Haberler

"Kaçak Rehberlik Yapanlar, Turizmi Olumsuz Etkiliyor"

Güncelleme:

Nevşehir Rehberler Odası Başkanı Yılmaz, kaçak rehberlik yapanların turistlere kulaktan duyma yanlış bilgiler aktararak turizmi olumsuz etkilediğini söyledi.

MURAT KAYA - Nevşehir Rehberler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaz, kaçak rehberlik yapanların turistlere kulaktan duyma yanlış bilgiler aktararak turizmi olumsuz etkilediğini belirterek, ülke turizmi açısından belgeli turist rehberlerinden faydalanılmasının önemli olduğunu söyledi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 503 üyesi bulunan odalarının geçen yıl Temmuz ayında kurulduğunu ve faaliyet alanlarının Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Kayseri, Sivas, Yozgat ve Niğde'yi kapsadığını belirtti.

İlgili yasa gereği, faaliyetten men etme, rehberi araçtan indirme, aracı bağlama ve acenteye rehbersiz çalıştığı için 5 bin liraya kadar ceza uygulama yetkilerinin bulunduğunu ifade eden Yılmaz, "Bizim tutanaklar, Bakanlık onaylı tutanaklardır ve bağlayıcılığı vardır" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının verdiği belgelerle çalışan rehberlerin turizm açısından önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

"Rehberlerin görevi, sadece tarihi yerleri gezdirmekten ibaret değildir. Rehber, aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin memnuniyetlerini sağlamak zorundadır. Bunun için de aldığı eğitim ve sonrasında kazanacağı belge, rehber için oldukça büyük birikimdir. Kaçak rehberlik yapanlar, bu mesleğin zorluğunu çeken ve emek harcayanların hakkını hiçe sayıyor, aynı zamanda turistlere bölge hakkında kulaktan duyma yanlış bilgiler aktararak turizmi olumsuz etkiliyor. Biz de bu kapsamda belgeli rehberlerin haklarını korumakla sorumluyuz. Avukatlık, doktorluk ve mühendislik nasıl belgesiz yapılamazsa rehberlik mesleğinin de belgeye sahip olmadan yapılması mümkün değildir."

Turistlerin Türkiye'den memnun ayrılmasında rehberlerin önemli katkısı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Bizim her zaman vurguladığımız şöyle bir anlayışımız var ki o da bu ülkeyi en iyi tanıtacak kişilerin rehberler olduğudur" dedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerine yurt içi ve yurt dışı tanıtımlarında turist rehberlerini kullanmalarını öneren Yılmaz, bunun meyvelerinin en kısa sürede alınacağını söyledi.

Sami Yılmaz, 29 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu, bugüne dek "Fuarda tanıtımlarınızdan dolayı sizin ülkenize seyahat etmeyi seçtim ya da yurt içindeki fuarlarınızda şöyle şöyle bir tanıtımınızı gördüm, ona istinaden Türkiye'ye, Kapadokya'ya geldim" diyen bir turistle karşılaşmadığını belirterek, "En etkili reklam ağızdan ağza reklamdır" ifadesini kullandı.

Yılmaz, rehberlerin etkili tanıtımı sayesinde turistlerin ülkeyi yeniden tercih ettiğini sözlerine ekledi. - Nevşehir

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sami Yılmaz Nevşehir Kırşehir Aksaray Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title