanında İsmet İnönü'nün özel hayatını anlatan mektuplar ve aile fotoğrafları da bulunuyor.

Sergiyi gezerken Özden İnönü Toker, çocukluk fotoğraflarını görünce duygulandı. Ziyaretçilere kendi çocukluk fotoğrafını gösteren Özden İnönü Toker, "Zaman tünelinden geçmiş gibi oluyorum. Kendi çocukluğumu görünce çok duygulandım" dedi. Sergi 25 Ocak'a kadar Caddebostan Kültür Merkezi'nde gezilebilecek. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hayri İnönü İsmet İnönü Kadıköy Lozan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title