Haberler

İzto İş Kadınları 4. Dönem Toplantısı

Konak Belediye Başkanı Pekdaş: "Kadın olarak yarışa girmeye çekiniyoruz, kaybetmeden kazanılmıyor.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Türkiye'de kadınların yarışa girmeye çekindiğini, kaybetmeden kazanmanın mümkün olmadığını söyledi.

Pekdaş, İzmir Ticaret Odası (İZTO) İş Kadınları 4. Dönem Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de kadınların çok kısa sürede çok fazla yol aldığını belirtti.

Binlerce yıllık kuralların bir anda sihirli değneklerle değişmesinin mümkün olmadığını kaydeden Sema Pekdaş, "Kişisel tarihime baktığımda da gelişmeyi görüyordum. İlk avukatlık yapmaya başladığımda vergi levhasında eşimin adı yazıyordu. Kadının çalışması kocasının iznine bağlıydı. 1990'lı yılların başında bunu Anayasa Mahkemesi iptal etti" dedi.

Türkiye'de erkekler üzerine kurulu ticari ve sanayi faaliyeti değiştirmeye çalıştıklarını anlatan Pekdaş, şu ana kadar çok seçime girdiğini ve bazılarını kaybettiğini dile getirdi.

Kadınların yarışa girmeye çekindiğini de kaydeden Sema Pekdaş, "Kaybetmeden kazanılmıyor. Türkiye'nin bizim vizyonumuza da ihtiyacı var" diye konuştu.

Türkiye'de kadın belediye başkanı sayısının da az olduğuna dikkati çeken Pekdaş, "CHP'de 7 kadın belediye başkanıyız, yüzde 2'yi oluşturuyoruz, artı iki, eksi iki de toplumda hata payını temsil eder. Yani kadınlar hata payını temsil ediyor. Artık yeni iş alanlarına girmeliyiz" dedi.

Toplumun yarısının düşüncesine başvurmadan üretilen çözümün gerçek olamayacağına değinen Sema Pekdaş, cinsiyet kotaları ile gelen olumlu ayrımcılığın da gerekli olduğunu söyledi.

Pekdaş, İZTO İş Kadınları Konseyi tarafından başlatılan ve Türkiye'deki iş kadınlarına ulaşmayı hedefleyen "81 Topuk" adlı projeyi olumlu bulduğunu sözlerine ekledi.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise Türkiye'nin ancak eğitim sayesinde dünya devleti olabileceğini, kadınların eğitim ve enerji alanıyla da ilgilenmesi gerektiğini kaydetti. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Sema Pekdaş Türkiye İzmir Konak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title