Haberler

İzmir - Tutkularına Engel Tanımayanların Mucizesi -2

Tutkularına engel tanımayanların mucizesi İzmir Direnen Engelsiz Gençlik ve Spor Kulübü (İZDESK) Başkanı Funda Doğan ile yapımcı Pelin Uzun'un Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmek üzere çıktıkları yolda, zorlu aşamalardan biri tamamlandı.

Tutkularına engel tanımayanların mucizesi

İzmir Direnen Engelsiz Gençlik ve Spor Kulübü (İZDESK) Başkanı Funda Doğan ile yapımcı Pelin Uzun'un Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmek üzere çıktıkları yolda, zorlu aşamalardan biri tamamlandı. Oyuncuları arasında Haldun Dormen, Asuman Dabak ve Yüksel Ünal gibi ünlü isimlerin de bulunduğu filmin, tamamı İzmir'de yapılan çekimleri bitti. Her biri ayrı tutkuya sahip ve başrolü paylaşan 5 engellinin yaşam hikayesinin anlatıldığı 'Adım Adım Işığa Giden Yol' adlı filmin ekibi, filmin Türkiye Engelliler Haftası olan Mayıs ayının ikinci haftasında gösterime girmesi için destek istedi.

İzmir'de yaşayan ve engellilerle ilgili birçok belgesele imza atan İZDESK üyesi Pelin Uzun'un, engellilerin hayatlarını anlatan bir film hayal etmesiyle başlayan, ardından da Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmek üzere çıkılan yolda, zorlu aşamalardan biri tamamlandı. Görme engelli Ümran Sevinç, down sendromlu Can Ayan, bedensel engelliler Bora Acar Zöngür, Mehmet Sefa Öztürk ve Can Filiz'in başrollerini üstlendiği filmde, engellilere usta oyuncu Haldun Dormen ile Süreyya Kilimci, Yüksel Ünal, Asuman Dabak ve Banu Dağlıoğlu, Gazi Şeker eşlik etti.

"DENENMEMİŞ BİR ŞEY DENENDİ"

İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nde balet olarak görev yaptığı sırada 2014 yılında Antalya Aspendos gösterisi sonrası geçirdiği trafik kazası sonucu engelli olarak hayatına devam etmek zorunda kalan ve aynı kurumda Basın Yayın Halkla ilişkiler Koordinatörlüğü yapan oyunculardan Bora Acar Zöngür, filmle ilgili teklif aldığında çok heyecanlandığını kaydetti. Bir süre önce engellilere yönelik farkındalık yaratmak için çektiği video ile de gündeme gelen Zöngür, "Sadece Türkiye değil dünya sinemasında hiç yapılmamış konuyu ve aynı zamanda hiç denenmemiş bir şeyi deneyeceklerdi. Daha önce birçok kez sahneye çıkmış olmama rağmen kamera karşısında yapabilir miydim bilmiyordum. Çok yorulduk, terledik ama bir o kadar da eğlendik. Beni en çok etkileyen diğer engelli arkadaşların yaşadığı hikayelerin çarpıcı olmasıydı" diye konuştu.

GÜÇLÜ EKİP, BAŞARILI ÇALIŞMA

Filmin yönetmen ve senaristi Sinan Uzun, güçlü bir ekiple başarılı bir çalışmaya imza attıklarını söyledi. Senaryo yazma aşamasında engellilerle uzun süre vakit geçirdiğini dile getiren Uzun, "Terapi merkezlerinde bulundum. Orada inanılmaz bir enerji hissettim. Hayatın bunca zorluğuna rağmen onların mücadelesi bende hayranlık uyandırdı. Çalıştığımız engellilerin hayata bakış açıları çok farklı, dört elle hayata tutunmuş durumdalar. Film engelli temalı olduğu için ağlamak için gitmeyi düşünebilirler ancak öyle değil. Bir başarı hikayesi. Üç ayrı hikayeden oluşuyor. Durum olarak bir hüzün, dram var ama izleyecekleri ağlatmamaya çalıştık. Filmin müziklerini ünlü isimler yaptı. Karahan Kadırman'ın çok etkisi oldu. Ayrıca Sezen Aksu ve Cem İdiz birer şarkı verdi. Sezen Aksu ve Cem İdiz'in şarkılarını oyunculardan Ümran Sevinç seslendirdi. Büyük emekler harcayarak yaptığımız film umarım beğenilir" dedi.

"HER ŞEYİMİZ ADIM ADIM DEVAM ETTİ"

İZDESK Başkanı ve filmin paydaşlarından olan Funda Doğan, filmin adı gibi her aşamanın adım adım ilerlediğini belirtti. Büyük kurum ve firmalardan bekledikleri desteği göremediklerini de sözlerine ekleyen Doğan şunları söyledi:

"İlk çekimleri Buca'daki bir köşkte yaptık. O köşkün sahibi iki yabancı uyruklu hanımefendi, bize evlerini ücret almadan açtı, bir de bağışta bulundular. Asgari ücretle çalışan arkadaşlar kendi maaşlarından feragat ederek bize destek oldular. Bundan sonrası için hedefimiz Mayıs ayının ikinci haftası Türkiye Engelliler Haftası'nda filmin vizyona girmesini planlıyoruz. Kültür Bakanlığı'na yapım sonrası destek için başvuruda bulunduk."

"EKRAN BİRÇOK ENGELİ KALDIRABİLİYOR"

İzmir'de engellilere yönelik bir çok çalışma içinde yar aldığını, onların da hayatın bir parçası olduğunun altını çizen filmin yapımcısı Pelin Uzun, "Çok uzun süredir, özel arkadaşlarımızın başarı dolu hayat hikayelerinin belgesellerini çekiyordum. İZDESK ile ortaklaşa çalışıyorduk. Birlikte bir yola çıkmaya karar verdik, çünkü ekran bir çok engeli kaldırabiliyor. Engelli arkadaşlarımızın hayatlarının konu alındığı filmler var belki ama engellilere rol verilmediğini görüyoruz. Biz bir ilki başarmak istedik. Onlar kendi hayatlarını kendileri oynayabilirdi ve gayet de başarılı bireyler. Filmde 5 engelli arkadaşımız var ama yan rollerle bu sayı 22'yi buluyor. Ana karakterlerin her birinin ayrı hikayesi var ve filmde bunlar işleniyor. Bu 5 karakterimiz de hayatlarında çok özel şeyler yapan insanlar. Biz insanlara şunu göstermeye çalıştık, hepimizin aynı hayatı yaşadığını göstermek istedik. Bence diğer yapımcı ve yönetmen arkadaşların bu arkadaşlarımızın kapılarını çalması gerektiğini düşünüyorum. İnanılmaz yetenekliler, çoğu oyuncudan çok daha sabırlı bireyler" dedi.

GELİR ENGELLİLER İÇİN HARCANACAK

Filmden elde edilecek gelirin engelliler için harcanacağını dile getiren İZDESK Başkanı Funda Doğan, "Biz bu projeye başladığımızda Buca Belediyesi, tamamlamamızda da Gaziemir Belediyesi'nin çok büyük katkısı oldu. Film son aşamasında. Filmin gösterime girmesiyle elde edeceğimiz geliri, uzun soluklu sürdürülebilir engelli projeleri için kullanacağız" diye konuştu.

--- KUTU ---

FİLMİN KONUSU

Eski bir balet olan Şevket'in (Haldun Dormen) hayatı oğlu Tolga'nın (Gazi Şeker) görme engelli kızı Ayşen'i (Ümran Sevinç) ona bırakmasıyla bir anda değişir. Yaşama müzik ile tutunan Ayşen'e kendisini adayan Şevket, bu umut yolculuğunda farklı hayatların çıkmazında bulur kendini. Kariyerinin zirvesinde geçirdiği trafik kazası ile her şeyi tepetaklak olan Gökhan ve engellini kabul edemeyen Can ile hırçın bir denize doğru yelken açan Şevket'in "Adım Adım" toplum ve önyargılar ile mücadelesidir.

Senaryosunu ve yönetmenliğini Sinan Uzun'un üstlendiği "Adım Adım" alışılagelmişin dışındaki hikayesi, oyuncu kadrosunun engelli isimlerden oluşması ile bu alanda Türkiye'de yapılan ilk sinema filmidir. Görme engelli Ümran Sevinç, Down Sendromlu Can Ayan, Bora Acar Zöngür gibi engelli oyunculara film boyunca Haldun Dormen, Asuman Dabak, Yüksel Ünal, Süreyya Kilimci ve Gazi Şeker eşlik ediyor.

Dans sahneleri ile dikkat çeken filmde dünyaca ünlü koreograf Mehmet Balkan'ın izleri, usta dansçı Banu Dağçıoğlu'nun performansı ile hayat buluyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haldun Dormen Asuman Dabak Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla kimdir? Peki, Survivor Damla kaç yaşında, nereli? Bein Sports 1-2-3 CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title