Haberler

Kadem Kültür Sanat Ödülleri" Sahiplerini Buldu

Araştırma Kültür Düşünce Eğitim ve Musiki Derneği'nin (AKDEM) verdiği "KADEM Kültür Sanat Ödülleri" sahiplerini buldu.

Araştırma Kültür Düşünce Eğitim ve Musiki Derneği'nin (AKDEM) verdiği "KADEM Kültür Sanat Ödülleri" sahiplerini buldu.

KADEM Kültür ve Musiki dergisinin yayıncı kuruluşu AKDEM'in derginin 5. yılı münasebetiyle Bağlarbaşı Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlediği ödül töreninde, "Musiki" alanında Prof. Dr. Ruhi Ayangil, Doç. Dr. Cenk Güray ve Yüce Gümüş, "Edebiyat ve Dil" alanında İlhan Ayverdi ve Gülmisal Gürsoy ödül aldı. Törende, "Hayat Boyu Başarı" ödülü ise vefatının 20. yılında merhum bestekar Bekir Sıtkı Sezgin'e ithaf edildi.

Törene katılan eski Kültür Bakanı Agah Oktay Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da Türk kültürünün kurumlarla oldukça teşkilatlanmış durumda olduğunu belirterek, "Musiki ve dil, bir milleti meydana getiren iki çok önemli kurum. Musiki ve dil birliği sağlayan çok büyük bir güç. Bugün dünya üzerinde üç yüz milyona yakın Türk yaşıyor ve birbirlerini tanımaları ve bilmeleri dil ve musikiyle mümkün oluyor" dedi.

Güner, KADEM Kültür ve Musiki dergisinin içeriğinin kültür ve araştırma ağırlıklı, ufukları olan yazıları barındırdığını kaydederek, şunları aktardı:

"Derginin bugüne kadar gelebilmesi Türkiye şartlarında büyük bir başarı. Ne yazık ki Türk toplumu olarak yeteri kadar okumuyoruz ve televizyon, medya dediğimiz görsel yayınlar Türkiye'nin basın ve kitap tüketimine negatif tesir etti. Bunu görmek zorundayız. Ancak bugün bu programda salondakilere baktığımız zaman gençleri görüyoruz. Gençlerin bu konuya ilgi göstermeleri, okumaya başlamaları çok sevindirici bir durum. Bu başarıyı tebrik ediyorum."

"Gençler her şeye muktedir"

Törende "Musiki" ödülünü alan bestekar Ruhi Ayangil de KADEM Kültür ve Musiki dergisine uzun ömürler dileyerek, "Nice kıdemli KADEM'ler nasip olsun. Kimsenin okumaz, yazmaz, sanatla ilgilenmez olduğu bir çöl ikliminde ısrarla, inatla böyle nitelikli bir dergiyi çıkarma cehdini tebrik etmek lazım. Asıl dergiyi ödüllendirmek lazım" diye konuştu.

Ayangil, derginin gençler tarafından hazırlandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Gençler her şeye muktedir. İlmin, irfanın, kültürün, sanatın geleceği de onların elinde ve inisiyatifinde olacak. Biz de onların başarılarıyla iftihar edeceğiz. İşler tersine dönmüş, biz onlara ödül vereceğimize onlar bize ödül veriyor. Teşekkür ediyorum."

"Dergimize katkıda bulunanlara bir hatıra vermek istedik"

"Musiki" alanında ödüle layık görülen ud sanatçısı Yüce Gümüş ise derginin aynı zamanda editörlüğünü de yaptığına değinerek, derginin Türkiye'deki tek Türk müziği ve edebiyat dergisi olduğunu kaydetti.

Gümüş, süreli yayınlarda 5. yılı doldurmanın zor olduğuna işaret ederek, şunları ifade etti:

"Dergimize katkıda bulunan hocalara, yazarlara bir hatıra olması için ufak bir ödül takdimi yapalım istedik. Rahmetli Bekir Sıtkı Sezgin'in de vefat yıl dönümü, onu da oğlu Hüseyin Kutsi Sezgin'in gerçekleştireceği bir konserle analım istedik. Arkadaşlarım şahsıma da bir ödül layık görmüşler, gurur duydum."

"Benimki naçizane bir örnek"

Ödül töreninde "Musiki" dalında ödüle layık görülen Doç. Dr. Cenk Güray da ödülün müzikoloji çalışmaları sebebiyle kendisine verildiğine vurgu yaparak, "Dergiye yazı yazmaya gayret ediyorum. Müzikoloji alanı toplumsal kültürü anlamak için çok iyi bir zemin oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Güray, geçmişe dair bir bilginin, analiz edilerek geleceğe bir yön çizmek adına çok önemli bir araç olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Geleneksel müzikle ilgili yapılan müzikoloji çalışmaları çok önemli bir entelektüel alan kuruyor. Dolayısıyla bu ödülün böyle bir anlamı da olduğunu düşünüyorum. Yani geleneksel müzik alanında bir entelektüel fikir zemini oluşturmaya yönelik çalışmalardan naçizane bir örnek benimki. Diğerleriyle beraber esasında bir anlam buluyor. Bu alanın önünü açacak bir ödül bu."

"KADEM Kültür ve Sanat Ödülleri" töreninde, Doç. Dr. Murat Salim Tokaç yönetimindeki İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu bir konser verdi. Gecede, 1996 yılında vefat eden ünlü bestekar Bekir Sıtkı Sezgin'in oğlu Hüseyin Kudsi Sezgin de babasının eserlerini seslendirdiği bir dinleti gerçekleştirdi.

Kaynak: AA / Yerel

Bekir Sıtkı Sezgin Ruhi Ayangil Cenk Güray Gümüş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title