Haberler

Kaçak Elektrik Kullananların Yöntemleri ve Yaptıkları Pes Dedirti

Güncelleme:

Hükümet'in kaçak elektrik ödemeleri konusunda hazırladığı yasa taslağı öncesi, ülkede kaçak elektriğin nasıl kullanıldığını ortaya koyan fotoğraflar ortaya çıktı. Fotoğraflarda İki klimanın sabah akşam çalıştığı gecekondular, kaçak trafolarla çevrilmiş sulama kanalları, duvarı boydan boya klimalarla kaplanmış iş hanı ve apartman daireleri görülüyor

TASARRUF ARTIK BOŞ

Kaçak elektrik kullananların faturasını dürüst vatandaşın üzerine yıkan tasarı komisyondan geçti. Tasarının Meclis genel kurulunda da kabul edilerek yasalaşması halinde, kaçak elektriğin parası faturalara artık "yasal" olarak eklenecek.

Evindeki iki lambadan birini söndürüp, televizyonunu karanlıkta izleyerek 5-10 lira tasarruf etmeye çalışan vatandaş; çifter klimayla ısıtılıp-soğutulan gecekonduların, oluk oluk tarla sulayan toprak ağalarının ödemediği milyarlarca liralık kaçak elektriği de ödemek zorunda kalacak.

FATURALAR ŞİŞECEK

Enerji Bakanlığı'nın hesaplamalarına göre, bugüne kadar kullanılan 33 milyar liralık kaçak elektriğin parası da dürüst vatandaşa yüklendi. Vatandaş tam dava açıp haksız yere ödettirilen parayı geri alıyordu ki, yeni yasayla şimdi dava yolu da fiilen kapatılmaya çalışılıyor. Kaçak kullanımın dürüst vatandaşa yüklenmesi yasayla güvenceye alınacağı için artık dağıtım şirketleri kaçağın peşine düşmek zorunda kalmayacak. Tüketilen kaçak elektrik 77 milyon vatandaşın faturasını yasal olarak eklenecek. Kaçak kullananlar da "nasıl olsa diğerleri ödüyor" diye savurganlığı daha da artıracak. Sonuçta dürüst vatandaşın elektrik faturası şişecek.

İŞTE CAN YAKAN FOTOĞRALAR

Yeni yasa ile kaçak elektrik kullananlar adeta ödüllendirirken, vatandaşın kimlerin faturasını ödediği fotoğraflara çarpıcı bir şekilde yansıdı. Kaçağın en yüksek boyutlarda olduğu Güneydoğu'daki Dicle dağıtım bölgesinde çekilen fotoğraflar, apartman ve işhanlarının dış duvarını tamamını saran klimaları, derme çatma gecekondularda kullanılan çifter klimaları, kaçak elektrikle sulanan geniş tarım arazilerini gözler önüne seriyor.

Kaçak trafolar özellikle sulama kanallarında sıklıkla kullanılıyor. Sulama suyunun bu kanallardan çekilip kilometrelerce öteye taşınabilmesi için büyük bir trafoya ihtiyaç duyuluyor. O trafo da bırakın evleri, fabrikaların tükettiği elektriği tüketiyor.

FOTOĞRAF 1: ARI PETEĞİ GİBİ

Kaçağın yoğun olduğu Dicle bölgesinde bir apartman. Apartmanın dış yüzü adeta arı peteğini andıran klimalarla sarılmış. Fotoğraf, her bir dairenin yanı sıra her bir oda da ayrı ayrı klima olduğunu gösteriyor. Binanın altındaki deponun ise bedava kaçak elektrikle çalışan klimalarla adeta soğuk hava deposuna dönüştürüldüğü görülüyor. Devlet bu savurganlığı önlemek yerine, orada tüketilen elektriğin faturasını bize gönderiyor.

FOTOĞRAF 2: BU TÜKETİM BİZİM FATURADA

Sulama kanalına kurulan kaçak trafoyla tarlalar sulanıyor. Çapı yaklaşık 40 cm olan borularla suyun kilometrelerce ötelere taşınabilmesi için büyük miktarlarda elektrik tüketiliyor.

FOTOĞRAF 3: ELEKTRİK SEBİLİ

Sulama kanalının dibinde 3 ayrı kaçak trafo kurulmuş. Enerji Bakanı Yıldız'ın 'Kaçak kullanımı trafolardan takip edeceğiz" dediği manzara işte bu. Üç ayrı trafonun tükettiği elektrikle, kilometrelerce ötedeki üç ayrı bölgeye su pompalanıyor. Görüntü adeta, kullananların para ödemediği elektrik sebilini işaret ediyor.

FOTOĞRAF 4: TOPRAK AĞALARI

Teknik uzmanların yaptığı tespitlere göre, su kanallarına çekilen elektrik direkleri ve trafolar, birden fazla toprak ağasının binlerce dönüm tarlasını sulamak için kaçak elektrik kullanıyor. Toprak ağaları bedava sulama sayesinde milyonları kazanırken yoksul vatandaş o tüketimi kendi elektrik faturasında görüyor.

FOTOĞRAF 5: VAHŞİ TÜKETİM

Elektrik bedava olunca suyun kaç yüz metre yükseğe pompalanacağı, kaç kilometre öteye taşınacağı dert edilmiyor. Vahşi tüketim normal elektrik tüketiminin birkaç kat artmasına neden oluyor.

FOTOĞRAF 6: 1 GECEKONDU 2 KLİMA

Bedava kullanılan kaçak elektrik yoksul yaşamda lüks tüketim fırsatı sunuyor. İşte derme çatma bir gecekondu. Bu küçük gecekonduda bile bir değil iki adet klima var. Klima bu evi yazın soğutuyor, kışın ısıtıyor. Devlet ise orada tüketilen elektriğin faturasını bize gönderiyor.

ARADAKİ FARK

Türkiye genelindeki konutlarda aylık ortalama 131 kilovatsaat elektrik enerjisi kullanılıyor. Buna karşılık kaçağın en yoğun olduğu Dicle elektrik dağıtım bölgesinde kullanılan elektrik tam 606 kwh. Kaçak kullanılan elektrik normal tüketimin yaklaşık 5 katına ulaşıyor. Yani elektrik kaçak kullanılınca savurganlık artıyor, ihtiyacın 5 katı tüketim yapılıyor.

Kaçaktaki savurganlık faturalara da aynı şekilde yansıyor. Türkiye genelindeki konutlar ortalama olarak aylık 43 lira elektrik faturası gelirken, kaçak kullanımın yaygın olduğu Dicle dağıtım bölgesinde bir konutun ortalama tüketimi faturalara 212 lira olarak yansıyor. Bu faturanın ödemesine gelince denge bir anda değişiyor. Türkiye genelindeki konutlar 43 liralık faturanın neredeyse tamamına denk gelen 42 lirasını öderken Dicle bölgesinde 212 liralık faturanın sadece 23 lirası ödeniyor. Onların ödemediği geri kalan 189 lirayı ise dürüst vatandaş ödemek zorunda kalıyor.

Türkiye genelindeki yaklaşık 37 milyon elektrik abonesi aylık ortalama 500 kwh elektrik tüketirken Güneydoğu'daki yaklaşık 1,5 milyon elektrik abonesi ise aylık ortalama 1,266 kwh elektrik tüketiyor. Bu savurganlığın tek nedeni ise, elektrik parasının nasıl olsa ödenmiyor olması. (Kaynak: Sözcü)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Enerji Bakanlığı Türkiye Dicle Memur Alışveriş Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (274)

kürtlermobilWeb@haberler.com:

İnşallah evlatlarinizdan bulursunuz..evlat acisi cekersiniz..pis haram yiyciler..

27
23
yanıtYanıtla
hesMobil-ANDROID:

hakkim haram olsun calanlara ve bunlara goz yumanlara

42
0
yanıtYanıtla
Vatandaş14Mobil-IOS:

DUYDUNUZ MU KÜRTLER NEDEN HİÇ BİR ZAMAN BİR DEVLETİNİZ OLMADI VE HİÇ OLMAYACAK! SİZ SİNEKLER GİBİ YAŞAMAYA ALIŞMIŞSINIZ.KENDİNİZE SAYGINIZ OLMADIĞI İÇİN İNSANLARA DA SAYGINIZ YOK. TEMBELSİNİZ. YA DAĞA ÇIKAR EŞKIYA OLURSUNUZ YA DA EVDE OTURURSUNUZ. BU YÜZDEN NE MİLLET NE DE DEVLET OLABİLECEKSİNİZ.LANETLİSİNİZ.

24
8
yanıtYanıtla
geçekler acıtırMobil-ANDROID:

iş yok aş yok fabrika yok tesis yok bi kaçakçılığımız var onuda çok görmeyin açlıktan ölekmi

6
25
yanıtYanıtla
ORHAN:

KONUŞSANIZA KÜRTLER. ELEKTRİK PARANIZI BİLE BİZ VERİYORUZ HARAM ZEHİR ZIKKIM OLSUN

26
4
yanıtYanıtla
vay bea:

öbür dünyadada trafoyu biz döseyecegiz onlara cehennem ateslerini körükleyerek

30
0
yanıtYanıtla
burakMobil-ANDROID:

zehir zikkim haram olsun hırsızlar.

29
1
yanıtYanıtla
gerçekMobil-ANDROID:

kürtler haramzade bir gün gelecek Irak Suriye vatandaşları gibi sokak sokak dilenecekler

23
6
yanıtYanıtla
vanlyymobilWeb@haberler.com:

Bazi cahiller hakkimiz haram olsun diyor bilmem ne.NE HAKKİ .bir hakkiniz varsada oda devlettedir.kacak kullananla ilgisi yok sizle.siz devlette hakkinizi arayin devlet sizin hakkinizi yiyor kurtler degil.kurtler devlette olan hakkini aliyor.devlet yillarca kurtlerin hakkini yedi.devlet kurtlere cookkk borclu.toprak verecek kadar borclu.bize helaldir bu..ama devlet faturayi size geciriyosa gidin devlette hakkinizi arayin.cahiller.bizde para mara yok devlet bizim yerimize verecek cunku bizi fakir birakti.ha egerki hala oyle dusunuyorsaniz bizde bir hakkiniz yok bizim sizde hakkimiz var bizde haram ediyoruz.cunku devletin yillarca bizde caldigi gelecegi parayi batiya harcadi bizide fakir birakti.ve bizim hakkimiz var uzerinizde haram olsun size hakkimi helal etmiyorum..

5
24
yanıtYanıtla
Mehmet:

Elektiriği ödemeyen PKKLI kürtler kazandı, Akrabamın şirketi zarar etmesin diyen AKP kazandı. . Sonuç olarak AKPKK kazandı Türk milleti kaybetti. . Bunlar Türklere azbile, , bu kafayla sonumuz yakındır.

11
17
yanıtYanıtla
Tüm 274 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title