Haberler

Jandarma, Kadına Şiddete Karşı

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından uygulanan “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi” kapsamında 30 ilde düzenlenecek olan seminerlerin ilki Yozgat’ta yapıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından uygulanan "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi" kapsamında 30 ilde düzenlenecek olan seminerlerin ilki Yozgat'ta yapıldı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin katkılarıyla 23 Temmuz 2013 tarihinde uygulamaya konulan "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi" kapsamında, kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadele rol oynayan faktörler, şiddetin boyutları, yasal gelişmeler, başvuru mekanizmaları gibi konuların değerlendirildiği seminer, Yozgat Grand Ser Otel'de verildi. Seminere Yozgat Vali Vekili Kemal Şahin, İl Jandarma Komutanı Albay Recep Yalçınkaya, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Durgun, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Proje sorumlusu Jandarma Kurmay Albay Veli Turan, kaymakamlar, askeri personel, ilgili daire müdürleri katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Yozgat İl Jandarma Komutanı Albay Recep Yalçınkaya, Jandarma genel komutanlığınca yönetilen kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi konulu projenin Yozgat'ta ilk toplantısının yapıldığını belirterek, "Sahip olunan güç ve kudretin başka bir insana ya da gruba karşı uygulanılması olan şiddet, sağlıklı bir toplum oluşmasının önündeki en önemli engellerden biridir. Bir başka varlık üzerinde mutlak denetim isteği ve bir başka varlığa oranla mutlak güçlülük deneyimi özellikle gerçek yaşamı üretkenlikten ve sevinçten uzak kişilerde ortaya çıkmaktadır. Toplumun geçmişten günümüze en çok şiddete maruz kalan kesimde kadınlar oluşturmaktadır. Kadına yönelik şiddet olgusuna toplumsal yaşamanın her aşamasında rastlanmaktadır. Kadına yönelik şiddet, kadının maddi ve manevi bütünlüğüne ağır zarar vermektedir. Bu nedenle kadının toplumsal yaşama aktif yaşamın önüne geçmekte, sosyal ve ekonomik kalkınma önünde bir engel oluşturmaktadır. Kadın erkek eşitsizliğinin devamına neden olmaktadır. Kadına yönelik çok önemli bir suçtur. Şiddet asla hayatın bir parçası değildir. Şiddet uzak bir yaşam her kadının hakkıdır. Jandarma kadına yönelik şiddetin karşısındadır. Kadına yönelik şiddet toplumun bütün kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesiyle önlenebilecek çok önemli ve çok boyutlu olarak sorun alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadına yönelik her tür şiddetin önlenebilmesi için kolluk, adalet, sağlık, sosyal hizmet ve çalışma gibi birçok sektörün, devlet, sivil toplum, medya ve özel sektör gibi birçok tarafın aynı hedefe yönelerek birlikte icra edecekleri uzun soluklu ve kararlı bir mücadeleye ihtiyaç vardır. Kadınlara şiddetin önlenmesi konusunda sorunların tespit edilmesine çözümlenmesine ve durumsal farkındalığın arttırılmasına katkı sağlamasını umut ediyorum" dedi.

Daha sonra konuşan Yozgat Vali Vekili Kemal Şahin, son yıllarda şiddete maruz kalan kadınlara yönelik önemli düzenlemeler yapıldığını belirerek, " 2012 yılında ülkemizde de ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun yürürlüğe girmiştir. Maalesef bu kanundan önce çok elim olaylar yaşanmış, bir zorunluluk haline gelmiştir. Ama maalesef bu kanunda bunu çözdüğünü söyleyemeyiz, hale sürdüğünü görüyoruz. Bugün ilimizde de iki cenaze var. Bir genç önce nişanlısını öldürüp kendisi de intihar etti. Maalesef bu sorun aratarak devam etmektedir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için devlet ve sivil toplum kuruluşlarına görev düşmektedir" diye konuştu.

Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi, kapsamında detaylı bilgilerin aktarıldığı seminerin ardından proje hakkında bilgi veren Jandarma Kurmay Albay Veli Turan, 2 yıl devam edecek olan projenin bütçesinin 2 milyon 915 bin Avro olduğunu söyledi. Turan, "Jandarma Genel Komutanlığı olarak aile içi şiddetin önlenmesiyle ilgili bu proje kapsamında çalışmalarımıza 2009 yılında başladık. Bu projeden önce de, benzer kapsamda olan İnsan Hakları Projesini 2008-2010 yılları arasında uygulamıştık. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte aynı kapsamda çalışmalara devam etmek istedik. 23 Temmuz 2013 tarihinde "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi" başladı. Bu proje ile daha sağlıklı bir toplum yapısına katkıda bulunmayı, kadına yönelik aile içi şiddet olaylarını en aza indirilmesini hedefliyoruz. 'Şiddetsiz bir yaşam bütün kadınların hakkıdır. Jandarma şiddete karşıdır. Şiddete karşı kadınların yanındadır' sloganıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

Proje kapsamında eğitim alan 250 kişilik bir ekibin jandarma personeline eğitim vereceğine değinen Proje Sorumlusu Jandarma Kurmay Albay Veli Turan, "81 ilin Jandarma Komutanlıklarında ve eğitim birliklerimizde erbaş ve erlerimiz dahil olmak üzere eğitim verilecek. Köylerimizde ve beldelerde, vatandaşlarımızın da katıldığı farkındalık yaratma, bilinç oluşturma, faaliyetleri de yapılacak. 30 ilde yapılması planlanan seminerlerin ilkini Yozgat'ta düzenledik" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından katılımcılara Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi konusunda bilgi verildi. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği Veli Turan Yozgat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title