Haberler

Japonya'dan Güney Kore'ye Tatbikat Protestosu

Tokyo yönetimi, Güney Kore'nin Japon Denizi'nde, Japonya ve Kore Yarımadası arasındaki bölgede bulunan tartışmalı Liancourt Adaları çevresinde yapmayı planladığı askeri tatbikatı protesto etti.

Kyodo haber ajansının haberine göre, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida, Tokyo yönetiminin Güney Kore'nin kontrolünde olup Japonya'nın hak iddia ettiği adalar çevresinde planladığı tatbikatla ilgili Seul yönetimini yazılı notayla protesto ettiğini açıkladı.

Kişida, konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, tatbikatın, adaların egemenliğine dair Tokyo'nun resmi tavrı göz önüne alındığına kendileri açısından "kabul edilemez" olduğunu vurgularken, Seul yönetiminin bu konudaki kararını "üzücü" olarak niteledi. Korelilerin Dokdo veya Tokto, Japonların ise Takeşima olarak adlandırdıkları adalar, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına konu oluyor. Japonya, Güney Kore'nin kontrolü altında bulunan ada grubunda 11 yıldır hak iddia ediyor.

Söz konusu adalar, daha önce de iki ülke arasında gerginliklerin yaşanmasına sebep olmuştu. Seul yönetimi, Japonya Savunma Bakanlığının 2015'te yayımladığı "beyaz belge"de, Güney Kore'nin kontrolü altındaki Dokdo adalarının "Japon topraklarının parçası olduğu" şeklinde bir ifade yer almasına tepki göstermişti.

Kaynak: AA / Güncel

Güney Kore Japonya Tokyo Seul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title