Haberler

İztuzu Plajı'nın Kiralanmasına Tepki

Dalyan'daki İztuzu Plajı'nın özel şirkete kiralanmasına tepki gösteren İKUP üyeleri, plajda el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu.

İztuzu Kumsalı'nı Kurtarma Platformu (İKUP) üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar, İztuzu Plajı'nın belediyeden alınarak özel şirkete kiralanmasını protesto etti.

Dalyan Mahallesi'nden tur tekneleriyle İztuzu Plajı Boğazağzı mevkisine gelen göstericiler, plajda el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu. Ellerinde "İztuzu halkındır halkın kalacak", "İztuzu plajı özelleştirilemez", "Diren İztuzu", "İztuzu çocuklarımızın geleceğidir" yazılı dövizler taşıyan eylemciler plajın özelleştirilmesine tepki gösterdi. Plajda bulunan yabancı turistlere de konuyla ilgili İngilizce çeviri yapıldı.

İKUP Sözcüsü Binnaz Ceylan, gazetecilere yaptığı açıklamada, devletin malının ticari bir şirkete sermaye yapılarak "Kamu İhale Kanunu"nun amir hükümlerinden kaçılmak istendiğini ileri sürdü.

Muğla Çevre Vakfı'nın (MUÇEV) karının kamu bütçesine değil şirketin bütçesine katkı olacağını savunan Ceylan, şunları kaydetti:

"MUÇEV Turizm Limited Şirketi Fethiye Ölüdeniz Lagünü Kumsalı için web sitesinde şartname ve protokol örneği yayınlarken bizim kumsalımız için telefon ihalesi yöntemini uygun görmüştür. Belediyeyi bu ihaleye davet etmemiş, şartname vermemiş, ilan yapmamıştır. Bir önceki basın açıklamamızda Ölüdeniz için duyuru yapıp şartname yayınlarken Ortaca için neden ilan yok duyuru yok demiştik? Sonuç MUÇEV yetkililerinden açıklama almak yerine Ölüdeniz'e ilişkin belgelerin web sitesinden kaldırılması olmuştur."

Şirketin faaliyet alanı içinde planör, delta kanat, sörf tahtası, su kayağı, golf sopası, kamp malzemesi, saha oyunları için malzeme olduğunu ifade eden Ceylan, "İztuzu kumsallarının vizyonu bu mu olacaktır? Jet ski, muz, su kayağı mı göreceğiz kumsalımızda? Bakanlık bu kumsalı böyle mi koruyacaktır?" dedi.

Valiliğe ve Bakanlığa yaptıkları bilgi edinme başvurularına hala cevap alamadıklarını anlatan Ceylan, şunları kaydetti:

"Biz burada halkın belediye aracılığıyla ilettiği iradesini yok sayanlara, yöre halkına saygısızlık ederek ben yaptım oldu diyenlere, sözleşmeleri hasır altı edenlere, halka bilgi vermeyenlere karşı kumsalımızı koruyoruz. İztuzu kumsalı hakkındaki idari tasarrufların iptal edilmesi için başlattığımız imza kampanyamızda imza verenlerin sayısı 10 bini geçti. Bu da göstermektedir ki kamuoyu nezdinde kumsallara ilişkin devir, kira, ihale işlemlerinin meşruluğu yoktur. Kumsalımızı ticari meta olarak gören, doğa korumacı bir anlayış taşımayan, yurttaşın iradesini hiçe sayan İztuzu kumsalına ilişkin her türlü işlemler derhal iptal edilmelidir."

Eylemin ardından göstericiler dağıldı. - Muğla

Kaynak: AA / Yerel

Ölüdeniz Muğla Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title