Haberler

Kaçak Kazıyı Önlemek İçin Jandarma ve Polise Eğitim

Burdur Arkeoloji Müzesi Müdürü Hacı Ali Ekinci, bölgede kaçak kazıyı önlemek amacıyla hem jandarma hem de polise eğitim verdiklerini söyledi.

Burdur Arkeoloji Müzesi Müdürü Hacı Ali Ekinci, bölgede kaçak kazıyı önlemek amacıyla hem jandarma hem de polise eğitim verdiklerini söyledi.

Burdur Arkeoloji Müzesi'nin 1969 yılında açıldığını aktaran Hacı Ali Ekinci, müzenin özellikle 1989 yılından bu yana kazılan Sagalassos Antik Kenti, 2006 yılından bu yana kazılan Kibyra Antik Kenti ve 50 yıl aradan sonra 2011 yılında Hacılar Höyüğü'ndeki kazılardan çıkarılan eserler sayesinde büyük önem taşıdığını söylidi. Ekinci, "Bu eserler müzemizin gelişmesine çok önemli katkı sağladı" dedi.

Müzenin 68 bine varan koleksiyonu ile Türkiye'deki 10- 15 müze arasında sayılacağını aktaran Ekinci, "Tümüyle belki ziyaretçi hizmetine sunmak mümkün değil ama belli başlı, önemli sayılan, Anadolu'da yaşayan her uygarlığın güzel örneklerini ziyaretçilerimize sunmak istiyoruz" diye konuştu.

"BU YIL 11 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ"

Müzenin ziyaretçi profilinde son yıllarda değişiklik olduğunu ve Türkiye'nin metropol illerinden gruplar halinde insanların gelerek müzeyi gezdiğini vurgulayan Hacı Ali Ekinci, "Ziyaretçi sayımız 10-12 bin arasında. 2015 yılında müzemizi 11 bin kişi ziyaret etti. Çok önemli bir antik kent olan ve yılın 3- 4 ayı yoğun kış nedeniyle ziyarete kapalı olan Sagalassos Antik Kenti'ni ise 27 bin kişi ziyaret etti" dedi.

"KAÇAK KAZI KONUSUNDA EĞİTİMLER YAPIYORUZ"

Kaçak kazıların Türkiye'nin bir handikapı ve bilinç meselesi olduğuna dikkati çeken Burdur Hacı Ali Ekinci, kaçak kazıların kazı yapılan alanı tahrip ettiğine işaret etti. Ekinci, şöyle dedi:

"Kaçak kazı yapanların hedefi; define bulmak. Bu defineyi bulmak amacıyla önüne çıkan her şeyi tahrip ederek gidiyor. Hem jandarmaya hem de polise kaçak kazıyla ilgili, hem de ilimizin tarihi gerçeklerini tanıtmak açısından eğitim programları yapıyoruz. Kaçak kazı özellikle kırsal kesimde yapılan bir şey. Bu konuda İl Jandarma Komutanlığı mensupları yoğun çalışma içersinde. Birçok görevlerinin yanında kaçak kazı yapanları ya da yapmak isteyenleri caydırma yönünde çalışmalar yapmaktalar."

Müze Müdürü Ekinci, Sagalassos, Kibyra ve Hacılar kazılarının yanında vatandaşın getirmesiyle satın alınan ve müsadere yoluyla kaçakçılardan yakalananlarla birlikte bu yıl müzeye 700'e yakın eser getirildiğini de kaydetti. - Burdur

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hacı Ali Ekinci Sagalassos Türkiye Burdur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title