Haberler

İzmir - Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi Açıldı

ÇİNİ sanatçısı ve ressam Ümran Baradan'a ait olan ve bir süre önce belediyeye devredilen İzmir'in Kemalpaşa İlçesi, Çiniliköy Mahallesi'ndeki kendi adını taşıyan güzel sanatlar müzesi düzenlenen bir kokteyle ziyarete açıldı.

Ressam ve çini sanatçısı Ümran Baradan, 1975 yılında bir kültür köyü kurmak niyeti ile beğendiği Kemalpaşa'ya 5 kilometre mesafedekik ağaçlık, sosyal hizmetler, eğitim, kültür verici aktiviteler yapmak düşüncesi ile satın aldı. Suyu, elektriği, yolu olmayan yöreyi tek başına büyük mücadelelerle ''Çiniliköy' adı altında resmi olarak köy görünümüne kavuşturdu. Dünya tarihinde bilinen ilk resmi köy kuran kadın olarak anılan Baradan, Çiniliköy'de 2000 yılında çocuklara güzel sanatları sevdirmek amacıyla 520 metrekaresi kapalı olmak üzere 2 bin 500 metrekarelik alana yaz okulu kurdu. Baradan, içinde sergi salonun da bulunan yaz okulunu 7 yıl sonra kendi adını taşıyan müzeye dönüştürdü. İçinde kendisine ve 49 ülkeden tanınmış sanatçıların seramik, heykel, resim ve çini çalışmalarından oluşan bine yakın eserin yer aldığı müze, 2009 yılı Haziran ayında imzalanan bir protokolle Kemalpaşa Belediyesi'ne devredildi.

Belediye bakımını yaptığı Ümran Baradan Müzesi'ni bugün düzenlediği bir kokteyle yeniden ziyarete açtı. Müzenin açılışı kokteyline, Ressam ve Çini Sanatçısı Ümran Baradan, CHP'li Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, STAR Haber Grup Başkanı Uğur Dündar ile yaklaşık 200 davetli katıldı. Basın mensupları da müzenin açılışına yoğun ilgi gösterdi.

ÖRNEK BİR DAVRANIŞ

Müzenin açılışında konuşan STAR Haber Grup Başkanı Uğur Dündar, kendisini en çok etkileyen şeyin Ümran Barandan'ın uluslararası kabul görmüş, beğeni toplamış eserleri olduğunu belirterek, ''Bu eserlerden bir bölümü de çeşitli ülkelerde buluyor. Kendisinin onca emek vererek hazırladığı bu değerli eserleri ticari amaçla kullanarak değerlendirebilirdi. Emeğinin ve yaratıcılığının ürünlerini veya o eserlerin paralarını torunlarına bırakabilirdi. Ancak böyle yapmak yerine, İzmir'in Konak İlçesi'ndeki Oyuncak Müzesi'ni ve buradaki Güzel Sanatlar Müzesi'ndeki çok değerli eserleri ile Anadolu Güzel Sanatlar Meslek Lisesi gibi güzel bir eğitim kurumunu hazırladı ve insanlarımıza bağışladı. Beni en çok etkileyen bu üç eserin, mülkiyeti ile birlikte bağışlanmış olması. O nedenle de bir fani olarak hepimize örnek bir davranış olarak değerlendiriyorum ve kendisini kutluyorum' dedi.

Hayırsever sanatçı Ümran Baradan ise müzelerin, sanat eserlerini ve kültürümüzü diğer nesillere aktaracak en güzel yapıtlar olduğunu ifade etti. Baradan, müzeyi belediyeye devretmesindeki amacının ise ülkemiz insanı ve yurt dışından gelenler için gezilecek yerlerin fazlalaşmasını sağlamak hem de çocukları ve gençleri güzel sanatlara teşvik etmek olduğunu ifade ederek, ''Onların daha iyilerini yapacağına inanıyorum ve hayırlı uğurlu olmasını diliyorum' dedi.

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı da Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi'nin uzun yıllar hizmet vereceğine inandığını dile getirerek, ''Hedefimiz, Kemalpaşa'da gezilecek yerlerin çeşitlerini artırmak, iç turizmi canlandırmak, müze ve güzel sanatlara insanları teşvik etmek. Başta Ümran Baradan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' dedi.

Konuşmaların ardından Ümran Baradan'ın damadı STAR Haber Grup Başkanı Uğur Dündar, kurdelesini keserek müzeyi açtı. Açılışın ardından Baradan ve davetliler müzeyi gezerek, eserler hakkında bilgi verdi.

Müze, hafta için saat 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek.

KUTU..KUTU...

Ümran Baradan kimdir?

Ümran Baradan, 4 Şubat 1945 sabahı İzmir de doğdu. İlkokulu Alsancak Gazi İlkokulu'nda, Ortaokul ve liseyi İzmir Kız Lisesi'nde bitirdikten sonra Ankara Dil Tarih, Coğrafya Fakültesi ve akabinde ''Devletlerarası Yetenekler Bursu' ile Viyana Bildedenn Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğrenim gördü. Prof. Andrea Lehmann'ın en özen gösterdiği ve okul sonrası eserlerini hep izlediği bir talebesi idi. Sanatçı bundan sonra ABD hükümetince tıp kitaplarına resimler çizmek ve tıp ressamlığı üzerinde de eğitilmek üzere 1966-1968 yılında, bu ülkeye götürülmüştür. Kanser tedavisinde radyoterapiyi bulan Prof. Dr. J.R Maxfield ile iki sene bugün ki ''X-Işını ile tedavi' kitabının resimlerini çizdi. Seramik, heykel yapacak bir insanın önce iyi resim bilmesi gerektiğinine inanan sanatçının 1964 yılında Ankara Fransız Kültür Merkezi ve 1965 yılında da Ankara Sanatseverler Galerisi'nde resim sergisi açtı. Kendi adını taşıyan müzenin yanı sıra sanatçının Ayasofya, Topkapı, İzmir Çocuk, İzmir Güzel Sanatlar, Malezya Kualalumpur Güzel Sanatlar, Hindistan Yeni Delhi Güzel Sanatlar, Bosna-Hersek, Endonezya Cakarta, Azerbaycan Bakü Müzeleri ile Tahran Mehrebat Camisi, Pakistan Karaçi Tiyatrosu, Damascus-Suriye Bibliotek Sarayı, Ürdün Amman Kraliyet Sarayı, Portekiz Artee İstasyonu, Newyork Senfoni Binası, İzmir Devlet Tiyatrosu, İzmir Konak Camisi, İzmir Kültür Sarayı, Çiniliköy Ümran Baradan Anadolu Lisesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Çiniliköşk, Çırağan Oteli, Altın Yunus-Çeşme, Mısır İskenderiye Bibliotek Sarayı'nda sanatçının eserlerini gördmem mümkün.

Ümran Baradan, 1969 da İran Nakkaşlar Derneği şeref üyeliğine, 1970 de Dallas SMU üniversitesi eğitimcileri şeref üyeliğine, 1989 yılında Uluslararası Sanatçılar Derneği Newyork başkanlığınca Şeref üyeliğine seçilmiştir. 1994 yılında Uluslar arası Kadınlar Finlandiya başkanlığınca 20. Asrın Başarılı 100 kadını arasında Türkiye'den seçilmiştir.

2007 yılına kadar, dünyanın en saygın kuruluşu IWSA yani Uluslararası Kadınlar Dayanışma Birliği'nin Dünya Genel başkanlığını yapmıştır. 2007 Senesinde tüzük icabı Newyork'da yapılan genel kurul toplantısından sonra yerini İzlanda'dan Dr. Sonenson'a bırakmış ve Ümran Baradan üç defa yaptığı Dünya Başkanlığı ile 1952 den bu yana en uzun Dünya Başkanlığı yapan kadın olmuştur.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title