Haberler

Kabinede Sürpriz Çıkmadı

62. Hükümetin kabinesinde büyük bir değişiklik yaşanmazken, Beşir Atalay ve Hayati Yazıcı'nın kabine dışı kalması da sürpriz olarak görülmüyor.

62. Hükümetin kabinesinde büyük bir değişiklik yaşanmazken, Beşir Atalay ve Hayati Yazıcı'nın kabine dışı kalması da sürpriz olarak görülmüyor. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler'in kabine dışı kalması ise AK Parti kulislerinde şaşkınlık yarattı.

62. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Ahmet Davutoğlu, Erdoğan'ın yol arkadaşlarıyla "devam" dedi. AK Parti kulislerinde, son günlerde verilen mesajlarla birlikte kabinede çok büyük bir sürpriz yaşanmadığı değerlendirmeleri yapılıyor.

-ÇELİK VE ARINÇ'LA "GÜL" DENGESİ KORUNDU-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kabinede en büyük denge unsuru olarak kaldı. Abdullah Gül'e olan yakınlığı ile bilinen ve partinin genç kadrosuyla sürekli kavga görüntüsü veren Arınç'ın, denge unsuru olarak kabinede kaldığı belirtiliyor.

Kulislerde, Arınç'ın kabinede tutulmasıyla genel seçimler öncesi oluşabilecek bir küskün hareketinin önüne geçilmeye çalışıldığı ifade edildi. Arınç'la birlikte Abdullah Gül'e yakın olan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve çözüm sürecinde Kürt politikasını dengeleyen Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker'in de "denge" gözetilerek kaldığı kaydedildi.

-ALİ BABACAN İKNA EDİLMİŞTİ-

Ekonomiden Sorumlu Bakan Ali Babacan ise ikna edilerek kabinede kalan en önemli isimlerden biri. Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte gösterdiği uyumlu çalışma Şimşek'in bu dönemde kabineye girmesinde önemli etken oldu. Babacan'ın ikna çalışmalarında "Şimşek" şartı koyduğu belirtiliyor. 17 Aralık'tan sonra kabineye girenlerden dışarıda kalan tek isim ise Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler oldu. İşler, son dönemlerde yaptığı erken açıklamaları nedeniyle parti içerisinde tepki toplamıştı. İşler'in bir bakandan çok parti sözcüsü gibi hareket ettiği yorumları yapılmıştı.

-GRUP TEPKİSİ BEŞİR ATALAY'IN KABİNE DIŞI KALMASINA NEDEN OLDU-

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın, "çözüm sürecinde" beklenen performansı göstermediği parti içeresinde hep eleştirildi. MİT Yasası'nda ise grupla arası açıldı. MİT'in Meclis denetimine açılmasında ısrar eden Atalay ile parti grubu içeresinde farklı görüşler çıktı. Atalay'ın, AK Parti grup yönetimi ile de arası açıldı. İki gün önce Atalay'ın yurt dışı gezisi ertelenmesinin ardından kulislerde Atalay'ın kabine dışı kalacağına kesin gözüyle bakılıyordu.

-ÇÖZÜM SÜRECİNİN YENİ PATRONU AKDOĞAN-

Erdoğan'ın baş danışmanlığını yapan Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, bundan sonra çözüm sürecinin yeni patronu olacak. Kabineye girmesine kesin gözüyle bakılan isimlerden bir tanesi olan Yalçın Akdoğan, aynı zamanda Hükümet ile Cumhurbaşkanlığı Köşkü arasında köprü olacak.

-NUMAN KURTULMUŞ 2015 SONRASI EKONOMİNİN YENİ PATRONU OLACAK-

Kabineye dışarıdan atanan tek isim ise Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş oldu. Kurtulmuş Erdoğan'ın teklifi ile HAS Parti'den ayrılarak AK Parti'ye katılmıştı. Üç dönem kuralı nedeni ile 2015'te seçime giremeyecek ekonominin patronu Ali Babacan'ın dışarıda kalması nedeniyle Babacan'ın yerini dolduracak isim olarak Kurtulmuş gösteriliyor. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş bir anlamda 2015 sonrasına da hazırlanacak.

-VOLKAN BOZKIR AB'Yİ EN İYİ TANIYAN İSİM-

Volkan Bozkır AB'den sorumlu yeni Bakan olarak görev alacak. Bozkır, Avrupa Birliğini en iyi tanıyanlardan birisi olarak gösteriliyor. AB Genel Sekreterliği Bozkır'a önce vekillik, sonra kabinenin kapılarını açtı. Bozkır da çok kabineye katılan isimler arasında sürpriz olarak görülmüyor.

-CANİKLİ'YE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYORDU-

Kabine revizyonlarından sürekli ismi geçen ve Köşk'ten dönen AK Parti'nin ekonomi kurmaylarından Nurettin Canik'linin kabineye girmesi de sürpriz olmadı. IMF gibi konularda Ali Babacan'la ters düşen Canikli, özellikle bankaların genel müdürlüklerinin İstanbul'a taşınması konusunda da Babacan'a karşı çıkmıştı. Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olan Canikli'nin kabineye girmesini en çok isteyen Erdoğan, Gül'ü ikna edememişti. Abdullah Gül iki kez Nurettin Canikli'nin üzerine çizdi. Canikli bu dönem sorunsuz kabineye girdi. Maliye Bakanı olması beklenirken, Canikli bu kez de Babacan engeline takıldı. Babacan, kabinede Mehmet Şimşek'in kalması şartıyla devam edeceğini bildirmişti. Canikli için en uygun bakanlık ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak belirlendi.

-GENEL MERKEZ VE GRUPTAN BİRER BAKAN-

Bu arada 62. Hükümetin kabinesine genel merkez yönetiminden Numan Kurtulmuş, Grup yönetiminden ise Nurettin Canikli girerek belli bir denge gözlendiği dikkat çekti.

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title