Haberler

Kaçkar Dağları'nın Biyolojik Zenginliği Proje ile Korunacak

"Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Sistemi" Projesi kapsamında Kaçkar Dağları'nın biyolojik çeşitlilik envanteri çıkarılarak, bitki ve hayvan türlerinin yoğun olduğu bölgeler belirlenecek ve kurutulmuş bitki müzesi kurulacak Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Bulut: "Projenin tamamlanması ile biyolojik çeşitlilik açısından ülkemizin en zengin bölgelerinden biri olan Kaçkar Dağları'nda, biyokaçakçılıkla mücadelede daha etkin ve sistemli çalışma sağlanacak"

MUHİTTİN SANDIKÇI - Kaçkar Dağları'nın biyolojik çeşitlilik envanteri çıkarılarak, bitki ve hayvan türlerinin yoğun olduğu bölgeler belirlenecek ve kurutulmuş bitki müzesi kurulacak. Böylece biyokaçakçılıkla mücadelede daha etkin ve sistemli çalışma yapılması sağlanacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kalkınma Bakanlığı tarafından Türkiye'de pillot bölge olarak belirlenen on ilde "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Sistemi" projesi hazırlanacağını, Rize'nin de pilot iller arasında yer aldığını belirtti.

Projenin Kaçkar Dağları Milli Parkı Rize sınırlarında kalan bölümünde ve iç sularda önümüzdeki ay başlayacağını ifade eden Bulut, "Çalışmayı 15 ayda tamamlayıp 2014 yılı sonunda Rize'nin Biyolojik Çeşitlilik Envanterini çıkarmayı planlıyoruz. Bu çalışma ile bölgemizin biyolojik çeşitliliği hakkında yapılan birbirinden bağımsız çalışmaları birleştirerek en doğru ve sağlıklı veriye ulaşılmasını hedefliyoruz. Projenin tamamlanması ile biyolojik çeşitlilik açısından ülkemizin en zengin bölgelerinden biri olan Kaçkar Dağları'nda biyokaçakçılıkla mücadelede daha etkin ve sistemli çalışma sağlanacak" dedi.

-"Bölge herbaryumu oluşturulacak"-

Proje ile Kaçkar Dağları'nın endemik bitki türlerinin gün yüzüne çıkarılacağını ve değerlerinin artacağını vurgulayan Bulut, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında dünyada sadece Kaçkarlarda 3 bin metre rakıma kadar uzanan ormangülü, çengel boynuzlu dağ keçisi gibi bölgenin bayrak türlerinin yayılış alanları ile populasyonları hakkında detaylı bilgi sahibi olunacak. Kaçkar Dağları'nda bitki ve hayvan türlerinin hangi bölgelerde olduğu rahatlıkla tespit edilecek. Bu da bölgeye olan ilgiyi artıracak. Proje kapsamında yapılacak flora envanteri sırasında örnekleme çalışmaları neticesinde toplanacak bitkilerin sergileneceği bir bölge herbaryumu (kurutulmuş bitki müzesi) oluşturulacak ve ziyaretçilerin istifadesine sunulacak."

Bulut, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 2018'e kadar 81 ilin ulusal biyolojik çeşitlilik envanterinin çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.

- Karadeniz Alabalığı için "Tür  Koruma Eylem Planı" hazırlandı-

Mustafa Bulut, Kaçkar Dağları Milli Parkı ve iç bölgedeki akarsularda bulunan Karadeniz alabalığı türünün korunması için "Tür Koruma Eylem Planı" çalışması yürüttüklerini belirterek, "Bu yıl Rize'de bayrak türler arasında bulunan Karadeniz alabalığı ile ilgili 'Tür Koruma Eylem Planı' gerçekleştireceğiz. İlk etapta bu türün yetiştiği alanları tespit edeceğiz, ardından türün yeniden çoğalması için çalışma yapacağız. Karadeniz alabalığının popülasyonunu yeniden artıracağız" diye konuştu. - Rize

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Bulut Karadeniz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title