Haberler

İzmir Şirinyer'deki Patlama Davası

Buca ilçesi Şirinyer semtinde 2007 yılında meydana gelen, 1 kişinin öldüğü, 10 kişinin de yaralandığı bombalı terör saldırısını gerçekleştirdikleri iddiasıyla "iki kez müebbet ve 262'şer yıl hapis" cezasına çarptırılan 3 sanıktan ikisi, Yargıtay'ın bozma kararı üzerine tekrar görülen davada "beraat" etti.

İzmir 10.  Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya, sanıklar Murat Yağmakan, Ziver Turan ve avukatları ile olayda ölen Atilla Eraslan'ın babası İrfan Eraslan, müşteki ve mağdurlar Murat Özşevik, Hüseyin Güner, Mehmet Kellevezir, Metin Bayas ve Cemal Özdemir katıldı.

Mahkemede, davayla ilgili Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 23 Mayıs 2013'teki temyiz duruşmasındaki kararı okundu. Yargıtay'ın, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "patlayıcı madde bulundurma" suçlarından iki kez müebbet ve 262 yıl hapis cezası alan sanıklar Murat Yağmakan ve Ziver Turan hakkındaki hükümleri, "sanıkların üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair, maddi bulgularla desteklenmeyen ihbar haricinde her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilmediği" gerekçesiyle bozarak, beraatlerine karar verilmesine ve tutukluluk hallerinin kaldırılmasına hükmettiği bildirildi.

Mağdur ve müştekiler, Yargıtay'ın kararına itiraz ettiklerini, sanıkların cezalandırılmasını istediklerini söylediler.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yılmaz, sanıklar Murat Yağmakan ve Ziver Turan hakkında üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair yeterli, kesin ve inandırıcı deliller elde edilmediğinden iki sanığın beraatlerine karar verilmesi yönünde mütalaa verdi.

Sanık avukatı Zeynal Değirmenci, Yargıtay'ın bozma kararının yerinde fakat eksik olduğunu, çünkü hazırlanan iddianameye göre her üç sanığın da hukuki durumunun aynı olduğunu, iki sanığın beraatine karar verilmiş ise aynı cezayı alan üçüncü sanık Fırat Yağmakan'ın da beraat etmesi gerektiğini savundu.

Olayın tam aydınlanmadığını, bir gün somut ve maddi gerçek ortaya çıktığında sanıkların her üçünün de suçsuz olduğunun anlaşılacağını öne süren Değirmenci, "Biz devletin istihbarat birimlerinin bu olayın faillerini bildiği kanaatindeyiz ve bir gün bu istihbarat belgeleri deşifre olduğunda asıl suçlular da ortaya çıkacaktır. Bu nedenle sanıkların beraatine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Mahkeme heyeti, Yargıtay'ın bozma kararına uyarak, Murat Yağmakan ve Ziver Turan'ın "beraatine" karar verdi.

Olay

Şirinyer'de 2 Ekim 2007'de, alışveriş merkezi ve halı mağazası önünde patlama meydana gelmiş, terör saldırısı olduğu belirlenen olayda halı mağazasında çalışan 29 yaşındaki Atilla Eraslan ölmüş, 10 kişi de yaralanmıştı. Olayla bağlantıları bulunduğu iddiasıyla Fırat Yağmakan, Murat Yağmakan ve Ziver Turan'ın yakalanmıştı.

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi, açılan davada 3 zanlının kimliği tespit edilmeyen PKK terör örgütü üyesiyle yaptıkları plan ve hazırlık sonucu, alışveriş merkezi önündeki çöp bidonuna ve halı mağazası önündeki çalıntı motosiklete bomba yerleştirerek patlattıkları, olayda Atilla Eraslan'ın ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına sebep olduklarına hükmetmişti.

Sanıkların eylemleri ile "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma" suçunu da işlediklerini kayden mahkeme, sanıklar Fırat Yağmakan, Murat Yağmakan ve Ziver Turan'ı 2'şer kez müebbet ve 262'şer yıl hapis ile 2'şer bin lira para cezasına çarptırmıştı.

Fırat Yağmakan, ayrıca olayda kullanılan motosikleti çalma suçundan 6 yıl hapis cezası almıştı. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title