Haberler

John Kerry: IŞİD'i Mağlup Etmek İçin Türkiye ile Müzakere Ediyoruz

Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'i mağlup etmek için "Suriye'deki dinamikleri değiştirmek zorundayız. Son haftalarda bu nedenle Türkiye ile müzakere ediyoruz." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'i mağlup etmek için Suriye'deki dinamikleri değiştirmek zorunda olduklarını belirterek, "Son haftalarda bu nedenle Türkiye ile müzakere ediyoruz. Şu anda Türklerin ne yapmaya hazırlandıklarına ilişkin bazı değişiklikler gördük. Bölgede meşgul olduğumuz bazı şeylerde de değişimler oldu" dedi.

"GEREKİRSE ASKERİ GÜÇ KULLANILACAK"

Kerry, İran ile varılan nükleer anlaşmaya ilişkin New York Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR) yaptığı konuşmada, anlaşmanın reddedilmesi durumunda başa dönüleceğini ve ABD'nin alternatifsiz kalacağını kaydetti.

Önlerinde iki seçenek bulunduğunu dile getiren Kerry, bunların ya İran'ın faaliyetlerini denetleyebilecek bir sistem kurmak ya da hemen yarın savaşa girmek olduğunu ifade ederek, "Başkan Obama, İran'ın nükleer silaha sahip olamayacağını vurguladı. Gerekirse askeri güç kullanacak" diye konuştu.

"İRAN 10-12 BOMBA ÜRETMEYE YETECEK NÜKLEER MATERYALE SAHİP"

Bu durumda İran'ın uranyum zenginleştirmeye devam edeceğini ve bu faaliyetlerin denetlenemeyeceğini belirten Kerry, "Biz bu anlaşmayla İsrail ve bölge için şu anda alternatifi olmayan bir güvenlik kazanıyoruz. Eğer bunu kabul etmez ve şans vermezsek '15-20 yıl sonra ne olacak' kaygısı hemen yarın için geçerli hale gelecek. Çünkü zaten İran 10-12 bomba üretmeye yetecek nükleer materyale sahip" dedi.

İsrail'in güvenliğini önemsediklerini vurgulayan Kerry, "Eğer Kongre bu anlaşmayı reddederse dostumuz İsrail daha fazla izole olacak ve uluslararası toplum tarafından suçlanacak" ifadelerini kullandı.

"İRAN'IN BÖLGEDE NELER YAPTIĞININ FARKINDAYIZ"

Kerry, anlaşmanın hiçbir maddesinin güvene dayanmadığını kaydederek, "Biz naif değiliz, tarih bilgimiz var. İran'ın bölgede, Yemen'de, Suriye'de neler yaptığının farkındayız" dedi.

İran'ın anlaşmaya uymaması durumunda bombaya ulaşmak için bir yıla ihtiyacı olacağını ve bu sürede gerekirse müdahale edilebileceğini kaydeden Kerry, "İran'ın anlaşmayı bozmayacağını söyleyemem ama anlaşma sayesinde bunu yerinde görebileceğiz" diye konuştu.

BM yaptırımlarının kaldırılması için alınan karara da değinen Kerry, bu BMGK kararının özel bir karar olduğunu, ABD'ye gerekirse tüm BM yaptırımlarını geri getirme imkanı sunduğunu söyledi.

"SURİYE ÇALIŞMASINA TÜRKLERİ DAHİL ETMEYİ İSTİYORUZ"

İran'ın bu anlaşmayla diğer bölgesel meseleleri konuşmaya sıcak baktığını da ifade eden Kerry, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Suudilerle görüşmeye hazırlanmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Katar'ın başkenti Doha'da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşeceklerini ve devamında Suriye konusunda çalışmayı beklediklerini kaydeden Kerry, "Bu çalışmaya Suudileri ve Türkleri de dahil etmeyi istiyoruz. İran ile ne yapabileceğimizi de göreceğiz" dedi.

"TÜRKİYE İLE MÜZAKERE EDİYORUZ"

Kerry, "Amacımız IŞİD'le mücadele etmek ve mağlup etmek. Bunun için Suriye'deki dinamikleri değiştirmek zorundayız. Son haftalarda bu nedenle Türkiye ile müzakere ediyoruz. Şu anda Türklerin ne yapmaya hazırlandıklarına ilişkin bazı değişiklikler gördük. Bölgede meşgul olduğumuz bazı şeylerde de değişimler oldu" diye konuştu.

Bakan Kerry, gelecek haftalarda Katar'a giderek Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri ile görüşmeyi planlıyor.

Kaynak: AA / Güncel

John Kerry Türkiye Suriye İran Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (10)

Bünyamin:

Son birkaç gündür chp nin nerelerde olduğunu bilen var mı.

5
0
yanıtYanıtla
YZ:

KERRY E SANIRIM BİRİLERİ MÜCADELENİN BÜTÜN TERÖR GRUPLARINA YÖNELİK OLMASI GEREKTİĞİNİ HATIRLATMIŞTIR. AYNI KOALİSYON BÜTÜN TERÖR GRUPLARINA KARŞI MÜCADELE VERMEZSE BU BAŞKA BİR AMAÇ TAŞIRKİ TÜRKİYE BUNA KESİNLİKLE MÜSADE EDEMZ.

3
0
yanıtYanıtla
papagan:

Ulan bu kavuk ne sacmaliyor yillardir papağan gibi aynı şeyi havliyor

2
1
yanıtYanıtla
Bünyamin:

Bu şu demektir " bize çalışan ışid i geri çekmek için Türkiye ye dayatmalarımızı dikte ediyoruz" abd nin müzakere anlayışı budur. Belayı üretir , üzerine salar sonra seni ondan kurtarmak için kanını emmesine razı olmanı ister.

2
0
yanıtYanıtla
son dakika:

Abd işiti yok etmek isterse tek pastalsz 24 saat te ismini bile kazr dünyadan

2
0
yanıtYanıtla
Gerçek Açıdan:

Sonunda işitle tahrik ederken tahrik ederken Türkiyeyide soktu işin içine

2
0
yanıtYanıtla
ADIM KİMLİKTE YAZIYOR BAŞHARFİ E:

Anlaşıldı ABD NİN HEDEFİNDE İRAN VAR.

2
0
yanıtYanıtla
ariz:

TURKIYYE-HACLI-NATO, DEvletiinin tek dushmani muslumanlar!

0
0
yanıtYanıtla
ahmet:

ya bu hasta ruhlu aptallar bizim muhattabımızmı allah aşkına kardeşim gülünç olmayalım bu ne idügü belli olmayan palyaço sürüsünü lütfen gözünüzde büyütmeyin la biz bu vatanı yemek içmek eglenmek tatil yapmak içinmi vatan biliyoruz SAVAŞIRIZ DİBİNE İNİNE KÖKÜNE KADAR YA İSTİKLAL YA ÖLÜM

0
0
yanıtYanıtla
akp ye oy veren pkk ya güç verir:

pkk yı maglup etmekmiçin ne yapıyorsunuz

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title