Haberler

İzmirliler Soğuktan Isıtıcılara Akın Etti

Yurt genelinde etkisini giderek artıran soğuk hava İzmir'de de son yıllarda görülen en soğuk kış mevsiminin görülmesine neden oldu. En son 18 Ocak 1964 tarihinde Güzelyalı'da hava sıcaklığı eksi 6.4 derece ölçülürken, dün gece saatlerinden bu yana hava sıcaklığı İzmir’in yüksek kesimlerinde eksi 15’i, kent merkezinde eksi 7 dereceyi gördü. Soğuk hava nedeniyle caddeler boş kalırken, İzmir Fuarı 9 Eylül Kapısı girişinde bulunan Dünya heykeli buz tutarak sarkıtlar oluştu.

Son yıllarda en soğuk hava kütlelerinden birinin etkisi altına giren kentte İzmirliler de soğuktan korunabilmek için çareyi soba, klima, ufo gibi ısıtıcı almakta buldu. Soba satıcılarının yüzü gülerken, kentliler üşümekten şikayet etti.

ÜÇ GÜNDE YAPILAN SATIŞ GEÇEN YIL YAPILMADI

Soba satıcısı Celal Uyanık geçen yıla göre satışlarda inanılmaz artış olduğunu belirterek, “Satışlar çok patladı. Satışlarımız iyi. Üşüyen vatandaşlarımız geliyor bütçelerine uygun sobalarını alıyorlar. Şu anda herkes sobalara akın ediyor. Geçen yılın bütün sezonuna göre şu 2-3 günde yapılan satışlar kat ve kat daha fazla. Esnaf bereketli bir hafta geçiriyor ama halkımız da üşüyor” dedi.

Satıcı Onur Akman da İzmirlilerin ısıtıcı almaya yöneldiğini dile getirerek şunları söyledi: “33 yıllık İzmirliyim ben böyle bir soğuk inanın hiç görmedim. Soba satışları arttı. Özellikle klima grubu daha fazla gidiyor. Elektrikli ısıtıcılarımız revaçta. Ufo tarzındaki satışlarımız daha da hızlandı. Şu anda satışlarımız biraz daha hareketli” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 40 ORANINDA ARTTI”

Soğuğa hiç bu kadar şahit olmadıklarını ve bu durumun satışlar açısından mutlu ettiğini belirten sobacı Önder Demirkan da şöyle konuştu:

“Son 51 yılın en soğuk yılları olduğu söyleniyor. Bu da bizim sektörde elektrikli ısıtıcılarımızın, klimalarımızın satışını artırdı. Satışlardan memnunuz ama bir taraftan da üşüyoruz. Beyaz eşya satışlarımız düşmüşken elektrikli ısıtıcıların satışının artması bizi mutlu etti. Geçen yıla nazaran yüzde 40 oranında daha fazla satışımız oldu.”

“ÇEŞME BUZ TUTTU, ELLERİMİZİ YIKAYAMADIK”

Soğuktan ısıtıcıların önünde ısınmaya çalışan vatandaşlardan Muhammed Ali Bozkurt ise

“En son ilkokulda görmüştüm böyle bir soğuğu, böyle bir soğuk yok. Gerçekten çok kötü.İzmir’in böyle soğuk olduğunu hiç görmemiştik daha önce. Biz de soba aldık ısınmak için. Herkesin kendi odasında birer sobası var. Dün eve gittiğimizde şok olduk. Lavobaya ellerimizi yıkamaya gittiğimizde musluktan akan suyun buz tuttuğunu gördük. Çeşme buz tutmuş, elimizi yüzümüzü yıkayamadık. Böyle bir şeyle hayatımda ilk defa karşılaşıyorum” diye konuştu.

“ALIŞIK DEĞİLİZ, HEPİMİZ SARMALANDIK”

Soğuk havalardan etkilenen Karşıyakalı İdris Uymaz isimli vatandaş da kayınvalidesine klima almak için fiyat araştırması yaptı. İzmir’in en soğuk kışını yaşadığını söyleyen Uymaz,

“Kayınvalideme klima alacağız, araştırma yapıyoruz. Fiyatlar biraz pahalı ama kayınvalidem soğukta kalmasın diye mecbur alacağız” dedi.

Soğuktan sokakta yürümekte zorlanan ve kendilerini atkı ve berelerle korumaya çalışan öğrenciler de şunları söyledi: “Alışık değiliz, çok soğuk gerçekten zor günler geçiriyoruz. Biraz soğuk olduğu için ancak böyle kurtarabiliyoruz. En son 51 yıl önce bu kadar soğuk olmuş. Bugün tabi diğer günlere göre daha iyi. Ama yine de üşüyoruz. Hepimiz sarmalandık. Alışkın değiliz hiç böyle soğuklara.”

MİHRAP DÜZÖZ- SİNAN YENİÇERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Güzelyalı Çeşme Eylül İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title