Haberler

Kabe Şeyh Mescidi'ndeki Çalışmalar

Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Kenan Ünğan, Kabe Şeyh Mescidi'nin kurul kararına göre eski eser olmadığını ve hazırlanan projeye göre yapılacağını bildirdi.

Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Kenan Ünğan, Kabe Şeyh Mescidi'nin kurul kararına göre eski eser olmadığını ve hazırlanan projeye göre yapılacağını bildirdi.

Ünğan, yaptığı açıklamada, Hamza Rıza Vakfı'na ait Kabe Şeyh Mescidi'nin moloz taş ve toprak harçla yapıldığını, ahşap direkler üzerine oturtulduğunu, çatısının sac, minaresinin ise oluklu sacdan sonradan yapıldığını hatırlattı.

Caminin beden duvarlarının toprak harçla yapıldığından dolayı duvarlarında açılmalar olduğunu ve yıkılma tehlikesi bulunduğunu ifade eden Ünğan, onarım için müftülüğün bildirmesinin ardından onarıma alındığını belirtti.

2863 Sayılı Kanun kapsamında yapının tescilli olup olmadığıyla ilgili kurula müracaat edildiğini vurgulayan Ünğan, şunları kaydetti:

"19 Nisan 2014'te ilgili kurul tarafından kültür varlığı özelliği taşımadığına dair kurul kararı alınarak, mescidin hali hazır durumuna göre projesi hazırlanmıştır. Hazırlanan projeye göre, duvarlar moloz taştan ahşap hatıllarla desteklenerek minaresi ahşaptan, yine ahşap direkler ve ahşap kirişten oluşan taşıyıcı sistem ve çatısı kiremit görünümlü sacdan yapılacaktır. Eski mihrabı fayanstan olan mescitte yeni mihrap taştan ve minberi yeniden yapılmak üzere 9 Haziran'da 4734 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ihalesi yapılarak, 30 Haziran'da yer teslimi yapılmıştır. Kurul kararına göre yapının (mescidin) eski eser olmadığı anlaşılmaktadır."

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğü olarak yurt içi ve yurt dışında ağlayan vakıf eserlerinin güldürülmesinde seferberlik ilan ederek, hızlı bir şekilde restorasyon ve onarım çalışmaları yaptıklarını kaydeden Ünğan, "Bu nedenle Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün eski eserlerin korunması, restorasyonu ve onarımında göstermiş olduğu hassasiyet tüm kamuoyu tarafından bilinmekte ve takdir edilmektedir" ifadelerini kullandı. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Erzurum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title