Haberler

İzmir Tarım ve Gıda Zirvesi

- İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güldal:

"Tarım üretiminin 10 yıllık süreçte çözüm önerileri ve yol haritası belirlendi"

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Türkmenoğlu;

"Geçen yıl Ege'den 163 ülkeye 3,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katılımıyla Kaya Termal Otel'de gerçekleştirilen zirvenin açılışında konuşan Güldal, İzmir'in, Türkiye'nin en önemli tarım üretim ve işleme merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

Ahmet Güldal, "Bitkisel, hayvansal, gıda ve su ürünleri üretimi alanlarında oluşturduğumuz 4 çalışma grubu uzun bir hazırlık döneminde hedefler belirlendi. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen çalışma gruplarında görüş dilek ve temenniler ortaya konuldu. İzmir'de tarım üretiminin 10 yıllık süreçte çözüm önerileri ve yol haritası belirlendi" diye konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise İzmir'in, yüzyıllardır üretim ve ihracata konu olan geleneksel tarım ürünlerinin yanı sıra son yıllarda jeotermal ısıtmalı örtü altı topraksız seracılıkla da öne çıkmaya başladığını kaydetti.

İzmir'in organik ürünlere kadar uzanan birçok tarımsal ürünün işlenmesi ve ihracatında hatırı sayılır bir yere ve güce sahip olduğunu kaydeden Türkmenoğlu, "Gerçek potansiyelimizin uzağında olsa da geçen yıl Ege'den 163 ülkeye 3,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2013 yılında hedeflediğimiz 4 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatına rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Türkmenoğlu, Ege Bölgesi'nden 2023 yılı için 12 milyar dolarlık ihracat hedeflerinin bulunduğunu kaydetti. Bu hedefe kolaylıkla ulaşılacağına inandığını dile getiren Mustafa Türkmenoğlu, hedefin ortak bir stratejinin, inancın, çalışmanın sonucu gerçekleşeceğini dile getirdi.

EBSO Başkanı Yorgancılar

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Ender Yorgancılar ise tarım üretiminin dünyada geleceğin en stratejik ürünü olacağını belirterek, Türkiye'nin tarımsal hasılasıyla dünyada 6. sırada bulunduğunu söyledi.

Tarımın geleceği için bu tür zirvelerin önemli olduğunu dile getiren Yorgancılar, gıda sanayindeki atıl kapasite bulunduğunu belirterek  şöyle konuştu:

"Gıda sektöründe atıl kapasitesinin değerlendirilmesi gerekiyor. EBSO olarak fabrikalarında yaptığımız araştırmada kapasitenin yüzde 40'nını kullanıldığını gördük. Bu konuda tedbir alınması gerekiyor. İlçe bazında ürün planlanması yapılmalıdır. İzmir ekonomisi ve sanayisi açısından stratejik olan pamuk üretimine yönelik stratejiler belirlenmelidir. Türkiye'de organik olarak üretilen 136 çeşit tarım ürününden 86'sı İzmir'de üretiliyor."

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise tarım sektörünün dünyada son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 2,1 büyüdüğünü söyledi. Sektörün büyüme hızının gelecek on yıl içinde ciddi ölçüde yavaşlayarak yıllık yüzde 1,5'e düşmesinin beklendiğini anlatan Kestelli, artan şehirleşme, yaşanan gelir artışı, bioyakıt üretiminin artması gibi etkenlerin tarımda tüketimi artırdığını kaydetti. - İzmir

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Türkmenoğlu Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title