Haberler

İzmit Körfezi'nin İki Yakası Birleştiren Köprünün Adı: Osman Gazi (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün son tabliyesinin vidalarını sıkarak körfezin iki yakasının birleşmesini sağladı. Bin 550 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü asma köprüsü olan, 2 bin 682 metre uzunluğundaki İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, Mayıs ayı sonunda ulaşıma açılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan köprünün adını "Osman Gazi Köprüsü" olarak açıkladı.

İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün son tabliyesinin montajı nedeniyle Yalova'nın Altınova İlçesi Hersek Burnu mevkiinde bulunan şantiyede tören düzenlendi. Törenin saat 16.30'da başlaması planlanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 18.10 sıralarında helikopter ile tören alanına geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Binali Yıldırım, ilk olarak yerine yerleştirilen son tabliyenin vidalarını anahtarlarla sıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan vidaları sıkarken, "Son tabliyenin vidalarını sıkacağız. Kaynağını görevli arkadaşlarımız ayrıca yapacaklar. Dünyada 4'üncü özelliklere sahip bir köprü ile iftihar ediyoruz. Milletimiz için, tüm insanlık için hayırlı olsun. ya Allah, ya bismillah" diyerek vidaları sıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan vidayı sıktığı anahtarı hatıra olarak aldı.

Daha sonra tören alanına geçildi. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, milletvekilleri katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin, açılışı gerçekleştirilen 40 kilometrelik bölümümün ulaşımda çok önemli rahatlamalar sağlayacağını ifade etti, 1 saatlik süreyi 6 dakikaya indirerek, 'vakti nakde dönüştürdüklerini' söyledi.

'MUASSIR MEDENİYETLER SEVİYESİNE ÇIKACAK TÜRKİYE İNŞA EDİLİYOR'

"Türkiye'nin yüz akı olacak projeleri ülkemize yakıştıramayanlar var, biz bunları yapalım dedik" diyen Erdoğan, yapmanın yıkmaktan zor olduğunu Mehmet Akif Ersoy'un dizelerinden alıntı yaparak aktardı. Sözleri tekbirlerle kesilen cumhurbaşkanı, "Siz ellerinde kitabıyla dolaşan gençlersiniz, onun için sizi kutluyorum. Muasır medeniyetler seviyesine çıkacak Türkiye, böyle inşa ve ihya ediliyor" ifadelerini kullandı.

Muhalefeti de eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Biz önce Hak'tan, sonra halktan aldığımız güçle projeleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz' dedi.

OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ

Cumhurbaşakın Erdoğan konuşmada köprünün adını açıklayarak, "Üzerinden geçeceğimiz, geçeceğiniz köprünün adı, istişaremizi yaptık, iştişarelerimiz neticesinde tahmin edin bakalım nedir? Bizler kutlu bir tarihin varisleriyiz. Bu kutlu tarihin mimarlarını geleceğe taşımak böyle bir neslin görevidir. Beraberce değerlendirdik, adını Osman Gazi Köprüsü koyalım dedik. Nasıl uygun mu, güzel mi? Buralar zaten bize Osman Gazi'den miras değil mi, Osman Gazi'den geç Orhangazi ile bütünleş. Ondan sonra orası burası. Hayırlı olsun. İnşallah açılışında da beraber olmak üzere" diyerek köprünün adını açıkladı.

İSTANBUL-İZMİR 3,5 SAAT

Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel, Göçay ortak girişimi tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılan proje bedeli 10 milyar lira olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, İzmit Körfez Geçişi de dahil olmak üzere 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğa sahip olacak. Otoyol projesi ile güzergah 95 kilometre kısalacak. Proje, Gebze Köprülü Kavşağı mevkiinden başlayıp, İzmir Çevre Yolu üzerindeki Otogar Kavşağı'nda son bulacak. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun tamamlanmasıyla Marmara ile Ege bölgeleri kesintisiz bağlanmış olacak.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ORTA AÇIKLIĞA SAHİP 4'ÜNCÜ KÖPRÜSÜ

İstanbul ile İzmir arasında 8-10 saat süren ulaşım 3,5 saate, İstanbul ile Bursa arasında 2,5-3 saat süren ulaşımı 1 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan 2 bin 682 metre uzunluğundaki İzmit Körfez Geçişi Köprüsü bin 550 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü köprüsü oldu. 7 Ocak tarihinde tabliyelerin montajına başlanırken, 35 metre 93 santim genişliğindeki 113 tabliyenin montajı sağlandı. Köprü, Kocaeli ve Yalova istikametlerine doğru 3'er şeritten oluşurken, bir de hizmet şeridi bulunacak. Asfalt çalışmalarının tamamlanmasının ardından köprü Mayıs ayı sonunda ulaşıma açılacak. İzmit Körfez Geçişi Köprüsü ulaşıma açıldığında İzmit Körfezi'nin etrafını dolaşarak yapılan yaklaşık 2 saat süren yolculuk ile feribotla yaklaşık 1 saat süren geçiş süresi bağlantı yolları ve köprü ile 12 kilometreyi bulan körfez geçişi 6 dakikaya inecek. Köprüden geçiş ücreti ise 35 dolar artı KDV olacak.

ALTINOVA-GEMLİK OTOYOLU

Köprü ile birlikte Altınova ile Gemlik arasındaki otoyol da açıldı. Altınova-Yalova-Gemlik arasındaki mevcut devlet yolu 47 kilometre olurken, Altınova ile Gemlik arasındaki 40 kilometrelik otoyol kesiminin trafiğe açılması ile mesafe 7 kilometre kısalacak. 50 dakika süren ulaşım 20 dakikaya düşerken, Yalova ve Orhangazi şehir içindeki trafik de rahatlamış olacak. - Yalova

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Davutoğlu Osman Gazi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title