Haberler

Kaçırılan Pilotlardan O Görüntülere Tepki

Lübnan'da 9 Ağustos'ta kaçırılan ve 71 gün sonra serbest bırakılan Türk Hava Yolları (THY) pilotları Kaptan Pilot Murat Akpınar ve 2. Pilot Murat Ağca, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Gürcan Mantı ile basın mensuplarının karşına geçerek yaşanan süreci anlattı.

Akpınar ve Ağca serbest bırakılmadan bir gün önce kendilerini kaçıranların, 'yakınlarının bırakılacağı haberi nedeniyle yaptıkları kutlama görüntüleri'nin televizyonlarda sürekli yayınlanmasının kamuoyunda yanlış algılandığını belirttiler. Ağca, "Bu görüntüleri 'pilotlar bir partide göbek atıyor' diye kamuoyuna sunmak sadece bizim değil, bizim için dua eden birçok insanın hisleriyle oynamaktır" dedi.

Bakırköy'de bir otelde düzenlenen basın toplantısında TALPA Başkanı Gürcan Mantı, pilotların kaçırılmasından sonra yaşanan süreci ve iki pilotun kurtarılması için başlattıkları uluslararası girişimleri anlatarak," Dünyada ilk kez bir pilot kaçırılma olayının gerçekleşmesi, üzerinde titizlikle durulması ve analizlerin buna göre yapılması zorunluluğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle, olayın hemen ardından çatı örgütlerimiz Uluslararası Havayolları Dernekleri Federasyonları (IFALPA) ve Avrupa Kokpit Birliği (ECA) ile temasa geçilmiş, uygulanan yeni terör yöntemi üzerine fikir alışverişinde bulunulmuştur" dedi.

TERÖR EYLEMİNİN BİR YÖNTEM HALİNE GELMESİNDEN ENDİŞELİYİZ

Uygulanan yeni tarz terör eyleminin bir yöntem haline gelmesinden endişe ettiklerini ve bu yönde girişimlerde bulunduklarını anlatan Mantı, "Savunmasız ve korunmasız uçuş ekiplerinin, dünyanın özellikle istikrarsız ve güvenlik sorunu yaşayan ülkelerinde benzer olaylarla karşılaşmasının mümkün hale geldiği düşünülmektedir. Sorunun çözümü için her ülkenin sivil havacılık otoritesine ve havayolları işletmelerine önemli görevler düşmektedir" diye konuştu.

Mantı, Türkiye'de pilotların çalışma koşullarını ve haklarını düzenleyen bir Hava-İş kanununun bulunmadığını da belirterek, mağduriyetlerin giderilmesi için pilotların özlük haklarını koruyan düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirtti.

GÖRÜNTÜLER 18 EKİM CUMA, SAAT 21.00 SIRALARINA AİT

Pilotlardan Murat Ağca, konuşmasına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, süreçte kendilerine destek olan siyasetçi ve onlarca kişiye teşekkür ederek başladı. 71 gün boyunca esaret ve sefalet yaşadıklarını söyleyen Ağca, şunları söyledi:

"Devletimiz sayesinde buradayız. Ancak şunu da söylemeden edemeyeceğim. Son günlerde kaptanımız ve bana ait görüntüler çeşitli medya kanallarında yayınlamakta. ve kamuoyunda yanlış bir algı oluşmasına neden olmaktadır. Olayın aslı serbest bırakılmamızdan 15 gün önce Lübnan parlamentosundan biri, bizi kaçıranları arayarak bu işin bittiğini, artık küçük bürokratik işlemlerin kaldığını söyledi. O günden sonra bizimle hatıra fotoğrafı çektirilmeye başlandı. Medyada yayınlanan video görüntüsü serbest bırakılmamızdan bir gün öncesine aittir. Yani 18 Ekim Cuma günü akşam saat 21.00 sıralarında. Lübnanlıların evlerinde olacağı ve Türk pilotların bırakılacağı haberleri gelmeye başlamıştı. Bir anda kaldığımız ev karnaval yerine döndü. Eve yüzlerce insan geldi ve kutlamalar yapıldı. Bizler kahramanmışız gibi omuzlara alındık ve havalara atıldık. Eve gelen herkes bizlerle fotoğraf çektirdi. Şimdi sizlere soruyorum: 71 günlük esaretten sonra ailenize, vatanınıza, sevdiklerinize ertesi gün kavuşacağınızı duyduktan sonra hiçbir şey olmamış gibi davranabilir misiniz? Ayrıca bu görüntülerin Arapça konuşmalarının tercümelerini yaparsanız, 'Türk pilotların serbest bırakılacaklarını öğrendikten sonraki sevinç görüntüleri' dendiğini duyacaksınız. Bu görüntüleri 'pilotlar bir partide göbek atıyor' diye kamuoyuna sunmak sadece bizim değil, bizim için dua eden birçok insanın hisleriyle oynamaktır."

Medyatik olmak istemediklerini belirten Ağca, "Birkaç anlık görüntüyle yaşanan zulmü, zalimliğin unutturulmaya çalışılması manidardır. Önce Allah'ın sonra bizlere dua edenleri ve devletimizin yoğun çabalarıyla buradayız" dedi.

BİZİ KAÇIRANLAR KAHRAMAN İLAN EDİLDİ, BİZ İSE KENDİMİZİ SAVUNMA DURUMUNDA BIRAKILIYORUZ

Murat Akpınar da konuşmasında görüntülerin yayınlanması nedeniyle oluşan algıdan şikayetini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kurtulma haberimizin geldiği Cuma akşamı bize bu şekilde bir kutlama yapıldı. Daha önceki yaptığım açıklamada, 'Beni havalimanında nasıl karşıladıysanız, o şekilde uğurladılar' demiştim. Eksik çekmişler, omuzlara alıp havalara da atıyorlardı. Bunları da sizin düşüncelerinize açıyorum. Bu bizim başarımızdır, diye düşünüyorum. Bunu yapabilecek çok az insan vardır. Biz bunun daha önce eğitimini aldık. Önemli olan bizim orada rahat edebilmemizdi. Bu rahatlığı sağlayabilmek için biz elimizden gelen gayreti sarf ettik. Şimdi daha değişik sendromlar ortaya çıkmaya başladı. Herkes televizyonlarda bizim hakkımızda sendromlar yapıyor. Hiçbir sendromda değildik. Bir Türk insanın davranması gerektiği gibi davrandık. O şekilde orada kaldık. ve o şekilde de buraya geldik. Ben bizimle gurur duyulmasını istiyorum. Emin olun bizi kaçıran insanlar şu anda kahraman ilan edildiler. Ama ne yazık ki kaçırılan ve mağdur olan bizler burada sanki suçluymuşuz gibi kendimizi savunma durumunda bırakılıyoruz."

DAVET EDERLERSE SEVE SEVE LÜBNAN'A GİDERİZ

Pilotlar daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sorular ve yanıtlar şöyle:

Soru: Bugün Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde Akif Beki, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığınız görüşmenizde sizden bir talep olduğunu ve kaçırıldığınız ve tutulduğunuz köye birlikte gitmek istediğinizden bahsetmiş. Böyle bir talebiniz oldu mu?

Kaptan Pilot Murat Akpınar: O görüşmede Dışişleri Bakanımız bana, 'Bir ay sonra Lübnan'a bir ziyaret planlıyorum. kaptanım beni oraya uçarak götürür müsünüz?' diye sordu. Ben de, 'Seve seve iki Murat götürürüz' şeklinde yanıt verdim. Sonra bize 'Benle birlikte Lübnan Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı'yla görüşeceğiz, gelir misin' diye sordu. Ben 'Seve seve geliriz' dedim. Dışişleri Bakanı, bizi Lübnan'dan yolcu ederken, 'sizi tatile de bekliyoruz bizi böyle anmanızı istemiyoruz' dedi. Bir şey daha söyledim 'Biz oraya gittiğimiz zaman belki bin kişi Türk bayraklarıyla karşılayarak sevinç gösterilerinde bulunacak. Bunu da hazırlıklı olun' Biz orada çok sevildik. Çünkü biz orada 9 tane Lübnanlının kurtarılmasına aracı olan şahıslardık, devletimiz de bunu sağlayan devletti. Sayemizde birçok insan özgürlüğüne kavuştu. ve bu insanların hepsi Müslüman. Bir Müslüman'ın bir Müslüman'a verdiği en büyük acıyı birbirimize veriyoruz. Bu beni çok fazla üzüyor. Her söylemimizde Lübnan halkıyla herhangi bir sorunumuz olmadığını, onlarla kardeş olduğumuzu bundan sonra da kardeş kalacağımızı her seferinde vurguluyoruz. Kendileri davet ederse seve seve gideceğiz."

Soru: "Yapılan eylemin uluslararası bir terör suçu niteliğinde olduğunu ifade ettiniz. Sizi kaçıran insanların yargılanıp ceza alması gerektiğini düşünüyor musunuz?"

Murat Akpınar: Evet bu bir suçtur. Bir insanın özgürlüğünü uzun bir süre almak ne olursa olsun bir suçtur. Biz Murat (Ağca) kaptanımızla bunu defalarca söyledik. 'Biz suçsuzuz, masumuz, bizi bayramda kaçırdınız ve ikinci bayramdır burada tutuyorsunuz.' Suçlular kendi ülkelerinin kanunlarına göre cezalarını çekecekler. Biz bizim ülkemizin bu konuda ısrarlı olacağına da eminiz."

EYLEM YAPAN PİLOT'UN DURUMU

Soru: Kaçırılmanıza bir meslektaşınızın anlamlı bir tepkisi oldu. Beyrut uçuşu sırasında yolcularına anons yaparak uçaktan indi ve seferi yapmayı reddetti. 24 ay mesul kaptanlığı alındı. TALPA bu konuda bir şey yapmayı düşünüyor mu?

TALPA Başkanı Gürcan Mantı: Bu konuda şirket (THY) bazında görüşmelerimiz devam ediyor. Biz Yılmaz Özgentürk arkadaşımızla da görüştük. Arkadaşımızın tamamen duygusal olarak yaptığı yaklaşıma saygı duyuyorum. Şu anda kendisi uçuşuna devam ediyor.

2. Pilot Murat Ağca: Biz de bu olayı duyduktan sonra ilgili birimlerle THY'nin bize gösterdiği şefkatinin aynısını kendisi içinde gösterilmesi talebimizi ilettik. THY müdürlerimizle konuyla ilgili konuşacaklarını ve ilgileneceklerini söylediler.

Soru: Uçuşlara ne zaman başlayacaksınız?"

Murat Akpınar: Ben ilk önce ailemle bir tatil yapmayı hak ediyorum. 17 yıldır airline, toplamda da 28 yıldır uçuyorum. Bu nedenle bir ay sonra uçuşlara başlamayı tercih ediyorum.

BİZİ ESİR ALANLARI BİZ ESİR ALDIK

Adli Bilimler uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy'un kendileri ile görüşmek isteği yönündeki bir soruya da Akpınar, "Atasoy, şöyle diyor: 'Nerede olursanız olun, sizi esir alanlara esir olursanız iki kez esir oluyorsunuz. Ancak sizi esir alanları siz esir ederseniz dünyanın en mutlu insanı siz oluyorsunuz ve dayanma gücünüz artıyor'. Biz sadece bunu yaptık. Kendisi bu konuda bir araştırma olduğunu ancak hiç yaşanmışlığı olmadığını, ilk örneğin biz olduğunu ve programa çıkmamız için teklifte bulundu. Kendisi bize bunu yapabilen ilk insanlar olduğumuzu söylüyor 'esir alınmışsınız ancak esir etmişsiniz.' Bizim için önemli olan hayatta kalmak ve ruh ve beden sağlığımızla buraya dönebilmekti. Ben bunu başardığımıza inanıyorum."

Her iki pilot toplantının ardından eşleriyle birlikte el ele tutarak fotoğraf çektirdi.

ÖA (MK) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Hava Yolları Murat Akpınar Murat Ağca Lübnan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title