Haberler

İzmit Körfezi'nde Görülen Kızıl Tabaka

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, İzmit Körfezi'nde görülen kızıl tabakaya ilişkin, "Bu olay biyolojik aktivitedir ve insan sağlığını tehdit eden bir durum yoktur" dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, İzmit Körfezi'nde görülen kızıl tabakaya ilişkin, "Bu olay biyolojik aktivitedir ve insan sağlığını tehdit eden bir durum yoktur" dedi.

Büyükakın, düzenlediği basın toplantısında, İzmit Körfezi'nin bazı kıyı bölgelerinde görülen kızıl tabakayla ilgili yazılan haberler ve yapılan değerlendirmelerin bilimsel gerçeklikten uzak olduğunu savundu.

"Alg patlaması" denen doğa olayının suyun rengini genellikle kızıla, bazen de yeşile boyayan biyolojik bir olay olduğu bilgisini veren Büyükakın, bunun sadece İzmit Körfezi'nde görülen bir olay olmadığını, Balıkesir Erdek'te ve Antalya'daki Konyaaltı Plajı'nda da aynı olayın görüldüğünü kaydetti.

Büyükakın, alg patlamasının kimyasal değil, biyolojik bir aktivite olduğunu vurgulayarak, "Fitoplankton denilen bir canlı türü var. Bu canlı türü belli beslenme koşulları ve belli bir sıcaklık oluştuğunda denizde veya diğer su havzalarında üreme sayısı artıyor ve bunların üreme sayısına bağlı olarak da denizin veya o su havzasının renginde değişiklik oluyor. Bazen kızıla bazen de yeşile dönebiliyor" diye konuştu.

Tekirdağ Şarköy, İstanbul Büyükçekmece, Zonguldak Alaplı ile ABD'nin Filorida ve San Francisco eyaletlerinde çekilmiş benzer fotoğrafları gösteren Büyükakın, "Bu olay biyolojik aktivitedir ve insan sağlığını tehdit eden bir durum yoktur. Altınkemer Plajı'nda alg patlaması olmadı. Bu patlama, Altınkemer'deki bir biyolojik aktivite değildir, başka bir yerden dalgalar ve rüzgar yoluyla geldi. Bu bölgede olan bir şey değil" ifadesini kullandı.

- "Denize bir litre atık su gitmiyor"

Tahir Büyükakın, Kocaeli'nin iki tane Mavi Bayrak almış plajı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bunlar kent için bir marka ve bu markaya zarar verecek açıklamalar bu kente hiçbir şey kazandırmaz. Mavi bayraklı plajın ismi böyle lekelenmez. Biz denizin temiz olup olmadığını belli bir standarda göre ölçüyoruz. Denize 'girilebilir' ya da 'girilemez' açıklaması uzmanlardan oluşan bir heyet tarafından yapılıyor. Belli standartlara bakarak bu açıklamayı yapıyorlar. 'Kocaeli'de 19 plaj yüzme alanı olabilir' diyor. 'Körfezde ayağımı suya sokmam' diyen arkadaşımız hangi tarihte, hangi plajımızdan, hangi numuneyi almış ve sonuçları neymiş açıklasın. Plajların olduğu bölgede birçok turizm tesisi var, işletmeci var, lokantacı var, 'orada ayağımı suya sokmam' demek sorumsuzluk değil de nedir?"

İzmit Körfezi'nde 10 yıl öncesine kadar çöpten yüzülemediğini, insanların artık bu görüntüleri unuttuğunu dile getiren Büyükakın, "Artık körfezin her tarafında 19 atık su arıtma tesisi var. Bu kentte yüzde 99 arıtma var. Atık sular eskiden arıtılmadan denize deşarj ediliyordu. Gebze bölgesinde hiç arıtma yoktu, evsel atıkların tamamı denize atılıyordu. Şimdi denize bir litre atık su gitmiyor. Körfezi havadan denetliyoruz ve temizliyoruz. Vatandaşlarımız İzmit Körfezi'nde gönül rahatlığıyla yüzebilirler" şeklinde konuştu.

Büyükakın, haber yaparken ön yargıların aşılması gerektiğini, kentin marka değerine zarar verecek, sadece siyasal hesaplarla değerlendirme yapılmaması gerektiğini sözlerini ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Balıkesir Erdek Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title