Haberler

Japonya ve Türkiye Nereden Geldik Nereye Gidiyoruz" Sempozyumu

Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Yutaka Yokoi, Türk ve Japon dili, müziği, tarihi ve arkeolojisinin benzer ve ortak yönlerine dikkati çekerek, "İlişkilerimiz 90 yıl öncesine dayanıyor. Gelecek yıl, Ertuğrul Fırkateyn'inin başına gelen trajik kazanın 125. yıl dönümü olacak. Ondan da önce, Orta Asya'da birlikte yaşadığımız zamanlardaki bağlarımız mevcut" dedi.

Japonya Büyükelçiliği, Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) tarafından düzenlenen "Japonya ve Türkiye Nereden Geldik Nereye Gidiyoruz" adlı sempozyumda konuşan Büyükelçi Yokoi, bir diplomat olarak birçok ülkede bulunduğunu, ancak Japonlara Türkiye kadar dostluk besleyen başka bir ülke daha görmediğini söyledi.

Büyükelçi Yokoi, "Türkiye de, Japonya da birçok siyasi krizin yaşandığı bölgelerde bulunuyor. Birbirimizi daha iyi anlamamız, empatiyle yaklaşmamız için bugünkü seminerin faydalı olacağını düşünüyorum" diyerek, kasım ayında İstanbul'da Türk-Japon iş forumunun düzenleneceğini hatırlattı.

Diplomasi Akademisi Başkanı ve Başbakan Danışmanı Doç.Dr. Mesut Özcan da sempozyumda yaptığı konuşmada, son dönemde Türkiye'nin dış politikasında dikkat çeken gelişmelerden birinin uluslararası örgütlerde daha fazla rol alma çabası olduğunu söyledi.

Özcan, "Türkiye, uluslararası platformlarda kendi dış politika önceliklerini daha fazla gündeme getirmeye çalışıyor ve  bu anlamda uluslararası örgütleri kullanmaya çalışıyor. Türkiye, özellikle uluslararası yardım konusunda da kapasitesini geliştirmeye çalışıyor. Gerek yakın çevresinde gerekse Afrika ve diğer uzak alanlarda uluslararası yardımı bir dış politika aracı olarak kullanıyor. Türkiye-Japonya arasında kullanılan dış politika araçları bakımından da giderek artan dayanışmanın olduğunu da söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Japonya Ulusal Savunma Akademisi'nden Noboru Yamguchi da Japonya'nın 1950'lere kadarki savunma politikalarının pek çok konuya dayandığını ifade ederek, bunlardan birinin Japonya'nın ekonomi-politik olarak öne çıkması konusu olduğunu belirtti. Yamguchi, Japonya'nın askeriyeye ayıracak çok fazla parasının olmamasından ötürü bölgedeki ABD'nin askeri varlığına katlanmak zorunda kaldığını ifade ederek, "Bu nedenle kendi savunmamızı geliştirdik" dedi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Selçuk Çolakoğlu, Türkiye'nin Asya bölgesiyle ilişkilerin soğuk savaş döneminden itibaren ele almanın mümkün olduğunu anlatarak, soğuk savaş döneminde Türkiye'nin politikalarında güvenlik boyutunun söz konusu olduğuna işaret etti.

Doshisha Üniversitesi'nden Prof. Dr. Masanori Natio, Türkiye'nin Batı ile Müslüman dünyası arasında bir köprü olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin çaresiz durumdaki Gazze halkına yardımı herkesçe bilinmektedir. Aynı zamanda KKTC'de Türklerin hayat ve mal güvenliğinin sağlanması, Afganistan'da istikrar ve refahın yaşanmasındaki rolü bakımından örnektir. Son dönemde şiddet olayları yüzünden Suriye'yi terk etmek zorunda kalan sığınmacılara en büyük desteği yine Türkiye vermiştir. İşgalden sonra parçalanmayla karşı karşıya kalan Irak, mezhepçi siyaset sonucu IŞİD'in ortaya çıkmasıyla son derece istikrarsız bir ülke olmuştur. Türkiye komşu ülke olarak Irak'ın bütünlüğünü korumak adına caydırıcı güç olmaya çalışıyor ama ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor" diye belirtti.

"Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi gerekiyor" diyen Natio, şunları kaydetti:

"İki ülke arasındaki köprünün temeli sağlam olmazsa hafif bir rüzgarla yıkılabilir. Ama temel sağlam olursa fırtına ne kadar güçlü olursa olsun köprü dayanıklı olur. Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 1985'teki İran-Irak savaşı sırasında İran'da mahsur kalan Japonları kurtarılması için Tahran'a özel uçak gönderme kararı almasını asla unutmadık".

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi Yrd.Doç. Bahadır Pehlivantürk, Türkiye ve Japonya devletleri ile Türk ve Japon halkları arasında iyi yoldaşlıktan bahsedebildiklerini belirtti. Pehlivantürk, "İki ülke ilişkileri oldukça sıcak, iyi ve güzel seviyededir. Ancak içeriğinde eksiklik var. Siyasi ve ekonomik anlamda daha da ileri gidebiliriz bu alanlarda çok büyük potansiyeller var" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Japonya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title