Haberler

İztuzu Kurtarma Platformu'ndan Ortaca Belediyesi'ne Ziyaret

Ortaca’ya bağlı Dalyan beldesinde faaliyet gösteren İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) üyeleri, Ortaca Belediyesi'ne çalışma ziyaretinde bulundu.

Ortaca'ya bağlı Dalyan beldesinde faaliyet gösteren İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) üyeleri, Ortaca Belediyesi'ne çalışma ziyaretinde bulundu.

İztuzu Kumsalı Kurtarma Platformu bileşenleri olarak Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay ve Vali Mustafa Hakan Güvençer'den sonra Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'i ziyaret ederek DEKAMAER tarafından İztuzu kumsalına yapılmak istenen Caretta Hastanesi'ne neden karşı çıktıklarını ayrıntılarıyla açıklayan bir dosya sundu.

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platform üyeleri, Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'e sundukları dosyayla ilgili olarak, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma, Tedavi, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'nin (DEKAMAR) İztuzu Plajı'nda yapmak istediği Caretta Caretta Hastanesi Projesinin yerinin yanlış tespit edildiğini düşünüyoruz. Biz bu projeye karşı değiliz. Sadece dünya mirası olan İztuzu Plajı'nda değil de Dalyan'da olması gerektiği kanısındayız. Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi (DEKAMER), dünyaca ünlü İztuzu kumsalında, Deniz Kaplumbağası Hastanesi adıyla yeni bir bina yapmak istemektedir. Dalyan halkı ve sivil toplum kuruluşları DEKAMER'in bu projesinin İztuzu kumsalında yapılmasına ve daha da önemlisi İztuzu kumsalının imara açılmasına kesinlikle karşıdır. Proje konusunda Dalyan halkına, sivil toplum kuruluşlarına proje ile ilgili görüşü sorulmamış, konu hakkında yeterli bilgi verilmemiştir. Halk projeyi, DEKAMER'in Müdürü Prof.Dr. Yakup Kaska'nın 5 Ekim 2013 tarihinde projeye yasal itiraz süresinin bitimine 2 gün kala verdiği bir sunum sebebiyle öğrenmişlerdir. İztuzu Kumsalını Kurtarama Platformu da (İKUP), bu toplantının hemen ardından vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının Dalyan'da biraraya gelerek birlikte hareket etme kararı vermesiyle oluşturulmuştur. İKUP olarak amacımız, İztuzu kumsalında yerleşik DEKAMER'in talep ettiği ve ilgili kamu kurumlarının tahsis ettiği arazi için yapılan imar planları ile izinleri iptal ettirmek ve İztuzu kumsalının imara açılmasını engellemektir. Bu amaca yönelik olarak, 04/11/2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, Yürütmeyi Durdurma istemli davamızı açtık. Çekincelerimiz şunlardır: Projenin uygulanması, İztuzu kumsalının imara açılmasıdır. Koruma alanının imara açılması kanuna aykırıdır. Proje, konumu sebebiyle mevzuatımıza ve ilgili uluslararası çevre koruma sözleşmelerine aykırıdır. İztuzu kumsalı ve yakın çevresi, İribaş ve Yeşil denizkaplumbağaları, Su samuru, Göcek karasemenderi gibi nesli tehlike altında ve endemik türlerin yaşadığı, zengin bir ekosisteme sahip Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi içindedir. İztuzu kumsalının hemen arkasında, proje alanının da kıyısında olduğu Tuz Gölü ve çevresi, antik tuz tablalarının bulunduğu tarihi sit alanıdır. Proje tam koruma altına alınmış bir doğa alanına zarar verecektir. Koruma alanında ağaç kesimi, inşaat faaliyeleri, orman yolunun kapatılarak 22 dönümlük bir alanın tel örgüyle çevrilmesi, daha fazla otobüsler dolusu insanın kumsalın bu kısmına gelmesi, ekosistemi tahrip edecektir. Doğallığı ile yurtdışında turizm ve çevre ödülü kazanmış İztuzu kumsalının doğallığı bozulacaktır. Şu an denizden karaya doğru baktığımızda sadece kumsal, ağaçlar ve ardındaki dağları görüyorken projeyle devasa çelik bir kaplumbağa görmeye başlayacağız.

DEKAMER'in projesinin sebeplerini anlıyor ve destekliyoruz. Ne var ki, bu proje İztuzu kumsalında uygulanırsa, kanun ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış olan bir alanda kanuna aykırı olarak - sebebi ne kadar bilimsel amaçlı olursa olsun - 7,5 mt yüksekliğinde bir bina inşa etmiş olacağız, ki hepimizin karşı çıktığı budur.

Yukarıda sıraladığımız sebeplerle, projenin iptalini ve İztuzu'nun imara açılmamasını istiyoruz. Platform olarak her fırsatta dile getirdiğimiz önerimiz, projenin, mevcut doğal hayatı tehdit etmeyecek, kanunlara uygun, sit alanının dışında ve ayrıca turizme daha fazla istihdam yaratabilecek bir yer olması sebepleriyle Dalyan'a yapılmasıdır. Bunun gerçekleşmesi için her türlü yardıma hazırız" dediler. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Hakan Güvençer Ortaca Belediyesi Salih Erbay Köyceğiz Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title