Haberler

Kaçak Avcıların Peşindeler

Hakkari Cilo Doğa Derneği ekipleri, Hakkari-Van karayolunun Erziki ile Şifalı kaplıcalar mevkiinde keklik avı yapıldığı ihbarı aldıklarını belirterek, bölgede kaçak avcıların izini sürdüler.

Hakkari Cilo Doğa Derneği ekipleri, Hakkari-Van karayolunun Erziki ile Şifalı kaplıcalar mevkiinde keklik avı yapıldığı ihbarı aldıklarını belirterek, bölgede kaçak avcıların izini sürdüler. Dernek Başkanı Halit Soydan, Hakkari'de bir yıl içerisinde 600 dağ keçisinin öldürüldüğünü söyledi.

Kaçak avcılarla mücalesini sürdüren Hakkari Cilo Doğa Derneği Başkanı Halit Soydan ve Yönetim Kurulu üyesi Selahattin Sayır, Hakkari-Van Karayolu'nun 30 ile 50'inci kilometrelerindeki Erziki ve Kaplıca bölgelerinde çeşitli illerden gelip, çadır kuran bazı kişilerin keklik avladıkları ihbarı üzerine bölgeye gitti. İlk olarak Erziki bölgesine giden Cilo Doğa Derneği Başkanı Soydan, burada kaçak avcılarin izine rastlanmayınca Karusu mevkiindeki Kaplıcalar mevkiine hareket etti. Burda açıklama yapan Soydan, bölgede avcılığın tamamen yasaklanması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Doğayı katleden insanı da katleder. Bu bir bütündür. Doğa ile barışık olanlar, toplumsal alanlada barışık olur. Biz kendi toplumsal barışımızı ancak doğayla sağladıktan sonra sağlayabiliriz. Bilindiği gibi bu son 30 yılda doğada büyük bir tahribat gelişti. Halkımız da bu boşluktan yararlanarak doğaya aşırı yüklendi. Avcılık denen bir sistem gelişti. İnsanlar geçim kaynaklarını neredeyse bunlar üzerinde kurmaya başladılar. Bir nevi de bu yoksulluktan kaynaklıdır. Bölgede doğa tahrip edilmiş bulunuyor. Genelde Van havzası, Botan bölgesi ve Hakkari Cilo Sat dağları gibi bölgeler çetin olduğu için doğa kendi kendisini koruyabildi. Ancak Mardin, Bingöl, Adıyaman gibi illerde avcılık yapan insanlar Hakkari bölgesine doğru gelmeye başladılar. Ne yazik ki şu an Hakkari bölgesinde gördüğünüz bu Koçer çadırlarından yüzlercesi vardır. Göç eden bu insanlar gelip burada keklik avlıyorlar ve kendi geçim kaynaklarını da keklik üzerinden koruyorlar. Bunu önüne geçilmesi gerekiyor."

Devletin duyarsız kaldığını da öne süren Soydan, "Bu tür olaylara göz yumuldu. Ağaçların kesiminden, dağ keçilerinin vurulmasına, keklik avına kadar hiç bin önlem alınmadı. Bizim tespitlerimize göre bu yıl Hakkari'nin çeşitli bölgelerinde 600'e yakın dağ keçisi vurulmuştur. Oramar, Şemdinli bölgesi, Hakkari'nin Kehi (Ağaçdibi), Çukurca'nın Geliyyi Tiyari bölgelerinde bu yapılmaktadır ve genelde de bunlar korucuların olduğu bölgeler. Böyle bir dönemde keklikler yuva dönemine girilirken, kaçak avcıların hedefi haline geliyor. Dışarıdan gelenlerin yaptığı bu avcılıktan dolayı yöre halkından bazı insanlar da bunu yapmaya başladı. Bu bir alışkanlık haline geldi. Biz buradan Orman ve Su işleri Bakanlığı'na sesleniyoruz. Siz Adana, Bursa, Tekirdağ, Antalya'da doğaya karşı sorumluluğunuz neyse bu bölgedeki sorumluluğunuz da budur. Eğer siz görevinizi yerine getiremiyorsanız biz sizin bu bölgeye karşı bir bölücülük yaptığınızı düşünüyoruz. Bütün insanlara sesleniyoruz. Bu doğa yaşam alanlarımızdır. Bunlar yok olursa büyük bir tahribat olur" dedi. - Hakkari

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halit Soydan Hakkari Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title